Maatregelen coronavirus Rotterdam
Gepubliceerd op: 27-02-2020
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coronavirus/
Spring naar het artikel

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook in Rotterdam hebben we hier natuurlijk mee te maken.

Houd 1,5 meter afstand. Ook bij mooi weer.

Heel veel mensen hebben zich de afgelopen tijd aan de regels gehouden, daarom is er nu ruimte voor versoepeling. Deze discipline en betrokkenheid is een groot compliment waard. Helaas is het gevaar nog niet geweken. Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft, want de druk op de gezondheidszorg is nog steeds groot. Daarom blijven de sociale en hygiënemaatregelen altijd en overal van kracht. Als we ons daar niet aan houden en de virusbesmetting weer oplaait, worden de versoepelingen weer teruggedraaid.

De komende tijd richten we onze 1,5 metersamenleving in. Dat doen we stap voor stap. Als we ons allemaal aan de voorschriften houden, is elke stap een stap vooruit. Als we ons niet aan de hygiënevoorschriften en sociale regels houden, zullen we gedwongen zijn een stap, of zelfs meerdere, terug te doen. Hoe snel we een robuuste 1,5 metersamenleving inrichten, hebben we zelf in de hand. Dus:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is
 • Nies en hoest in je elleboog
 • Was vaak je handen met zeep
 • Verkouden? Blijf thuis!
 • Last van koorts of benauwdheid? Blijf met al je huisgenoten thuis
 • Werk zoveel mogelijk thuis.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Lees hier welke regels er momenteel in Rotterdam gelden vanwege corona, welke belangrijke dingen zijn veranderd en welke locaties zijn afgesloten.

De basisscholen, het speciaal onderwijs en de kinderopvang zijn open. Maar kinderen gaan nog niet elke dag naar de basisschool. Het lesprogramma kan per school verschillen. De school neemt daarover contact op met de ouders / verzorgers. Verzoek aan ouders / verzorgers is om hun kind zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar school te brengen. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.

Kappers, schoonheidsspecialisten pedicures en fysiotherapeuten mogen hun salons / praktijken op afspraak weer openen. Als je boven de 18 bent mag je weer buiten sporten, als je maar 1,5 meter afstand houdt. Jongeren van 12 tot en met 18 sporten onder begeleiding buiten. Ook de bibliotheken gaan weer open.

Maandag 11 mei wordt voorzichtig een eerste stap gezet in een versoepeling van de bezoekregeling in verpleeghuizen. Op 25 locaties in het hele land mag één vaste bezoeker onder strikte voorwaarden op bezoek bij een bewoner.

In het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje verplicht. We lopen en fietsen zoveel mogelijk en reizen alleen met de bus, tram, metro en trein als dat echt moet. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen weer naar school.

De horeca gaat weer open. Terrassen alleen met tafeltjes, restaurants en cafés voor maximaal 30 personen. Reserveren verplicht.

We kunnen ook weer naar bioscoop, theater of concertzaal, met maximaal 30 personen tegelijkertijd. Van tevoren een kaartje kopen is verplicht.

Ook musea gaan weer open. Ook voor museumbezoek kopen we van tevoren een kaartje.

Voor groepen geldt vanaf 1 juni:

 • Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.
 • In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Wel hanteren we ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar.
 • Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Vanaf 2 juni kunnen leerlingen van het voortgezet (speciaal) onderwijs weer naar school.

Vanaf 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100% open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is.

 • De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.
 • Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor kinderen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend).

Vanaf 15 juni beginnen de praktijklessen en toetsing van het mbo en het hoger onderwijs weer.

 

De campings, met alle sanitaire voorzieningen, zijn weer gewoon open.

Bioscopen, restaurants, cafés, theaters en concertzalen gaan open voor maximaal 100 personen.

Georganiseerde bijeenkomsten voor maximaal 100 personen zijn ook weer mogelijk

De sportscholen gaan weer open. Binnen sporten en contactsport mag weer. Ook sportwedstrijden en het betaald voetbal gaan weer van start, zonder publiek. Sport- en verenigingskantines mogen weer open.

Sauna's, sekswerkers, coffeeshops, casino's gaan weer open.

Ook onderstaande maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen blijven natuurlijk gelden:

 • blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten, zoals, neusverkoudheid, hoest, koorts en keelpijn
 • schud geen handen
 • werk thuis als dat kan
 • houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • neem algemene hygiënemaatregelen:
  • was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep, ook tussen de vingers
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • gebruik papieren zakdoekjes bij niezen en snuiten

Dienstverlening van de gemeente tijdens de coronacrisis

vuilinsmannen aan het werk

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook gevolgen voor de dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Hier vindt u alle wijzigingen bij elkaar.

Buiten sporten

Voetballende kinderen

Sinds 11 mei kunnen kinderen en volwassen onder bepaalde voorwaarden weer buiten sporten. Bekijk de basisregels, de meest gestelde vragen en gebruik de checklist om veilig te sporten in de openbare ruimte.

Weer naar de markt

Tulpen op de markt.

Marktkooplieden die voedselwaren en bloemen verkopen, mogen vanaf vrijdag 8 mei hun producten weer aanbieden op de gebruikelijke marktlocaties. Op deze 'anderhalvemeter-markten' gelden strikte regels, zowel voor bezoekers als voor marktkooplieden.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Coronavirus

Ondernemers kunnen tijdelijke inkomensondersteuning en/of een lening voor bedrijfskapitaal via de Tozo aanvragen. Gemeente Rotterdam voert deze regeling voor Rotterdam en meerdere regiogemeenten uit.

Noodverordeningen

Logo Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

In heel Nederland gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om mensen die zich niet aan deze maatregelen houden hierop te kunnen aanspreken zijn er zogenaamde noodverordeningen.

Rotterdam zet door!

Logo #Rotterdamzetdoor

Zelfs in deze moeilijke tijd blijft de typisch Rotterdamse doorzettingskracht en aanpakkersmentaliteit voelbaar én zichtbaar. Bekijk een overzicht van alle initiatieven. Samen helpen we Rotterdam door deze moeilijke tijd heen. (u verlaat de site)

Eerdere nieuwsberichten

Illustratie van het coronavirus.

Lees alle nieuwsberichten over corona en de genomen maatregelen die de afgelopen tijd op Rotterdam.nl verschenen zijn.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie op de website van het RIVM en van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

\