Grip op deelvervoer
Gepubliceerd op: 04-02-2020
Geprint op: 03-06-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/deelvervoer/
Spring naar het artikel

Bedrijven die deelvoertuigen in Rotterdam aanbieden hebben per 1 januari 2020 een vergunning nodig. Hiermee stuurt de gemeente op kwalitatief goede voertuigen, en zorgen we ervoor dat voorbijgangers geen overlast ervaren.

Ook houden we hiermee Rotterdam gezond, schoon en bereikbaar.

Rotterdam groeit, de economie verandert, het klimaat vraagt om andere keuzes én we willen de stad gezonder en inclusiever maken. Dat vraagt om een nieuwe balans én aanpak in de verschillende vormen van vervoer. Deelmobiliteit speelt hierin een belangrijke rol. Voor kortere afstanden laten Rotterdammers steeds vaker de auto staan en pakken we massaal een deelfiets of elektrische deelscooter. Met de vergunningen zorgen we ervoor dat het aanbod meegroeit met de vraag, zonder dat er overlast is van niet-gebruikte of slordig geparkeerde deelfietsen of deelscooters.

Voor welke voertuigen geldt de vergunning?

De vergunning geldt voor de (elektrische) deelfiets, elektrische brom- en snorfietsen, de elektrische step, de (elektrische) bakfiets en overige vormen. Deze vergunning is niet van toepassing op deelauto’s en deelbrommobielen, omdat deze gebruik maken van parkeervergunningen.

Maxima aan deelvoertuigen

Rotterdam heeft ruimte voor 6.500 deelvoertuigen: 3.000 fietsen, 2.000 brom- en snorfietsen, 1.000 elektrische steps en 500 bakfietsen en andere vormen van deelvervoer. Voor elektrische steps, -bakfietsen en andere vormen van deelmobiliteit zijn momenteel (nog) geen vergunningen verleend. Het maximumaantal deelvoertuigen kan worden bijgesteld als er meer of minder vraag naar deelmobiliteit is.

  • (elektrische) fietsen: 3.000
  • elektrische brom- en snorfietsen: 2.000
  • elektrische steps: 1.000
  • overige voertuigen: 500

E-step

De e-step is een nieuw vervoersmiddel dat nog niet actief is in Rotterdam. Momenteel zijn de elektrische deelsteps op de openbare weg nog niet goedgekeurd door het RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Dit betekent dat er (nog) geen vergunningen zijn verleend aan deelaanbieders. Door de e-steps mee te nemen in het vergunningstelsel, is Rotterdam voorbereid op het moment dat de deelsteps worden toegestaan. Om de gebruikers en de overige verkeersdeelnemers te laten wennen aan het gebruik en de snelheid in het verkeer worden er in het eerste jaar maximaal 1.000 elektrische deelsteps toegelaten. 

Nieuwe ontwikkelingen

Tot slot is er nog een categorie ‘Overige vormen’ waar we 500 voertuigen van toelaten in het eerste jaar. De ontwikkelingen op deelmobiliteit volgen elkaar razendsnel op. Met deze categorie willen we flexibiliteit en ruimte voor innovatie waarborgen.

Verschillende deelaanbieders

De deelfietsen en deelscooters die al in Rotterdam rondrijden, worden al veel gebruikt voor korte ritjes in de stad. Deelmobiliteit is niet meer weg te denken uit de stad. Rotterdam telt momenteel acht verschillende deelaanbieders die een (elektrische) deelfiets of scooter aanbieden.

Wat kunt u doen bij overlast?

Ervaart u overlast van deelvoertuigen op straat of in de openbare ruimte? Neem dan als eerst contact op met de betreffende deelaanbieder. Zij zijn ten alle tijden verantwoordelijk voor het netjes stallen van de deelvoertuigen. Onze ervaring is dat zij alle klachten adequaat en binnen 48 uur zullen behandelen. Mocht u er met hen niet uitkomen, neem dan contact op met het telefoonnummer 14 010. Bekijk op de pagina Handhaving waar de fietsen niet mogen staan.

Felyx
E-mail: klantenservice@felyx.nl
Telefoon: 085 - 208 04 70
Website: www.felyx.com

GoSharing
E-mail: info@go-sharing.nl
Telefoon: 085 - 902 29 01
Website: www.go-sharing.nl

Donkey Republic
E-mail: support@donkeyrepublic.com
Telefoon: 085 - 888 56 46
Website: www.donkey.bike

Mobike
E-mail: support.nl@mobike.com
Telefoon: 06 - 438 429 38 (alleen bereikbaar via WhatsApp)

Jump
E-mail: support-nl@jump.com
Telefoon: 0800 - 420 00 28
Website: www.jump.com/be/nl/

Check
Email: support@ridecheck.app
Telefoon: 085 - 888 10 41
Website: www.ridecheck.app

Meer informatie

Wilt u weten hoe de deelfietsen eruit zien en/of een deelfiets huren? Kijk dan op de pagina Fiets huren.

\