Spring naar het artikel

Carnisse is één van de vooroorlogse Charloise wijken. De wijk wordt begrensd door de Dorpsweg, Pleinweg en Goereesestraat. Aan de zuidrand van Carnisse vormt het Zuiderpark een fraaie groene 'achtertuin'.

De dichtbebouwde wijk kent veel twee en- driekamer portiekwoningen, die vooral bij starters op de woningmarkt geliefd zijn. Menigeen begint in Carnisse zijn of haar wooncarrière. Na realisatie van enkele nieuwbouwprojecten is er meer afwisseling in het woningaanbod gekomen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwbouw aan de Lepelaarsingel en Katendrechtse Lagedijk.

Historie

In 1899 ging de gemeente akkoord met het plan van een grondexploitant om langs de Katendrechtse Lagedijk arbeiderswoningen te bouwen. Tussen 1900 en 1950 groeide de wijk gestaag. Met de uitbreiding van de havens was immers dringend behoefte aan huisvesting voor de nieuwe arbeiders, die van heinde en verre naar Rotterdam kwamen. De wijk breidde zich in de loop der jaren in zuidelijke richting uit.

Bewoners

Carnisse telt rond de 10.000 inwoners. De woningvoorraad bestaat vooral uit twee- en driekamerwoningen, waardoor er relatief veel één- en tweepersoonshuishoudens wonen: circa 75%. Vergeleken met andere vooroorlogse stadswijken wonen er weinig kinderen. Van de ouderen in Carnisse woont bijna een derde in voorzieningen van Laurens en Humanitas.

Voorzieningen

Carnisse ligt zeer centraal, met rond de wijk tal van voorzieningen op loopafstand: winkelcentrum Zuidplein, Theater Zuidplein, Zwembad Charlois en beurs- en evenementenhal Ahoy. Metro- en busstation Zuidplein biedt openbaar vervoer in alle richtingen en via de Maastunnel is men snel in het Centrum. Mogelijkheden tot sporten, spelen en recreëren vindt men ruimschoots in het Zuiderpark. Voor de dagelijkse boodschappen zijn er de winkels rond de Dorpsweg, de Katendrechtse Lagedijk en Pleinweg.

Achtergrondinformatie