Maatregelen coronavirus Rotterdam
Gepubliceerd op: 27-02-2020
Geprint op: 14-08-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coronavirus/
Spring naar het artikel
Speel video af

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook in Rotterdam hebben we hier natuurlijk mee te maken.

Wat fijn dat we opnieuw een stap vooruitzetten in de corona-aanpak. Omdat zoveel mensen zich de afgelopen tijd aan de regels hebben gehouden, krijgen we als samenleving nog meer de ruimte. Ruimte met regels welteverstaan, want het coronavirus is zeker niet verdwenen.

1,5 meter blijft de norm

Groot hart om de 1,5 meter

In Rotterdam geven we iedereen graag de ruimte. Sinds 1 juli is die ruimte flink vergroot. Afstand houden blijft wel de norm en daarom hebben we een groot hart om de 1,5 meter gezet.

Zo laten we zien dat alle Rotterdammers genieten van hun vrijheid, maar wel door elkaar de ruimte te geven. Want alleen met 1,5 meter afstand, behouden we de ruimte die we samen verdiend hebben!

Zolang het virus er is, moeten we ons aan hygiënevoorschriften en sociale regels houden. Het volgende blijft dus van groot belang:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits en draag altijd een mondkapje
 • Ga niet naar plaatsen waar het druk is
 • Nies en hoest in uw elleboog
 • Was vaak uw handen met zeep
 • Klachten? Blijf thuis en laat u testen
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Alleen samen houden we corona onder controle.

Aanvullende maatregelen

Naast de basisregels heeft de Rijksoverheid op 6 augustus 2020 aanvullende maatregelen afgekondigd:

 • Studentenverenigingen
  Fysieke introductiebijeenkomsten zijn niet toegestaan.
 • Studieverenigingen en studentensportverenigingen
  Fysieke introductiebijeenkomsten zijn toegestaan als deze gericht zijn op introductie op de studie of de sport. Alleen in kleine groepen, zonder alcohol en tot uiterlijk 22.00 uur.

Is een recreatieve instelling (bijvoorbeeld een café of pretpark) de bron van een brandhaard, dan volgt sluiting van maximaal 14 dagen. De veiligheidsregio bepaalt hoe lang.

 • Horeca is verplicht bezoekers te vragen zich te registreren.
 • Bezoekers moeten vooraf reserveren, krijgen een gezondheidscheck en een vaste zitplaats.

Op Schiphol komt een teststraat voor mensen die uit een gebied komen met een oranje reisadvies. Reizigers worden hier getest en gaan in thuisquarantaine.

Mondkapjes

In drukke gebieden in Rotterdam wordt sinds 5 augustus een mondkapje gedragen. Dit geldt vooralsnog in de winkelgebieden in het centrum, op alle grote markten en in de overdekte winkelcentra Zuidplein en Alexandrium. De maatregel geldt van 6.00 tot 22.00 uur. Voor de markten geldt het enkel op marktdagen.

'Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving.'

Ahmed Aboutaleb - burgemeester van Rotterdam

Lees hier welke regels er momenteel in Rotterdam gelden vanwege corona en welke locaties nog afgesloten zijn. Bekijk ook de veelgestelde vragen over de invloed van deze maatregelen op het dagelijkse leven op de website van Rijnmond Veilig en de Rijksoverheid.

Dienstverlening van de gemeente tijdens de coronacrisis

vuilinsmannen aan het werk

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook gevolgen voor de dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Hier vindt u alle wijzigingen bij elkaar.

1,5 meter blijft de norm

Bezoekers van het Vroesenpark op een zomerse dag, en twee dames van de gemeente met een pijl met daarop de tekst 'Dit is 1,5 meter'

De belangrijkste regel blijft: houd 1,5 meter afstand, maar tegelijk kan met de versoepeling veel meer vanaf 1 juli. Wat betekent dat voor Rotterdammers?

Noodverordeningen

Logo Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

In heel Nederland gelden strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Om mensen die zich niet aan deze maatregelen houden hierop te kunnen aanspreken zijn er zogenaamde noodverordeningen.

Rotterdam zet door!

Logo #Rotterdamzetdoor

Zelfs in deze moeilijke tijd blijft de typisch Rotterdamse doorzettingskracht en aanpakkersmentaliteit voelbaar én zichtbaar. Bekijk een overzicht van alle initiatieven. Samen helpen we Rotterdam door deze moeilijke tijd heen.

Communicatiemiddelen coronamaatregelen

Illustratie van een laptop.

De gemeente heeft diverse communicatiemiddelen in kaart gebracht en gerubriceerd voor laaggeletterden, anderstaligen en LVB’ers. Deze middelen zijn vrij te gebruiken voor alle dienstverlenende organisaties en inwoners van Rotterdam, maar ook daarbuiten.

Eerdere nieuwsberichten

Illustratie van het coronavirus.

Lees alle nieuwsberichten over corona en de genomen maatregelen die de afgelopen tijd op Rotterdam.nl verschenen zijn.

Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie op de website van het RIVM en van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

\