Tree House nieuwe toren naast Centraal Station
Gepubliceerd op: 08-02-2019
Geprint op: 27-07-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/delftseplein/
Ga naar de hoofdinhoud

Naast Centraal Station komt aan het Delftseplein de 130 meter hoge toren Tree House. In de openbare verkoopprocedure is het ontwerp van Provast als beste beoordeeld.

Op 10 maart 2020 ondertekenden de gemeente en Provast de ontwikkelovereenkomst voor Tree House. Hiermee zijn de afspraken over de ontwikkeling en realisatie van de toren vastgelegd en is de gunning aan Provast definitief geworden.

Warme uitstraling

De gemeente ziet het ontwerp Tree House als een welkome aanvulling in Rotterdam Central District (RCD). Het gebouw heeft door de gevarieerde gevel en het gebruik van hout een levendige en warme uitstraling. Het neemt ook enige afstand van het Centraal Station en respecteert daarmee de architectonische waarde van het stationsgebouw.

Gastvrij en levendig

Naast de bewoners en de ondernemers zijn bezoekers en reizigers ook nadrukkelijk welkom in en rondom het gebouw. Er komt een mooie mix aan functies en voorzieningen, zoals horeca en een innovatie- en cultuurplatform. Hiervoor wordt samen gewerkt met Rotterdamse partners, zoals De Dépendance. Tussen het station en Tree House in komt de Stadstribune, een publieke trap waar mensen buiten kunnen zitten. Aan de oostzijde van het gebouw komt een klein park. Hiermee worden extra openbare ruimtes gecreëerd.

Het programma sluit goed aan bij de inzet van de gemeente om van RCD een fijne verblijfsplek te maken. En om het gebied ook buiten kantoortijden te verlevendigen.

Inspiratie uit de natuur

Tree House is geïnspireerd op het ecosysteem van een boom. Het gebouw functioneert als CO2-opslag. En loopt voorop door bouwen met hout, materiaalhergebruik, hemelwateropvang en innovaties op het gebied van energie. Het vele groen in het ontwerp draagt bij aan de biodiversiteit en vermindert hittestress. Tree House vangt tevens een deel van het hemelwater van de stationshal van het Centraal Station op dat bij hevige regenbuien van het dak stroomt.

Meer informatie

Tree House omvat 41.000 vierkante meter en biedt een gevarieerd aanbod van 275 woningen. Waarvan ongeveer 90 koop- en 185 huurappartementen. Het kantoorprogramma van 15.000 vierkante meter richt zich op innovatieve technologiebedrijven.

Kijk voor meer informatie op Treehouse Rotterdam.