Coronanieuws
Gepubliceerd op: 30-04-2020
Geprint op: 10-07-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/coronanieuws/
Spring naar het artikel

Hieronder vindt u alle nieuwsberichten over corona en de genomen maatregelen die de afgelopen tijd op Rotterdam.nl verschenen zijn.

De belangrijkste regel blijft: houd 1,5 meter afstand, maar tegelijk kan met de versoepeling veel meer vanaf 1 juli. Wat betekent dat voor Rotterdammers?

Hoesten, verkoudheid of koorts? Iedereen met corona-achtige klachten kan zich gratis laten testen bij een van de teststraten.

Het Vroesenpark (Blijdorp), Roel Langerakpark (Blijdorp) en Dakpark (Delfshaven) zijn van 21 uur in de avond tot 7 uur in de ochtend gesloten.

De Rotterdamse warenmarkten mogen na het pinksterweekend weer volledig open. Na de voedsel- en bloemenkramen keren nu ook de kramen met non-food artikelen en de bakplaatsen terug op de markten.

De gemeente werkt eraan om te zorgen dat de eerste weekmarkten op 2 juni, met inachtneming van de regels voor 1,5 meter, weer voluit kunnen draaien.

Op dit moment wordt er niet gehandhaafd op te lang gestalde fietsen in de gemeentelijke fietsenstallingen. Uw fiets wordt niet verwijderd gedurende deze periode. Ernstig hinderlijke geparkeerde (brom-/snor)fietsen kunnen wel worden verplaatst of verwijderd. Mocht er weer gehandhaafd worden, wordt dit uiteraard tijdig gecommuniceerd via de website en/of social-mediakanalen.

Met ingang van vrijdag 15 mei worden stappen gezet om de verhuur van recreatieve verblijven in Rotterdam-Rijnmond verder mogelijk te maken.

Buiten sporten mag. Voor jeugd was dat al zo, volwassen mogen vanaf 11 mei onder strikte voorwaarden ook weer buiten sporten. Heel veel mensen hebben zich de afgelopen tijd aan de regels gehouden, daarom is er nu ruimte voor versoepeling. Er gelden echter wel een paar regels waar u zich aan moet houden.

Marktkooplieden die voedselwaren en bloemen verkopen, mogen vanaf vrijdag 8 mei hun producten weer aanbieden op de gebruikelijke marktlocaties. Dit sluit aan bij een wens van veel Rotterdammers: meer betaalbare levensmiddelen. U moet zich echter wel aan een aantal regels houden op de markt.

Professionele sportaanbieders mogen vanaf woensdag 6 mei sport aanbieden aan kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Ze kunnen sporten in de openbare ruimte, maar moeten wel aantonen dat ze volgens de richtlijnen en protocollen werken.

Alleen partijen die normaal gesproken ook sportaanbod programmeren vanuit een organisatie mogen het aanbod in de openbare ruimte verzorgen. Dit kunnen (binnen-)sportverenigingen, commerciële sportaanbieders of welzijnsorganisaties zijn met bijvoorbeeld buurtsportcoaches.

De gemeente Rotterdam neemt maatregelen om de stad voor te bereiden op een samenleving waarin we elkaar – al dan niet tijdelijk – meer ruimte geven. Ook vraagt de gemeente aan Rotterdammers krappe plekken op straat te melden waar het lastig is afstand te bewaren.

Steeds meer mensen lopen, pakken de fiets of het openbaar vervoer. Daarom kijkt Rotterdam naar een nieuwe verdeling van de ruimte op straat om zo fietsers en voetgangers extra ruimte te geven. Naast de maatregelen vragen de gemeente en de Verkeersonderneming aan Rotterdammers om krappe plekken op straat te melden waar het lastig is om 1,5 meter afstand te bewaren.

Vanaf 9 mei mogen mensen met vaste plekken op campings, recreatiegebieden, jachthavens en stranden in Rotterdam-Rijnmond weer volledig gebruik maken van hun stacaravan, boot/jacht met vaste ligplaats, recreatiewoning, die voor een heel seizoen aan hen is verhuurd of bij hen in eigendom is, op het moment dat deze voorzien zijn van eigen sanitair.  

Het mooie weer zorgt voor grote drukte op het strand. Daarom zijn vandaag (zondag 3 mei) per direct de parkeerplaatsen bij het strand van Hoek van Holland afgesloten. Indien nodig worden ook de toegangswegen naar het strand afgesloten.

Als ook de drukte bij de landtong Rozenburg en de Maasvlakte te groot wordt, worden ook daar de parkeerplaatsen en toegangswegen afgesloten.

Blijf vooral thuis en maak een korte wandeling in je eigen buurt!

De coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 19 mei. Dat heeft het kabinet op 21 april besloten. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.
 • Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
 • Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.
 • Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.

Tijdens de coronacrisis hebben mantelzorgers het extra zwaar. Zij hebben nog meer dan anders behoefte aan ondersteuning. Mantelaar is een organisatie die mantelzorgondersteuning aanbiedt, ook tijdens deze crisis. Dit wordt onder andere vergoed vanuit het VGZ Rotterdampakket.

De gemeente zet de komende periode twee camera-auto’s in die toezicht gaan houden op de naleving van de regels vanwege het coronavirus.

Ondanks het mooie weer doen we een beroep op alle Rotterdammers om zoveel mogelijk binnen te blijven. De inzet van camera-auto’s is een nieuw middel met een heel duidelijk doel: iedereen die zich niet aan de maatregelen houdt, krijgt een boete van 390 euro.

Ondanks het mooie weer blijft het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden. Dat geldt ook voor de pleziervaarders en watersporters.

De (jacht)havens en watersportverenigingen in Rotterdam zijn daarom gesloten.

Op dit moment zijn meer mensen thuis door de coronamaatregelen en dat betekent dat er meer huisvuil is voor de afvalcontainers. De medewerkers van de gemeente zijn hard aan het werk om alle containers op tijd te legen zodat u uw afval kwijt kunt.

Ondanks dat er minder mensen op straat zijn gooien mensen nog steeds afval zoals blikjes, flesjes en snoepverpakkingen op straat. Zwerfafval is lastig voor de reinigers van de gemeente om op te ruimen.

De meesten van ons blijven thuis in deze periode. Toch zijn er ook nog mensen buiten aan het werk. Zoals de handhavers van de gemeente. Hoe anders is hun werk tijdens deze coronacrisis?

‘De straten zijn leger, maar de taken zijn niet veel anders', zegt Salah Lagritite, teamleider Handhaving. 'Het lijkt erop dat mensen de regels elke dag steeds beter door krijgen. Een wereld van verschil met twee weken geleden. Toen zag je nog veel groepen in het park. Nu lijken de meeste mensen de situatie wel te snappen. Maar wij leven tegenwoordig met de dag. Als het buiten warm wordt kan het zo weer anders zijn.’

We zitten met z’n allen veel meer thuis dan anders. Dat geeft soms wrijving tussen partners of gezinsleden. Soms loopt dat hoog op. Zit u met vragen of heeft u behoefte aan advies, dan kunt u terecht bij Centrum voor Jeugd & Gezin.

‘We zijn gewend om op een bepaalde manier te leven. Dat kan nu niet. En dat zorgt natuurlijk voor wrijving’, vertelt Inge Moorman, stafarts en lid van het crisisteam infectieziekten bij CJG Rijnmond. ‘We moeten allemaal een nieuw ritme zien te vinden. En met het gezin duidelijke, ook huishoudelijke afspraken maken.’

Voor zorgverleners met klachten die passen bij COVID-19 zet de GGD testlocaties op zodat zij getest kunnen worden op het coronavirus. Op dinsdag 7 april kunnen de eerste zorgmedewerkers getest worden. De parkeergarage nabij Topsportcentrum Rotterdam wordt hiervoor ingericht.Daarnaast zet de GGD Rotterdam-Rijnmond ook een mobiele testlocatie in. Medewerkers van de zorgorganisaties worden door hun werkgever verwezen naar de extra testlocaties.

Door de strikte coronamaatregelen kunnen uitvaarten momenteel niet plaatsvinden zoals nabestaanden willen. De gemeente Rotterdam komt hen tegemoet door een financiële tegemoetkoming te geven van 25 procent op de kosten van een uitvaart.

Om de bediening van Rotterdamse bruggen en sluizen te garanderen, blijft de winterregeling tot in ieder geval 1 september van kracht.

Deze regeling houdt in dat een selectie van bruggen en sluizen bediend worden van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen is er geen bediening.

Het gaat om de locaties:

 • Bergsluis
 • Kralingse Verlaat
 • Berg en Broekse Verlaat
 • Prinses Irenebrug.

Op 30 maart is er een nieuwe noodverordening afgekondigd. Vanaf nu is het verboden om te overnachten in recreatieparken, kampeerterreinen, jachthavens en op het strand in de regio. Eerder zijn alle campings in Rotterdam-Rijnmond gesloten. Het verbod geldt ook voor bezitters van tweede woningen, vaste huisjes en vaste standplaatsen. Het is daarnaast verboden om dergelijke overnachtingen aan te bieden.

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond wil voorkomen dat toeristen en bezoekers extra druk leggen op de regionale zorgfaciliteiten. Op de nieuwe noodverordening zijn twee uitzonderingen gemaakt. Seizoenarbeiders mogen blijven overnachten. Daarnaast is tijdelijke bewoning door mensen die geen andere woning hebben toegestaan. De nieuwe maatregelen gaan per direct in.

In de regio Rotterdam Rijnmond komen tijdens de coronapandemie meerdere zorglocaties voor kwetsbare mensen. Dat kunnen dak- en thuislozen zijn, ouderen die niemand thuis hebben om hen te verzorgen of mensen die begeleid wonen.

In de noodverordening van 27 maart en de daaropvolgende aanwijzingsbesluiten zijn maatregelen aangescherpt en nieuwe ingevoerd:

 • Campings in Rotterdam-Rijnmond zijn gesloten
 • Skateparken, voetbalkooien en dergelijke worden gesloten
 • Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven
 • Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 september 2020. Ook als het gaat om samenkomsten van minder dan 100 mensen
 • Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere gemeenteraden. Voor begrafenissen geldt dat er maximaal 30 personen mogen zijn, maar alleen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden
 • Alle overige adviezen en voorschriften blijven tot en met 19 mei van kracht.

Voor zorgverleners in Rotterdam is een gratis parkeervergunning beschikbaar die tot eind mei voor de hele stad geldt. De tijdelijke parkeervergunning kan, onder bepaalde voorwaarden, digitaal aangevraagd worden.

Dat kan op de pagina Parkeren zorgverleners. Na controle en akkoord op de gestelde voorwaarden is de vergunning meteen actief.

Alle landelijke en Rotterdamse collectes zijn opgeschort in verband met coronavirus. Er komen dus geen collectanten huis aan huis.

De gemeente Rotterdam, welzijnswerk, Trevvel en andere partners slaan hun handen ineen voor kwetsbare Rotterdammers zoals ouderen en andere risicogroepen die door het coronavirus alleen thuis zitten en niet naar buiten kunnen of durven.

Het college van B en W heeft besloten alle ondernemers en zzp’ers in Rotterdam uitstel van betaling voor drie maanden van de gemeentelijke heffingen te geven. Hieronder vallen onder andere de OZB, reclamebelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Dit gebeurt automatisch en hiervoor hoeven zij niets te doen.

Ja, dat kan. De RET heeft in overleg met het RIVM maatregelen genomen om de kans op besmetting met het coronavirus tijdens reizen met het openbaar vervoer zo klein mogelijk te maken. Zo wordt busreizigers verzocht om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. Hierdoor vermindert het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Conducteurs staan voorin de tram en verzoeken reizigers om achterin de tram plaats te nemen. De voorste rijen met stoelen zijn niet beschikbaar. Metro- en trambestuurders openen de deuren automatisch zodat reizigers niet op de knop hoeven te drukken. Het duurt ongeveer 2 seconden voordat de deuren openen.

Ook heeft de RET de dienstregeling aangepast. Kijk voor u gaat reizen voor actuele vertrektijden in de RET Real Time App of plan uw reis met de RET Reisplanner. Kijk voor meer informatie over maatregelen die de RET neemt op de website van de RET.

Ook voor de Waterbus lijn 18, 19 en 20, de Pont op Zuid, de Fast Ferry en de Watertaxi Rotterdam geldt een aangepaste dienstregeling.

Het wordt mooi weer, dus we snappen dat u naar buiten wilt. Lekker naar het bos, het park, het strand of de speeltuin. Maar houdt u ook buiten voldoende afstand tot anderen: minimaal 1,5 meter (dat is ongeveer twee armlengtes). Zo voorkomt u dat u of anderen besmet worden met het coronavirus.

Vanaf 16 maart zijn alle scholen en opvangcentra dicht. Scholen en opvangcentra blijven wél open voor kinderen van ouders met zogenoemde cruciale beroepen.

Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei hun deuren. Kinderen kunnen naar de buitenschoolse opvang (BSO) op de dagen dat zij naar school gaan.

 • Basisscholen in het primair onderwijs halveren de groepsgrootte in de klas; kinderen gaan daarbij ongeveer 50 procent van de tijd naar school. De dag dat de leerlingen niet op school verblijven, wordt op een andere wijze ingevuld. Die invulling wordt bepaald door de school en de leraren.
 • De praktische invulling van dit principe ligt de komende tijd bij de scholen. Zij gaan dit verder uitwerken; daarbij kunnen verschillen tussen scholen ontstaan. Scholen informeren ouders over wat dit voor het onderwijs van hun kinderen precies betekent.
 • Het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd gaat 100 procent open.
 • Ouders wordt opgeroepen kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school of opvang te brengen om zo het openbaar vervoer te ontlasten.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

Noodopvang voor kinderen van ouders/verzorgers in cruciale beroepsgroepen

Alle scholen en kinderopvangorganisaties in Nederland zijn minimaal gesloten tot en met 10 mei wegens het coronavirus. De opvang die nu geboden wordt op scholen en kinderopvang, is noodopvang - bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen in cruciale beroepsgroepen hun werk voor de samenleving kunnen blijven doen. Bekijk voor meer informatie deze poster van Rijksoverheid.

Mocht u als ouder met een cruciaal beroep toch geen gebruik kunnen maken van uw opvang, of mocht u als ouder met een cruciaal beroep tot op heden geen gebruik hebben gemaakt van opvang en dit nu wel nodig hebben voor de uitoefening van uw beroep, dan kunt u contact opnemen met de gemeente voor noodopvang. Dat kan via telefoonnummer 010 - 498 40 15.

Handige websites met informatie voor ouders en kinderen

Ook restaurants, cafés en clubs sluiten de deuren. Zij gaan dicht vanaf zondagavond 15 maart 18.00 uur. Hiervoor gelden enkele uitzonderingen. Afhaalplekken van eten en drinken zonder zitgelegenheid kunnen bijvoorbeeld openblijven. Maar u mag het eten daar niet zelf opeten. Ook bedrijfskantines mogen voor personeel geopend blijven en restaurants in hotels voor de hotelgasten.

Ook andere instellingen gesloten

Naast scholen en eet- en drinkgelegenheden blijven de volgende instellingen tot en met 19 mei dicht:

 • sportscholen, sportvelden, zwembaden en fitnesscentra
 • seksinrichtingen
 • massagesalons
 • sauna’s
 • coffeeshops; afhaalloketten van coffeeshops mogen wel open blijven.

Vanaf 20 maart zijn ook verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg.

Ga alleen naar buiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of voor een frisse neus. Doe dat niet met meer dan 3 personen. Werk thuis als het kan. Houd 1,5 meter afstand van anderen (2 armlengtes). Ook op straat, in de supermarkt en in het park. En volg natuurlijk onderstaande regels op die voorkomende dat u het virus verspreidt:

 • Was uw handen meerdere keren per dag met water en zeep. Was ook goed tussen uw vingers
 • Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen en snuiten
 • Hoest en nies altijd in uw elleboog
 • Geef geen hand
\