Centrum/Middengebied Hoogvliet
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 06-03-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/centrum-middengebied/
Ga naar de hoofdinhoud

Oorspronkelijk moest het centrum één gedeelte gaan vormen met het Middengebied en niet meer gescheiden worden door de Groene Kruisweg die vervangen zou worden door een randweg.

Vandaar ook de ligging van het metrostation Hoogvliet. Dit is echter nooit werkelijkheid geworden.

Centrum

Het centrum van Hoogvliet is vanaf 1962 aangelegd en bestaat grotendeels uit het Winkelcentrum Hoogvliet, beter bekend als 'de Binnenban'. Het is één van de weinige grote winkelcentra in de wijde regio waar nog volop gratis parkeergelegenheid is. De weekmarkt is op donderdag op het parkeerterrein aan de westzijde.

Naast zeer recente nieuwbouw met 55+ woningen, de Stadswinkel en de bibliotheek, staat in het centrum ook het oudste Hoogvlietse gebouw, de uit 1660 daterende Dorpskerk. De straten dragen veelal de namen van oude en verdwenen buitenplaatsen, zoals Kinheim en Cloese.

Middengebied

Het Middengebied is gebouwd vanaf 1974, in het gebied tussen Groene Kruisweg en Aveling. Hier is nog een stukje authentiek Hoogvliet te vinden: de historische Dorpsstraat, een eeuwenoud dijkje dat ter hoogte van de Boomgaardhoekseweg overgaat in de oude Hoogvlietse dijk. Verder kenmerkt Middengebied zich door veel eengezinswoningen met een tuin. Middengebied wordt niet geherstructureerd en blijft voor het overgrote deel intact.