City Lounge
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 22-10-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/city-lounge/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Rotterdam wil de binnenstad ontwikkelen als een vitale kwaliteitsplek voor ontmoeting, verblijf en vermaak. De binnenstad is het hart van de stad. Het begrip 'city lounge' verwoordt het gevoel dat de binnenstad moet uitstralen.

Aan de buitenkant is Rotterdam stoer, robuust en groots, maar als je er bent, voel je de ziel van de stad die menselijk en zacht is. De binnenstad als City Lounge is de metafoor voor de sfeer die de stad nastreeft. Een sfeer die gastvrij, ‘warm’, persoonlijk en gezellig is. Een stad die trots uitstraalt, schoon, heel en veilig is en die uitnodigt om anderen te ontmoeten en langer te verblijven.

Modern stadshart

Rotterdam is anders dan veel andere Nederlandse steden. Die steden hebben vaak een oud historisch stadshart, dat vanzelf sfeer oproept. Rotterdam is anders. Rotterdam is een moderne stad. Dat maakt haar uniek. Rotterdam heeft een onderscheidend profiel tussen de Nederlandse steden. De hoogbouw met zijn skyline en moderne architectuur in combinatie met de ligging aan de Nieuwe Maas zijn speciale kwaliteiten van de Rotterdamse binnenstad.

Architectuur heeft  Rotterdam uit verschillende tijdvakken: vooroorlogs, wederopbouw architectuur, jaren ‘80 stadsvernieuwing en de hoogbouw van recentere periode: het is allemaal in Rotterdam te vinden. Vooral de architectuur uit de periode vlak na de oorlog, de wederopbouwarchitectuur, wordt steeds meer een bijzondere kwaliteit met aantrekkingskracht op bedrijven, bewoners en bezoekers.

Het moderne karakter geeft Rotterdam ook een ander voordeel. Rotterdam is altijd in beweging. Rotterdam heeft in de binnenstad nog ruimte voor nieuwe gebouwen, nieuwe architectuur. Maar de binnenstad kent ook een ruime mentaliteit: nieuwe bedrijven, kunstenaars, nieuwe ideeën en initiatieven krijgen ruim baan. Rotterdam heeft een binnenstad waar zijn bewoners trots op zijn, trots op de internationale allure en de ontwikkelingen die de binnenstad doormaakt.

Binnenstadsplan 2008 - 2020

In het Binnenstadsplan 2008 - 2020 en het collegewerkprogramma heeft het college van B&W haar ambitie voor de binnenstad verwoord: 'Wij willen dat meer mensen in de binnenstad gaan wonen en werken. Ook willen we dat meer mensen de binnenstad bezoeken en er langer blijven en meer besteden. Om dit te bereiken gaan we door met het ontwikkelen van de binnenstad tot een plek waar altijd iets te doen is. Een plek waar het aangenaam is om te verblijven en te verpozen voor bewoners, bezoekers, studenten, bedrijven en investeerders.' (citaat uit het collegewerkprogramma).