Maatregelen coronavirus Rotterdam
Gepubliceerd op: 27-02-2020
Geprint op: 01-08-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coronavirus/
Ga naar de hoofdinhoud

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan.

Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Basisregels

Het virus is er nog steeds en verandert ook steeds; een mutatie. Zo’n mutatie kan veel besmettelijker zijn, en dus gevaarlijk voor onze (volks)gezondheid. Daarom blijft het belangrijk om de basisregels te blijven volgen, binnen en buiten.

De basisregels:

 • Was vaak en goed je handen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je direct testen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.
 • Werk maximaal de helft van de tijd op kantoor.

Openingsplan

Met een openingsplan opent het kabinet stap voor stap de samenleving. Bij elke stap verdwijnen er coronamaatregelen. Hoe snel het gaat hangt af van het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen.

Op 26 juni werd stap 4 van het openingsplan van de rijksoverheid gezet. Doordat het aantal besmettingen toch weer oploopt gelden vanaf zaterdag 10 juli 6.00 uur tot en met 13 augustus de volgende maatregelen:

 • Voor horeca geldt dat deze open is, maar alleen als iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
 • Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
 • Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.
 • Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk, maar alleen als iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
 • Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
 • Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
 • Evenementen duren maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

De basisregels blijven belangrijk. Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.

Hygiëne blijft belangrijk. Was regelmatig je handen. Nies en hoest in je elleboog. Heb je klachten? Blijf thuis en laat je direct testen op corona. Ook wie al gevaccineerd is.

 

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.

Check altijd voor vertrek het reisadvies op wijsopreis.nl. En kijk niet alleen naar de kleur van uw favoriete vakantieland. Maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar u naartoe wilt en de landen waar u doorheen reist. Dus bereid u goed voor: zet uw coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze uit. En als u nog niet bent gevaccineerd kunt u zich gratis laten testen voor vertrek.

Vaccinatie

Bij de bestrijding van het coronavirus is vaccinatie de belangrijkste stap. De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor de vaccinacties en de volgorde van het vaccineren; de vaccinatiestrategie.

GGD Rotterdam Rijnmond heeft een grote rol bij het uitvoeren van de vaccinatiestrategie in onze regio.

Testen op corona: deze coronatests zijn er

Door te testen op corona sporen we het virus op, maar kunnen we ook de samenleving stapje voor stapje openen. Deze animatie legt uit welke testen er zijn en voor welke doeleinden die testen worden ingezet.

Alleen samen krijgen we corona onder controle

Dienstverlening van de gemeente tijdens de coronacrisis

Vuilinsmannen aan het .

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook gevolgen voor de dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Bekijk alle wijzigingen

Coronawet

Twee vrouwen met een mondkapje.

Lees welke regels er momenteel gelden vanwege corona en wat de coronawet inhoudt. Bekijk ook de veelgestelde vragen over de invloed van deze maatregelen op het dagelijkse leven op de website van Rijnmond Veilig en de Rijksoverheid.

Ben jij een jongere in Rotterdam? Wij zijn er voor je.

Logo sterker door jongeren

We begrijpen dat deze periode niet makkelijk is en dat je niet kunt wachten tot alles weer normaal is. In de tussentijd zijn wij er voor je. Op deze pagina lees je alles over wat de gemeente Rotterdam doet voor jongeren tijdens corona.

Rotterdam. Sterker Door.

'Rotterdam. Sterker Door.' is de grootstedelijke aanpak die stad, haven en regio erbovenop helpt en ervoor zorgt dat we sterker uit de crisis komen.

Rotterdam zet door!

Logo #Rotterdamzetdoor.

Zelfs in deze moeilijke tijd blijft de typisch Rotterdamse doorzettingskracht en aanpakkersmentaliteit voelbaar én zichtbaar. Bekijk een overzicht van alle initiatieven. Samen helpen we Rotterdam door deze moeilijke tijd heen.

Communicatiemiddelen coronamaatregelen

Pictogram 'communicatie' met een illustratie van een beeldscherm en een krant.

De gemeente heeft diverse communicatiemiddelen in kaart gebracht en gerubriceerd voor laaggeletterden, anderstaligen en LVB’ers. Deze middelen zijn vrij te gebruiken voor alle dienstverlenende organisaties en inwoners van Rotterdam, maar ook daarbuiten.

Evenementen

Muzikanten op het podium tijdens het Metropolis Festival.

Vanaf 26 juni zijn er binnen de coronamaatregelen weer evenementen mogelijk. Organiseert u een evenement? Vraag dan minstens 4 weken voor het evenement een vergunning aan.

Eerdere nieuwsberichten

Illustratie van het coronavirus.

Lees alle nieuwsberichten over corona en de genomen maatregelen die de afgelopen tijd op Rotterdam.nl verschenen zijn.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus (COVID-19) op de website van het RIVM en van de GGD Rotterdam-Rijnmond.