Buitenruimte BlueCity
Gepubliceerd op: 24-10-2019
Geprint op: 29-11-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/buitenruimte-bluecity/
Ga naar de hoofdinhoud

Het gebied bij BlueCity (voormalig Tropicana) krijgt een grote opknapbeurt. Het was vooral ingericht voor auto’s, met tegels en bestrating. Eind dit jaar is het groen en kunt u er zitten en genieten van het mooie uitzicht over de Maas.

Achter BlueCity komen grote vakken met grassen, bloeiende planten, bomen en bloembollen. Ook aan de zijkant komt groen, waar u vanaf het buitenterras van Alohabar op uitkijkt. Yvette Govaart van BlueCity (een collectief voor circulaire bedrijven), is blij met deze ontwikkeling. 'Het groen ligt straks als een sjaal om ons heen.'

'Het groen ligt straks als een sjaal om ons heen.'

Yvette Govaart - BlueCity

Terrassen

Het gebouw krijgt verschillende uitgangen naar de kade. Bezoekers en medewerkers van BlueCity hebben dan makkelijk toegang tot het groen. De gemeente plaatst bankjes. Een ondernemer uit BlueCity heeft het plan om buiten een terras te openen. Zo kunt u straks met een drankje in de hand genieten van het groen en het water.

Hitte, droogte en zout water

Wouter Sibum van de gemeente Rotterdam maakte samen met enkele collega’s het ontwerp. Sibum: 'We zetten bomen neer die zorgen voor schaduw, want in de zomer kan het er erg warm worden. Zij zijn hitte- en droogtebestendig, net als de planten en struiken. En ze kunnen tegen zout voor die zeldzame keren dat de Nieuwe Maas bij hoog water de kade op stroomt. We denken aan meerstammige bomen en aan iepen', vult hij aan. 'Veel mensen denken dat iepen ziek worden, maar inmiddels bestaan er ook ziektebestendige iepen.'

Minder parkeerplaatsen

Naast BlueCity is de grote parkeerplaats kleiner gemaakt. Van de 145 plaatsen die er waren, zijn 50 overgebleven. Dit was mogelijk, omdat het oude parkeerterrein alleen op uitgaansavonden en bij evenementen vaak werd gebruikt. Op alle andere momenten stonden er nauwelijks auto’s. Nu kan het uitgaanspubliek verder op de kade parkeren of bijvoorbeeld in de parkeergarages Admiraliteitskade of Oostplein. De ruimte die vrij is gekomen, bestaat nu uit gras en wandelgebied. Om overlast te voorkomen, is de kade achter het gebouw met de auto alleen nog toegankelijk voor laden en lossen en voor de hulpdiensten.

Eind 2021 klaar

Bewoners en bedrijven in de buurt hebben tijdens meerdere sessies meegedacht over het ontwerp van het gebied.

De werkzaamheden zijn in augustus 2020 begonnen. Naar verwachting is in december 2021 het gebied veranderd in een nieuwe groene plek aan het water met een prachtig uitzicht op Rotterdam.

Rivieroevers

De aanpassing van de buitenruimte bij BlueCity is onderdeel van het programma Rivieroevers. Een programma waarmee gemeente en partners de Nieuwe Maas en de Rotte aantrekkelijker maken voor recreatie.

Financiering

De nieuwe buitenruimte bij BlueCity wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Bestaand Rotterdams Gebied (BRG). Dit programma wil met de omgeving en partners investeren in een groene en schone leefomgeving. Zo kan economische groei hand in hand gaan met de kwaliteit van de leefomgeving in de Rotterdamse regio.