Crooswijksebocht
Gepubliceerd op: 12-11-2018
Geprint op: 22-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/crooswijksebocht/
Spring naar het artikel

De kade aan de Crooswijksebocht wordt aantrekkelijker. Behalve groen, een nieuwe speelplek en enkele steigers, is kanoverhuur gepland langs dit gedeelte van de Rotte.

De kade wordt deels verlaagd tot in het water. In en langs het water komen planten en bomen. De oude speeltuin maakt plaats voor een natuurspeeltuin. Een steiger zorgt ervoor dat mensen vlakbij het water kunnen zitten en sloepen en kano’s kunnen aanmeren. Een ondernemer heeft interesse getoond om - bij wijze van proef- kano’s te gaan verhuren. Er komen betere wandel- en fietsroutes. Even verderop legt de gemeente een steiger aan bij begraafplaats Crooswijk. De oude entree aan de waterkant wordt in ere hersteld. Zo wordt begraven over water mogelijk. Ook wordt nagedacht over de mogelijkheid om een theehuis te realiseren op de begraafplaats. Naast bezoekers van de begraafplaats zijn dan ook voetgangers, fietsers en wijkbewoners welkom.

Voorkeuren van bewoners

Vorig jaar september is aan bewoners gevraagd hoe zij de oever en het water het liefst gebruiken en wat hun voorkeuren zijn bij de inrichting. Opvallend was hun voorkeur voor ‘begaanbaar wild’, dat wil zeggen: natuurlijke beplanting waar je makkelijk doorheen kunt wandelen. De gemeente gaat in januari beginnen met het voorlopig ontwerp en hoopt dit rond de zomer klaar te hebben. Bewoners en ondernemers in de omgeving van de kade krijgen een uitnodiging om het ontwerp te bekijken en hun mening te geven.

De planning daarna is:

  • definitieve ontwerp gereed, alles voorbereiden: eind 2019
  • start met aanpassingen kade: halverwege 2020
  • kade klaar: 2021.

De Rotte aantrekkelijker

Crooswijksebocht is een van de kades langs de Rotte die de gemeente groener en aantrekkelijker maakt. Hetzelfde gebeurt aan de kade langs het Grotekerkplein en de Linker Rottekade, en over enkele maanden bij de Leuvekolk. Dit maakt onderdeel uit van het programma rivieroevers.