Deelvervoer
Gepubliceerd op: 04-02-2020
Geprint op: 21-01-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/deelvervoer/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam groeit. De economie verandert, het klimaat vraagt om andere keuzes én we willen de stad gezonder en inclusiever maken. Dat vraagt om een nieuwe balans én aanpak in de verschillende vormen van vervoer.

Deelmobiliteit speelt hierin een belangrijke rol. Om te werken aan een bereikbare, aantrekkelijke en gezonde stad, richten we straten anders in, lopen steeds meer mensen en pakken meer mensen de fiets op het openbaar vervoer. Voor korte afstanden laten we de auto staan, gaan we lopen, pakken we een deelfiets of elektrische deelscooter. Auto’s in bezit maken zo steeds meer ruimte voor auto’s die we met elkaar delen. Als u bijvoorbeeld loopt, fietst of het openbaar vervoer neemt, kunt u daarnaast met een deelauto naar uw bestemming.

De deelfietsen en deelscooters die al in Rotterdam rondrijden, worden al veel gebruikt voor korte ritjes in de stad. Deelmobiliteit is niet meer weg te denken uit de stad. Rotterdam telt momenteel vier verschillende deelaanbieders die een (elektrische) deelfiets of scooter aanbieden.

Projecten

In het Europese project Mobi-Mix werken we samen met internationale steden, bedrijven en kennisinstellingen aan deelmobiliteit en ‘Mobility as a service’ (MaaS).

Rotterdammers en bezoekers van de stad maken al veel gebruik van deelmobiliteit, zoals deelfietsen en deelscooters. Toch kan de inzet van deelmobiliteit en MaaS beter. Bijvoorbeeld door de vraag en het aanbod van deelmobiliteit beter op elkaar af te stemmen. En door oplossingen te bedenken op uitdagingen rondom deelmobiliteit en MaaS, zoals de korte levensduur van deelvoertuigen.

Samenwerking

Met het project Mobi-Mix werken we met marktpartijen samen om die inzet van deelmobiliteit en MaaS te verbeteren. Dat doen we bijvoorbeeld door nieuwe samenwerkingen tussen overheden en marktpartijen te ontwikkelen. Zodra marktpartijen deelmobiliteit en MaaS-oplossingen beter kunnen inzetten, kunnen meer Rotterdammers en bezoekers hier gebruik van maken waardoor uiteindelijk de CO2-uitstoot vermindert.

Meer informatie

Logo Mobi Mix

Rotterdam is projectleider van het project Mobi-Mix, dat wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. De steden/regio’s die in dit project samenwerken zijn Antwerpen, Mechelen, Norfolk en Valenciennes.

MOBI-MIX ging van start in maart 2020 en duurt tot september 2022. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Interreg2seas en de website van het project Mobi-Mix (Engelstalig).

Nieuws

In 2025 zijn alle deelauto’s in Rotterdam elektrisch en dat begint volgend jaar. Vanaf 1 januari 2021 zijn nieuwe deelauto’s in Rotterdam volledig uitstootvrij. Ook is in 2030 zo’n 5 procent van alle auto’s in Rotterdam een deelauto.

In de ondergrondse fietsenstalling van Rotterdam Centraal Station vindt u begin november 2020 een stalling speciaal voor deelfietsen. Er is ruimte voor 54 fietsen. De gemeente wil het reizigers makkelijker maken om deelvervoer te gebruiken.

Tot eind december 2020 kunt u gratis kennismaken met de elektrische deelscooters van felyx, Check of Go Sharing. De probeeractie geldt in Rotterdam, maar ook in Schiedam, Delft, Nissewaard en Den Haag.

U krijgt 45 gratis minuten die u in een rit, of bij sommige deelaanbieders in meerdere ritten kunt gebruiken. Op deze manier kunt u simpel kijken of een deelscooter iets voor u is.

Parkeervergunningen voor aanbieders van deelauto’s

Deelauto's op een parkeerplek

Bedrijven die deelauto’s in Rotterdam aanbieden, hebben vanaf 1 januari 2021 een (nieuwe) vergunning nodig. Aanbieders van deelauto’s kunnen hier verder lezen.

Vergunningen voor aanbieders van deelfietsen en deelscooters

Deeltweewielers voor SC

Bedrijven die deelfietsen en deelscooters in Rotterdam aanbieden hebben per 1 januari 2020 een vergunning nodig. Aanbieders van deeltweewielers kunnen hier verder lezen.

Wat kunt u doen bij overlast?

Ervaart u overlast van deelvoertuigen op straat of in de openbare ruimte? Neem dan als eerst contact op met de betreffende deelaanbieder. Zij zijn ten alle tijden verantwoordelijk voor het netjes stallen van de deelvoertuigen. Onze ervaring is dat zij alle klachten adequaat en binnen 48 uur zullen behandelen. Mocht u er met hen niet uitkomen, neem dan contact op met het telefoonnummer 14 010. Bekijk op de pagina Handhaving waar de fietsen niet mogen staan.

Meer informatie

Wilt u weten hoe de deelfietsen eruit zien en/of een deelfiets huren? Kijk dan op de pagina Fiets huren.