Spring naar het artikel

In Rotterdam rijden brommers met geel kenteken op de rijbaan. In 2015 is deze regel in de hele stad ingevoerd omdat het veiliger is.

Tussen bromfietsers op het fietspad en auto’s gebeuren veel ongelukken. Afslaande automobilisten schatten de snelheid van brommers vaak verkeerd in of zien de brommers volledig over het hoofd. Op de rijbaan is de bromfietser veel beter zichtbaar. En met zijn toegestane snelheid van 45 kilometer per uur past de brommer beter tussen het overige gemotoriseerde verkeer. Voor fietsers is het ook veiliger. In de praktijk gebeuren veel ongelukken tussen bromfietsers en fietsers door het grote snelheidsverschil. Inhalen op de soms krappe fietspaden leidt dan al snel tot aanrijdingen.

Fietspad alleen voor fietsers

Fietspaden zijn alleen voor fietsen en bromvoertuigen met een blauw kenteken (zoals snorfietsen). Brommers met een geel kenteken mogen hier binnen de bebouwde kom niet rijden. Zij maken overal gebruik van de rijbaan. Dus ook op de grotere doorgaande wegen als de Coolsingel en Erasmusbrug. Wie met een brommer met een geel kenteken toch op een fietspad rijdt, riskeert een boete van 95 euro. De politie controleert regelmatig.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op de regel, zoals straten die aansluiten op de rijksweg of een maximumsnelheid hebben van meer dan 50 kilometer per uur. Dit wordt duidelijk met een verkeersbord aangegeven. Let dus altijd goed op de borden.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen, stel deze dan via: