Delfshaven
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-04-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/delfshaven/
Spring naar het artikel

In Delfshaven is het nooit saai, elke dag is anders. Dit maakt het gebied tot een levendig stadsdeel, waar veel Rotterdammers hun woonstek vinden. Bezoekers aan zijn vaak aangenaam verrast door de veelzijdigheid van dit gebied.

De verstilde, pittoreske sfeer in Historisch Delfshaven combineert moeiteloos met de gevarieerde drukte in de wijken verderop.

Delfshaven bestaat uit de wijken:

Bij elkaar maken bijna 76.000 inwoners Delfshaven tot een bijzondere culturele mix. Er zijn volop winkels en voorzieningen die bij die mix horen. Het gebied ligt dichtbij het centrum van Rotterdam en grenst aan de andere kant aan Schiedam.

In 2020 is het vierhonderd jaar geleden dat de Pilgrim Fathers per schip vanuit Delfshaven vertrokken. Ze zochten een nieuw bestaan in de Nieuwe Wereld: Amerika. Aanleiding voor een grote manifestatie in Historisch Delfshaven in de zomer van dat jaar.

Als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is een aantal skateparken, voetbalkooien en andere locaties in Rotterdam gesloten.

In Delfshaven is een gebiedscommissie van bewoners. Deze commissie geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het stadsbestuur. In de wijken Middelland en Oud-Mathenesse-Witte Dorp zijn wijkcomités. Dit zijn bewonersvertegenwoordigers, aangewezen door loting. Vergaderingen zijn openbaar.

Zoek ons op!

De gebiedscommissie houdt de vinger aan de pols van Delfshaven. Heeft u vragen of ideeën die uw straat of buurt sterker kunnen maken, laat het dan weten.
e-mail: gebiedscommissies@rotterdam.nl
telefoon: 14 010
per brief: gebiedscommissie Delfshaven, postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

Even voorstellen

Dit is de gebiedscommissie. Achterste rij, van links naar rechts: Enes Ayan, Ninny Duarte Lopes, Rachid Jemaoui, Sanne van den Berg (voormalig gebiedscommissielid), Jelle van der Molen (voormalig gebiedscommissielid), Jack van Amerongen (voormalig gebiedscommissielid). Voorste rij, van links naar rechts: Lilia Bârcoci-Costa, Rini Vermeulen, Hülya Bozok, Ineke Palm, Asma El-Fassi, Marike Abrahamse, Marie-Therese Woltering, David Kuiper. Sylvie Raap, Hamza Cicklaakbiyik en Annedebora van Kooij ontbreken op de foto.

Ook kunt u de leden van de gebiedscommissie persoonlijk benaderen.
Hieronder staan hun contactgegevens:

Delfshaven was vroeger onderdeel van Delft, met de Delfshavense Schie als verbinding tussen Delft en de Maas. In 1795 werd Delfshaven zelfstandig en sinds 1886 hoort het bij Rotterdam.

In de late jaren negentig zorgden investeringen in woningverbetering, straten en opvang voor een beter verblijfsklimaat.

In Delfshaven voelen veel bewoners zich betrokken bij hun gebied. Wie een goed idee heeft voor de straat of de buurt kan een financiële bijdrage aanvragen aan gebiedscommissie of wijkcomité.

\