Maatregelen coronavirus Rotterdam
Gepubliceerd op: 27-02-2020
Geprint op: 18-04-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coronavirus/
Ga naar de hoofdinhoud

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. De avondklok geldt nog steeds.

Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe. Daarom blijven we zo veel mogelijk thuiswerken, ontvangen we thuis niet meer dan 1 bezoeker per dag en geldt in heel Nederland een avondklok.

De risico’s die we met de verruimingen nemen, vragen om extra aandacht voor het naleven van de basisregels. Dit geldt voor de hygiëneregels zoals handen wassen, niezen in de elleboog en het dragen van een mondkapje waar dit moet. En ook voor de regels voor 1,5 meter afstand houden en drukte vermijden. Ook testen en thuisblijven bij milde klachten en na een positieve test samen met huisgenoten in quarantaine doen ertoe, juist nu. Zo krijgen we corona onder controle en stap voor stap meer ruimte.

Avondklok

Avondklok (van 22.00 uur 's avonds tot 4.30 's ochtends). Blijf binnen.

In heel Nederland geldt sinds zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 4.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. De avondklok zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat  de avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen.

U mag alleen met de volgende redenen op straat zijn tijdens de avondklok:

 • Bij een calamiteit
 • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft
 • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet
 • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland
 • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje
 • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen
 • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen
 • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen
 • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u in de meeste gevallen het formulier 'Eigen verklaring avondklok' bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen. U mag het formulier printen of op uw telefoon of tablet bij zich hebben.

U heeft geen formulier nodig bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een 'Werkgeversverklaring avondklok' kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

Agenten, brandweer- en ambulancemedewerkers hoeven voor hun werk geen formulieren bij zich te hebben. Ditzelfde geldt voor treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs, taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.

De formulieren kunt u digitaal invullen of printen. Heeft u geen mogelijkheid om te printen? Neem dan contact op via telefoon 14 010. Een medewerker vertelt u waar de formulieren zijn op te halen bij u in de buurt, zoals bij stadswinkels of supermarkten.

Bestellen en ophalen in de winkel

De posten van Click & Collect met de regels erop

Vanaf 10 februari is het bestellen en afhalen van producten bij niet-essentiële winkels mogelijk. Er zijn een aantal voorwaarden:

1. Doe op afstand thuis een (online) bestelling bij een winkel of een locatie met winkelfunctie.
2. U ontvangt een bevestiging met een tijdslot wanneer de bestelling op te halen is. Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen bestelling en ophalen.
3. De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie voor het veilig en vlot afhalen van de bestelling. Afhalen kan alleen binnen het afgesproken tijdslot.
4. Kom in je eentje de bestelling ophalen. Alleen als u klachtenvrij bent kan de bestelling worden afgehaald.
5. Winkelpersoneel zet de bestelling klaar en u haalt dit op bij de winkel.
6. Betaal bij voorkeur vooraf.

Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel zijn. Of één klant per 25 vierkante meter, allemaal op 1,5 meter afstand van elkaar. Per winkel mogen er maximaal 50 klanten tegelijk binnen zijn, ook als de winkel hiervoor groot genoeg is. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen. Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.

Meer informatie voor winkeliers vindt u op Ondernemen010.

Basisregels

Iedereen moet zich nog steeds aan de volgende basisregels houden:

 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan.
 • Verkouden, koorts of benauwd? Blijf thuis en laat u testen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Vermijd drukke plekken en ga weg als het druk is.
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is.

Naast de basisregels gelden de volgende regels:

 • Ga alleen naar buiten met uw eigen huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.
 • Ontvang thuis per dag maximaal 1 persoon van 13 jaar of ouder. Als bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, dan is er ruimte voor twee bezoekers per dag.
 • De volgende locaties blijven gesloten:
  • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, dierenparken, pretparken, sportscholen, zwembaden, sauna’s, enzovoort
  • Restaurants en cafés. Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten
  • Buitenschoolse opvang, middelbare scholen, VMBO, HBO en universiteiten.
 • Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen vanaf 3 maart hun beroep weer uitoefenen. Reserveren is verplicht, en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Deze verruiming geldt ook voor rij-instructeurs. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.
 • Lessen op scholen mogen doorgaan als kinderen in een lastige situatie zitten, als leerlingen in het examenjaar zitten en tentamens of examens moeten doen. Ook als leerlingen praktijkgericht onderwijs volgen zoals in het vmbo. Er is alleen noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen in kwetsbare posities. Vanaf 19 april gaat de buitenschoolse opvang (bso) weer voor alle kinderen open.
 • Volwassenen vanaf 27 jaar mogen alleen buiten op sportaccommodaties met maximaal 4 mensen sporten en altijd op 1,5 meter afstand. Mensen tot en met 26 jaar mogen sporten in teamverband, maar ook alleen buiten. Kinderen tot en met 12 jaar mogen zwemlessen volgen voor het halen van hun A-, B- of C-diploma.
 • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen.
 • Boek tot tenminste 15 mei geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland.
 • Onderwijsinstellingen gaan over tot onderwijs op afstand. Er gelden uitzonderingen voor onder andere examens, praktijklessen en onderwijs voor kwetsbare leerlingen. Er is alleen noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen in kwetsbare posities. Meer informatie hierover vindt u op de pagina van de Rijksoverheid.
 • Op locatie mogen weer theorie-examens en -lessen worden georganiseerd gericht op het besturen of onderhouden van een vervoersmiddel. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep of voor hun bedrijf. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen. Vanaf 26 april kunnen studenten in het hoger onderwijs eer 1 dag per week les op locatie krijgen.
 • Voor reizigers uit landen buiten de EU geldt een inreisverbod. Voor bepaalde groepen geldt een uitzondering. Dat betekent dat de volgende groepen weer Nederland mogen inreizen: zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden.

Vaccinatie

Bij de bestrijding van het coronavirus is vaccinatie de belangrijkste stap. De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor de vaccinacties en de volgorde van het vaccineren; de vaccinatiestrategie.

GGD Rotterdam Rijnmond heeft een grote rol bij het uitvoeren van de vaccinatiestrategie in onze regio.

Mondkapje

Tekening van een hoofd met een mondkapje.

Nu de maatregelen zijn aangescherpt moet u op veel plekken in de stad een mondkapje dragen. Als u een laag inkomen heeft en echt geen mondkapjes kan betalen, bel dan met 14 010. Onze medewerkers vertellen u dan welke organisatie in uw wijk de mondkapjes verstrekt. Ben je tussen de 18 tot en met 26 jaar, dan kun je bellen met het Jongerenloket.

Hoe draag ik een mondkapje?

 • Raak het mondkapje alleen met schone handen aan.
 • Pak het mondkapje alleen bij de elastieken vast. Plaats het over uw oren.
 • Plaats het mondkapje over neus, mond en kin. Zorg dat het goed aansluit.
 • Raak het mondkapje zo min mogelijk aan.
 • Klaar? Gooi het mondkapje in de prullenbak of was een herbruikbaar mondkapje op 60 graden.

Alleen samen krijgen we corona onder controle

Dienstverlening van de gemeente tijdens de coronacrisis

Vuilinsmannen aan het .

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben ook gevolgen voor de dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Bekijk alle wijzigingen

Coronawet

Twee vrouwen met een mondkapje.

Lees welke regels er momenteel gelden vanwege corona en wat de coronawet inhoudt. Bekijk ook de veelgestelde vragen over de invloed van deze maatregelen op het dagelijkse leven op de website van Rijnmond Veilig en de Rijksoverheid.

Rotterdam zet door!

Logo #Rotterdamzetdoor.

Zelfs in deze moeilijke tijd blijft de typisch Rotterdamse doorzettingskracht en aanpakkersmentaliteit voelbaar én zichtbaar. Bekijk een overzicht van alle initiatieven. Samen helpen we Rotterdam door deze moeilijke tijd heen.

Communicatiemiddelen coronamaatregelen

Pictogram 'communicatie' met een illustratie van een beeldscherm en een krant.

De gemeente heeft diverse communicatiemiddelen in kaart gebracht en gerubriceerd voor laaggeletterden, anderstaligen en LVB’ers. Deze middelen zijn vrij te gebruiken voor alle dienstverlenende organisaties en inwoners van Rotterdam, maar ook daarbuiten.

Eerdere nieuwsberichten

Illustratie van het coronavirus.

Lees alle nieuwsberichten over corona en de genomen maatregelen die de afgelopen tijd op Rotterdam.nl verschenen zijn.

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus (COVID-19) op de website van het RIVM en van de GGD Rotterdam-Rijnmond.