Crooswijksebocht
Gepubliceerd op: 12-11-2018
Geprint op: 20-01-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/crooswijksebocht/
Ga naar de hoofdinhoud

Aan de Crooswijksebocht voert de gemeente onderhoud uit aan de riolering, het groen en de openbare verlichting. De straat wordt niet alleen opgehoogd en netjes dichtgemaakt, maar ook opnieuw ingericht.

Er komen nieuwe vormen en materialen, steigers, extra groen en ander straatmeubilair. De werkzaamheden duren alles met elkaar ongeveer een jaar tot in het begin van 2022.

Planning september - eind december 2021

De gemeente werkt tot eind van het jaar aan de Crooswijksebocht en Linker Rottekade aan het herstellen en aanpassen van de kade, het aanleggen van een steiger en het (her)inrichten van de buitenruimte. Dit werk duurt tot eind 2021.

Renovatie woningen en bedrijfsruimtes

In opdracht van woningcorporatie Woonstad Rotterdam worden de woningen en bedrijfsruimtes aan de Linker Rottekade 1 tot en met 21 (maar niet nummer 6 en 7 waar de Aldi is gevestigd) gerenoveerd. Dit werk duurt tot eind 2022.

Wegafsluiting deel Linker Rottekade

Om alle werkzaamheden op deze locatie veilig te kunnen uitvoeren is de Linker Rottekade van huisnummer 7 tot en met 21 (vanaf de Aldi tot aan het Schuttersveld) afgesloten voor alle verkeer, behalve de hulpdiensten. De Aldi blijft toegankelijk vanaf de kant van de Kerkhoflaan. Verkeer wordt omgeleid. De afsluiting duurt tot eind december 2021.

Aantrekkelijke kade

De kade aan de Crooswijksebocht wordt aantrekkelijker gemaakt. Behalve groen, een nieuwe speelplek en enkele steigers, is kanoverhuur gepland langs dit deel van de Rotte. De kade wordt deels verlaagd tot in het water. In en langs het water komen planten en bomen en er komt een (veilige) natuurspeeltuin. Op een steiger kun je bij het water zitten en sloepen en kano’s kunnen er aanmeren. Bij begraafplaats Crooswijk maakt een nieuwe steiger begraven over water mogelijk. De oude entree aan de waterkant wordt in ere hersteld en wellicht komt er een theehuis op deze mooie groene begraafplaats, waar ook voorbijgangers en bewoners welkom zijn.

Voorkeuren van bewoners

In september 2018 is bewoners gevraagd naar hun voorkeuren. De gemeente heeft een voorlopig ontwerp gemaakt dat op 23 mei 2019 tijdens bewonersavond bekeken kon worden. Bekijk hieronder hoe het ontwerp tot stand kwam:

De natuurspeeltuin

Ook Crooswijkse kinderen van 7 tot 10 jaar dachten mee; over de nieuwe natuurspeeltuin. Op de Noenschool, de Talmaschool en tijdens de Winterspelen is hen gevraagd om input. In videoclips en met de mooiste bouwsels maakten zij duidelijk wat ze leuk vinden. Uit meer dan 100 inzendingen zijn vijf ideeën gekozen; de boomhut, de stapstenen, een spannend parcours, hoogteverschillen en keien. De gemeente heeft zoveel mogelijk van deze ideeën in het ontwerp opgenomen.

De Rotte aantrekkelijker

Crooswijksebocht is één van de kades langs de Rotte die de gemeente – samen met partners - groener en aantrekkelijker maakt. De Leuvekolk ondergaat ook een metamorfose. De oevers langs het Grotekerkplein en de Linker Rottekade zijn inmiddels aangepakt. Dit maakt allemaal onderdeel uit van het programma Rivieroevers.