Charlois
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 11-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/charlois/
Ga naar de hoofdinhoud

Ooit was Charlois in handen van edelman Karel de Stoute. Charlois dankt hier z’n naam aan, want Charlois is de Franse naam voor ‘Karel’.

Vandaag is Charlois een veelzijdig Rotterdams stadsdeel met negen wijken met elk hun eigen karakter.

Nieuws

Ronald Tol

We zijn geschokt door het geheel onverwachte overlijden van de heer Ronald Tol, lid gebiedscommissie Charlois.

Ronald was een actieve en gedreven man. Met een eigen mening en direct taalgebruik ging hij recht op zijn doel af. Dag in dag uit zette hij zich in voor Rotterdam en haar inwoners, met name in Charlois. We gedenken hem met grote dankbaarheid voor het vele goede werk dat hij in Rotterdam heeft gedaan.

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn vrouw, hun kinderen en alle mensen die met Ronald samenwerkten. Wij wensen hen veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Gebiedsorganisatie Charlois

Mag ik ook brommen op het Havenspoorpad?

Het antwoord is ja. Door het 'groen' fiets en brom je door Pendrecht, Zuidwijk en Lombardijen. Op deze oude havenspoorlijn mag u nu ook met uw brommer of scooter rijden. De gemeente is samen verkeerskundigen en verkeerspolitie van mening dat deze maatregel bijdraagt aan een veilig, gezelliger en socialer pad. In de ochtend en avondspits kan het daarom iets drukker worden door forenzen die via dit pad een mooie woon-werkroute krijgen.

Er zijn borden geplaatst om aan te geven dat het Havenspoorpad ook toegankelijk is voor brommers en scooters. Die borden staan al in de wijk Lombardijen en in Charlois zijn de borden 31 maart geplaatst.  

Onderzoek naar verkeersveiligheid

Op het verkeersbesluit om het pad te delen zijn bezwaren ingediend. Daarom is afgesproken dat de gemeente in juni samen met de Fietsersbond onderzoekt of het pad voldoende verkeersveilig is. Ook kijken we of de gebruikers zich houden aan de maximum snelheid van 30 km per uur.  Dat geldt voor de brommers en de scooters, maar ook voor elektrische fietsen en speedpedelecs.

Daarom ziet u in juni op het Havenspoorpad ook mensen die daar vragen over stellen aan wandelaars, fietsers en inwoners op de scooter en brommer. Ook kunt u in juni een vragenlijst via de Gemeentepeiler invullen over dit onderwerp.

U kunt gratis de app Gemeentepeiler downloaden op uw telefoon of tablet. Zo kunt u (anoniem) meepraten over belangrijke onderwerpen in uw wijk of in de stad.

In de Kerk van Nazarener op de Carnissesingel 240 is vanaf donderdag 21 januari tijdelijk een dagopvang voor stadsgenoten die dakloos zijn.

Sinds de coronacrisis geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Voor mensen die dakloos zijn, is dat niet altijd mogelijk. Daarom heeft de gemeente Rotterdam, sinds de coronacrisis, verschillende dingen geregeld. Zo kunnen we binnen de grenzen van de maatregelen, onze stadsgenoten toch opvang bieden. Door de nieuwe coronamaatregelen en de lockdown zien we meer drukte bij plekken van dagopvang. Dit komt ook omdat andere locaties (denk aan bibliotheken en winkelcentra) dicht zijn.

Een plek overdag

De Kerk van Nazarener is tijdelijk open voor Rotterdammers zonder thuis. Het is een plek om overdag warm te zitten. De dagopvang in de kerk is elke dag open van 10.00 tot 15.00 uur. Ook hier gelden de coronaregels. Zo zorgen we dat er niet teveel mensen in dezelfde ruimte zijn. Per anderhalf uur is er in de kerk plaats voor tien tot vijftien bezoekers. Zo kunnen er meer mensen gebruik maken van de dagopvang. De opvang in de kerk is alleen tot de datum dat de extra coronamaatregelen gelden (nu is dat tot en met 9 februari).

Meer informatie

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht? Mail uw vraag gerust naar gebiedcharlois@rotterdam.nl.

een plattegrondje van de omgeving

Vorig jaar zijn aan de Oldegaarde honk- en softbalvelden aangelegd. De verenigingen Urban 010 en Portland Poema’s hebben zich hier ondertussen gevestigd. In het najaar van 2020 wordt langs de velden de nu nog ontbrekende veldverlichting geplaatst. Het gaat om 16 lichtmasten. De masten hebben een hoogte variërend van 18 tot en met 22 meter. Op de tekening staan de locaties waar de masten komen.

In groen de softbalverlichting (18m hoog), deze worden in september geplaatst. In blauw en rood de honkbalverlichting (respectievelijk 21 en 22 meter hoog), deze worden in oktober geplaatst.

Planning

De globale planning van de werkzaamheden in september is als volgt:

  • Maandag 14/9: Slaan buispalen en voormonteren lichtmasten
  • Dinsdag 15/9 t/m donderdag 17/9: plaatsen masten softbal
  • Vrijdag 18/9: Aansluiten en uitrichten van de verlichting

De monteurs zullen dagelijks van ongeveer 7.30 tot ongeveer 16.30 uur op locatie zijn.

De werkzaamheden worden zorgvuldig en volledig op het terrein van de sportverenigingen uitgevoerd. Toch kan er (geluids-)overlast optreden. Alvast excuses voor het ongemak. Uiteraard proberen wij de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Voor vragen of melden van overlast kunt u contact opnemen met het algemene nummer 14 010.

Charlois kan er binnenkort zeker 250 geveltuintjes bij hebben. De gebiedscommissie wil graag meebetalen. Commissielid Steve Ekel: ‘Iedereen die een geveltuintje wil, kan een bewonersinitiatief indienen. De gebiedscommissie betaalt maximaal 100 euro per aanvrager voor het maken van zo’n tuintje.’ Bij het idee voor meer geveltuintjes vallen een paar dingen samen. Groen voor je huis is leuk en goed voor het milieu. Maar het heeft ook een beetje met het coronavirus te maken. Steve Ekel: ‘Door het virus zijn nogal wat bewonersinitiatieven niet doorgegaan. Daardoor houden we als commissie meer geld in kas. Dat lijkt een goede zaak, maar we willen het geld liever gebruiken voor uitgaven waar de wijk als geheel beter van wordt.

Wanneer u deze subsidie aanvraagt, houdt u dan wel rekening met het volgende:

  • Per adres/geveltuintje wordt maximaal 100 euro gesubsidieerd
  • Van de 100 euro mag maximaal 20 euro besteed worden aan gereedschappen zoals een gieter, schepje of andere benodigdheden. Samenwerken met de buren loont!
  • Alleen kosten voor materialen worden gesubsidieerd, dus geen loonkosten en vrijwilligersvergoedingen
  • Alleen geveltuintjes op openbaar terrein worden gesubsidieerd
  • Kosten voor losse elementen (potten of bankjes) worden niet gesubsidieerd

Een tocht door deze wijken is een ontdekkingsreis. Van de vernieuwende bedrijven op Heijplaat en het winkelparadijs van het Zuidplein tot relaxte kanotochten door het uitgestrekte Zuiderpark. Van de veelzijdige woningen in Pendrecht tot het kleurrijke Tarwewijk langs de Nieuwe Maas. In heel Charlois wonen ruim 66.000 mensen. Soms hebben mensen hier een steuntje in de rug nodig. De gebiedscommissie en andere organisaties zetten daarom regelmatig acties en evenementen op die mensen betere kansen bieden.

In Charlois gebeurt veel aan cultuur. In Oud-Charlois zijn veel ateliers van kunstenaars. En ook in het nieuwe Hart van Zuid bruist het binnenkort van de cultuur. Met steun van de gebiedscommissie kunnen ook mensen met weinig geld kennismaken met kunst en cultuur.

Gebiedscommissie en wijkcomités

Charlois als stadsdeel heeft een gebiedscommissie. Pendrecht en Tarwewijk hebben wijkcomités. Bewoners in deze comités adviseren over bewonersinitiatieven die hun wijk beter kunnen maken.

Zoek ons op!

De gebiedscommissie houdt de vinger aan de pols van Charlois. Heeft u vragen of ideeën die uw straat of buurt sterker kunnen maken, laat het dan weten.
e-mail: gebiedscommissies@rotterdam.nl
telefoon: 14 010
per brief: gebiedscommissie Charlois, postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

Even voorstellen

Dit is de gebiedscommissie. Op de voorste rij, van links naar rechts: Aad van Rooijen, Qasam Hussain, Deepak Moella, Monique van Winsen, Riet Velders, Jeannine Poel-Timmermans, Serkan Soytekin, Steve Ekel. Achterste rij, van links naar rechts: Bas Oudenaarden, Ronald Tol (overleden), Ed Scholte, Sedat Yigit, Frank Fabian van Keeren, Peter Eggink, Stefano Clarijs.

Ook kunt u de leden van de gebiedscommissie persoonlijk benaderen:

Stefano Clarijs

Stefano Clarijs

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 229 494 77

E-mail sj.clarijs@gebiedscommissierotterdam.nl

Peter Eggink

Peter Eggink

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 100 075 59

E-mail pr.eggink@gebiedscommissierotterdam.nl

Steve Ekel

Steve Ekel

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail s.ekel@gebiedscommissierotterdam.nl

Qasam Hussain

Qasam Hussain

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 282 279 01

E-mail mq.hussain@gebiedscommissierotterdam.nl

Frank Fabian van Keeren

Frank Fabian van Keeren

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 190 513 76

E-mail ff.vankeeren@gebiedscommissierotterdam.nl

Deepak Moella

Deepak Moella

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 282 603 43

E-mail da.moella@gebiedscommissierotterdam.nl

Bas Oudenaarden

Bas Oudenaarden

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail b.oudenaarden@gebiedscommissierotterdam.nl

Jeannine Poel-Timmermans

Jeannine Poel-Timmermans

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail jh.poeltimmermans@gebiedscommissierotterdam.nl

Aad van Rooijen

Aad van Rooijen

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail a.vanrooijen@gebiedscommissierotterdam.nl

Ed Scholte

Ed Scholte

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail ej.scholte@gebiedscommissierotterdam.nl

Serkan Soytekin

Serkan Soytekin

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 457 442 22

E-mail s.soytekin@gebiedscommissierotterdam.nl

Riet Velders

Riet Velders

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail mc.velders@gebiedscommissierotterdam.nl

Monique van Winsen

Monique van Winsen

Gebiedscommissielid (april 2014)

Telefoon 06 - 290 241 43

E-mail m.vanwinsen@gebiedscommissierotterdam.nl

Sedat Yigit

Sedat Yigit

Gebiedscommissielid (april 2018)

Telefoon 06 - 814 156 84

E-mail s.yigit@gebiedscommissierotterdam.nl

Bewonersinitiatieven

De gebiedscommissie Charlois heeft in 2019 de meeste bewonersinitiatieven goedgekeurd. Ze lopen uiteen van koken voor kinderen, een gezellige senioren-wandelclub, een heerlijk lentefeest tot een straatspeeldag in de wijk.

Heeft u ook een goed idee? Stuur uw initiatief in via opzoomermee.nl.