Papiercontainer omwisselen
Gepubliceerd op: 29-06-2018
Geprint op: 30-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/container-omwisselen/
Ga naar de hoofdinhoud

In de periode februari tot april 2022 ontvangen bewoners in Kralingen en IJsselmonde, die bij de woning voldoende ruimte hebben voor huiscontainers, er een extra huiscontainer bij.

De nieuwe containers vervangen we gefaseerd van februari tot april. Met deze extra huiscontainer kunnen bewoners groente-, fruit- en etensresten en tuinafval (gfe+t) scheiden. Tegelijkertijd ontvangen zij een nieuwe huiscontainers voor oud papier en karton en voor restafval omdat veel oude huiscontainers versleten zijn.

Komst nieuwe containers

De nieuwe huiscontainers ontvangen bewoners allemaal op dezelfde dag. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven. Wij zetten de containers bij u voor de deur. De nieuwe containers zijn te herkennen aan de adressticker op de zijkant. In de nieuwe huiscontainer zit een chip. Met deze chip kan de gemeente zien welk huishouden over welke soort huiscontainer beschikt. De gemeente ziet niet hoeveel afval u weggooit.

Inleveren oude huiscontainers

De oude huiscontainers worden, na het leveren van de nieuwe containers, aan huis opgehaald. Op de omruildag legen wij eerst in de ochtend de oude container(s). Later op de dag of de dag erna halen wij de container(s) op.

Nieuwe huiscontainers gebruiken

De nieuwe containers voor restafval, oud papier en karton en gfe+t kunnen bewoners meteen gebruiken. De ene week legen wij de restafvalcontainer en de andere week de container voor gfe+t. De container voor oud papier en karton legen we iedere vier weken. Bewoners ontvangen een startpakket voor het scheiden van gfe+t en oude papier en karton. Daarin vindt u ook de exacte data waarop de huiscontainers worden geleegd.

Tijdelijk niet mogelijk aanvragen nieuwe huiscontainer

Vanaf 24 januari is het tijdelijk niet mogelijk voor bewoners in Kralingen en IJsselmonde om een nieuwe huiscontainer aan te vragen. Heeft u vragen bel 14 010 of neem contact met ons op via informatiestadsbeheer@rotterdam.nl.

100% circulair

De nieuwe huiscontainers zijn 100% circulair! Dat wil zeggen: deze nieuwe container is gemaakt van gerecyclede containers . De huiscontainers zijn gemaakt van kunststof korrels van oude huiscontainers. En als hij versleten is, kan het materiaal weer worden gesmolten om nieuwe containers van te maken. Dat is goed voor het milieu, want zo hoeven we geen oude containers weg te gooien en minder nieuwe grondstoffen te gebruiken.

Veelgestelde vragen

Veel huiscontainers zijn inmiddels (bijna) versleten en moeten vervangen worden. De nieuwe containers zijn 100% circulair. Dit betekent dat ze zijn gemaakt van gerecyclede containers. En als deze nieuwe containers versleten zijn, smelten we ze om en maken we er weer nieuwe containers van. Zo hoeven we geen oude containers weg te gooien en gebruiken we minder nieuwe grondstoffen. Van de oude huiscontainers maken we ook nieuwe. Meer informatie staat op www.rotterdam.nl/circulairecontainer.

Meer dan 40% van ons afval bestaat uit gfe+t afval. In Rotterdam zijn dat ongeveer 8 miljoen vuilniszakken per jaar. Dit willen we flink verminderen door het gfe+t-afval apart op te halen. Van dat afval wordt iets nieuws gemaakt: compost. Compost is voeding voor planten en wordt op veel plekken gebruikt, onder andere in de landbouw. Bloemen, planten, groenten en fruit hebben compost nodig om te groeien. En we maken groene stroom van de stoffen die vrijkomen bij het maken van compost. Gfe+t-resten zijn dus waardevol voor het groen. Lees meer op www.rotterdam.nl/gft.

Uw oud papier en karton is goed te recyclen. Het kan tot wel zeven keer gerecycled worden. Papier wordt gemaakt van houtvezels. Door oud papier en karton te recyclen besparen we enorm op hout en energie. Het scheiden van oud papier en karton heeft, net als het scheiden van gfe+t, grote impact op het groen! In Rotterdam recyclen we zo’n 13.500 ton papier per jaar. Hiermee sparen we 44.500 bomen die samen bijna 900.000 kg CO₂ opnemen. Slechts 40% van het papier wordt op dit moment gescheiden in Rotterdam. Met elkaar kunnen we dit percentage aanzienlijk verhogen.

U ontvangt een brief over de komst van de nieuwe huiscontainers en het inleveren van uw oude containers. Hierin staat precies wat u wanneer moet doen. Die brief ontvangt uw in februari/maart. We streven ernaar om begin april 2022 alle huiscontainers te hebben uitgedeeld. We leveren eerst uw nieuwe huiscontainers. De dag erna legen we de oude containers en halen we deze nog dezelfde dag of de dag erna op. De nieuwe containers leveren we bij de deur af. U hoeft hiervoor niet thuis te blijven.

U ontvangt een startpakket met daarin handige wel/niet-lijsten voor het scheiden van gfe+t en oud papier en karton. Wilt u nu al weten wat er in de container voor oud papier en karton mag? Ga dan naar de pagina www.rotterdam.nl/wonen-leven/papier.


Meer informatie over het scheiden van groente-, fruit- en etensresten en tuinafval kunt u vinden op de pagina www.rotterdam.nl/wonen-leven/gft.

 

  • De standaard container is 240 liter: daarin passen ongeveer 4 volle vuilniszakken van 60 liter (staat gelijk aan een huishouden van 2 of meer personen).
  • De kleinere container is 140 liter: daarin passen ongeveer 2 volle vuilniszakken van 60 liter (staat gelijk aan een huishouden van 1 of 2 personen).

Op www.mijnafvalwijzer.nl of in de Afvalwijzer-app ziet u ook wanneer wij uw huiscontainers legen. U downloadt de app gratis in een van de app-stores (zoek op ‘Afvalwijzer’). In de app kunt u ook instellen dat u voor de ophaaldag een bericht krijgt.

De wijkcontainers voor oud papier en karton vindt u op de plattegrond met wijkcontainers . Op deze plattegrond staan ook alle wijkcontainers voor restafval, glas en textiel.

Zet het afval niet naast de container, maar loop naar de andere container. Of bewaar uw afval nog even thuis, totdat de container geleegd is. Zo voorkomt u dat afval over straat gaat zwerven en voorkomt u een boete. Ziet u een container die vol is, met afval ernaast of met afval dat klemt?  Meld het via de MeldR-app, www.rotterdam.nl/meldingen of bel 14 010.