Afspraken over deelfietsen
Gepubliceerd op: 30-05-2018
Geprint op: 16-07-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/deelfietsen/
Spring naar het artikel
Foto: Mobike

In Rotterdam worden sinds 2017 deelfietsen aangeboden. De gemeente vindt dat zij een meerwaarde hebben voor de stad. Belangrijk is wel dat de deelfietsen geen overlast bezorgen. Hierover zijn afspraken gemaakt met de deelfietsaanbieders.

Deelfietsen zorgen ervoor dat meer mensen de fiets (of het openbaar vervoer) pakken en -voor de korte ritten- minder gebruik maken van de auto. Goed voor een gezondere lucht in de stad én de eigen gezondheid.

De meerwaarde van deelfietsen is ook dat ze ervoor zorgen dat minder mensen hun oude fiets houden en achterlaten in de -soms toch al volle- fietsenrekken op straat. De gemeente stuurt op een kwalitatief goed, divers en toegankelijk deelfietsaanbod. Zij wil een deelfietsnetwerk in de gehele gemeente met extra aandacht voor gebieden waar Rotterdammers zich weinig (kunnen) verplaatsen.

Verschillen

In Rotterdam staan deelfietsen van Obike, Mobike, Donkey Republic, Gobike en Flickbike (alleen in de haven). De meeste kunnen overal worden geparkeerd, volgens dezelfde regels als die gelden voor normale fietsen. Gobike is de enige die zijn elektrische fietsen in zogeheten docking-stations zet.

Afspraken

Op dit moment ervaren Rotterdammers overlast van fout geparkeerde, niet gebruikte of kapotte deelfietsen. Dit wil de gemeente voorkomen. Het is belangrijk dat deelfietsen netjes worden neergezet en alleen daar staan waar ze gebruikt worden, omdat op sommige plekken in de stad ruimte beperkt is. Kapotte fietsen moeten de aanbieders van straat halen. Ook verwacht de gemeente dat de aanbieders klachten van bewoners op een goede manier afhandelen, door bijvoorbeeld goed bereikbaar te zijn en snel te reageren.

Overleg

Tot 1 augustus krijgen de deelfietsaanbieders de tijd om te laten zien dat ze zich aan de afspraken houden. De gemeente voert regelmatig gesprekken met de deelfietsaanbieders. Na 1 augustus bepalen we of het huidige deelfietsenbeleid (pdf) moet worden aangescherpt en aanvullende maatregelen nodig zijn.

Wat kunt u doen bij overlast?

Deelfietsen die ergens staan waar ze niet mogen staan, meldt u bij de gemeente. Bekijk op de pagina Handhaving waar fietsen niet mogen staan.

Niet gebruikte of kapotte deelfietsen geeft u door aan de betreffende aanbieder:

  • Gobike, telefoon (085) 130 43 45
  • Obike, Whatsapp 06 - 22 51 23 64
  • Mobike, Whatsapp 06 - 43 84 29 38
  • Donkey Republic, telefoon (085) 88 85 646 (bereikbaar van zondag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur, op vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur)
  • Flickbike

Heeft de deelfietsaanbieder uw melding niet binnen zeven dagen opgelost, dan kunt u de gemeente mailen. Graag onder vermelding van de datum waarop u bij de deelfietsaanbieder heeft geklaagd en met een omschrijving van uw klacht (inclusief locatie). Wij kunnen dan rechtstreeks contact opnemen met de deelfietsaanbieder en het totaalbeeld van de klachten bespreken in het reguliere overleg met de deelfietsaanbieders.

Meer informatie

Wilt u weten hoe de deelfietsen eruit zien en/of een deelfiets huren? Kijk dan op de pagina Fiets huren.