Buitenruimte BlueCity
Gepubliceerd op: 24-10-2019
Geprint op: 05-03-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/buitenruimte-bluecity/
Ga naar de hoofdinhoud

Het gebied bij BlueCity (voormalig Tropicana) krijgt een grote opknapbeurt. Nu is het vooral ingericht voor auto’s, met tegels en bestrating. Eind dit jaar is het groen en kunt u er zitten en genieten van het mooie uitzicht over de Maas.

Achter BlueCity komen grote vakken met grassen, bloeiende planten, bomen en bloembollen. Ook aan de zijkant komt groen, waar u vanaf het buitenterras van Alohabar op uitkijkt. Yvette Govaart van BlueCity (een collectief voor circulaire bedrijven), is blij met deze ontwikkeling.

Nieuws

De werkzaamheden voor een nieuwe buitenruimte bij BlueCity beginnen op 24 augustus en duren – als alles volgens plan verloopt – tot maart 2021.

De werkzaamheden bestaan uit:

  • Verwijderen van bestrating
  • Aanbrengen van parkeervakken
  • Aanbrengen van keien van natuursteen en asfalt
  • Verplaatsen en vervangen van verlichting
  • Plaatsen van zitelementen
  • Maken van groenvakken en planten van bomen.

Fases

Het werk gaat in vier fases:

  1. Verwijderen en aanbrengen verharding parkeerterrein
  2. Aanbrengen asfaltstrook op straat parallel aan Maasboulevard (onderaan dijk)
  3. Verwijderen en aanbrengen verharding achter en aan de westkant van Blue City
  4. Aanbrengen van planten en bomen.

Geluidshinder

Wij doen ons best de overlast te beperken. Toch zal het verwijderen van asfalt en bestrating niet geruisloos gaan. Het verwijderen van asfalt gebeurt met grote machines.

Parkeren / bereikbaarheid

Ons werkterrein is met hekken afgezet. Binnen dit terrein kan niet worden geparkeerd. De stalen rijplaten zijn voor het werkverkeer en de hulpdiensten. De straat parallel aan de Maasboulevard blijft bereikbaar, behalve een korte periode tijdens het aanbrengen van de asfaltstrook.

Ruimte vrij maken

Mensen die een fiets, brommer, motor of iets anders op het terrein hebben staan, verzoeken wij deze te verwijderen. Zo kan het werk ongehinderd doorgaan.

Informatie

Heeft u vragen, klachten of opmerkingen? Mail dan naar: bluecitySO@rotterdam.nl.

'Het groen ligt straks als een sjaal om ons heen.'

Yvette Govaart - BlueCity

Terrassen

Het gebouw krijgt verschillende uitgangen naar de kade. Bezoekers en medewerkers van BlueCity hebben dan makkelijk toegang tot het groen. De gemeente plaatst bankjes. Een ondernemer uit BlueCity heeft het plan om buiten een terras te openen. Zo kunt u straks met een drankje in de hand genieten van het groen en het water.

Hitte, droogte en zout water

Wouter Sibum van de gemeente Rotterdam maakte samen met enkele collega’s het ontwerp. Sibum: 'We zetten bomen neer die zorgen voor schaduw, want in de zomer kan het er erg warm worden. Zij zijn hitte- en droogtebestendig, net als de planten en struiken. En ze kunnen tegen zout voor die zeldzame keren dat de Nieuwe Maas bij hoog water de kade op stroomt. We denken aan meerstammige bomen en aan iepen', vult hij aan. 'Veel mensen denken dat iepen ziek worden, maar inmiddels bestaan er ook ziektebestendige iepen.'

Hergebruik

Een laag fijne kiezel tussen het groen houdt het vocht vast in de grond. De gemeente onderzoekt of hiervoor de grote lavastenen uit het oude zwembad vermalen kunnen worden. Misschien zijn ook oude betonnen elementen uit het gebouw bruikbaar als siersteen.

Minder parkeerplaatsen

Naast BlueCity ligt nu een grote parkeerplaats. Van de 145 plaatsen die er nu zijn, blijven er nog 50 over. Het huidige parkeerterrein wordt alleen op uitgaansavonden en bij evenementen vaak gebruikt. Op alle andere momenten staan er nauwelijks auto’s. Als het terrein opnieuw is ingericht, kan het uitgaanspubliek verder op de kade parkeren of bijvoorbeeld in de parkeergarages Admiraliteitskade of Oostplein. De ruimte die vrijkomt wordt gras en wandelgebied. Om overlast te voorkomen, is de kade achter het gebouw straks met de auto alleen nog toegankelijk voor laden en lossen en voor de hulpdiensten.

In 2021 klaar

Bewoners en bedrijven in de buurt hebben tijdens meerdere sessies meegedacht over het ontwerp van het gebied.

De werkzaamheden zijn nu begonnen. Naar verwachting is in maart 2021 het gebied veranderd in een nieuwe groene plek aan het water met een prachtig uitzicht op Rotterdam.

Rivieroevers

De aanpassing van de buitenruimte bij BlueCity is onderdeel van het programma Rivieroevers. Een programma waarmee gemeente en partners de Nieuwe Maas en de Rotte aantrekkelijker maken voor recreatie.

Financiering

De nieuwe buitenruimte bij BlueCity wordt mede mogelijk gemaakt door het programma Bestaand Rotterdams Gebied (BRG). Dit programma wil met de omgeving en partners investeren in een groene en schone leefomgeving. Zo kan economische groei hand in hand gaan met de kwaliteit van de leefomgeving in de Rotterdamse regio.