Brexit
Gepubliceerd op: 28-11-2018
Geprint op: 12-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/brexit/
Ga naar de hoofdinhoud

De Britten hebben op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten. Het is nog onduidelijk wat er precies zal veranderen. Duidelijk is wel dat er gevolgen zullen zijn voor de import vanuit en export naar het VK.

Op 1 januari 2021 stappen de Britten echt uit de EU.   

Overgangsperiode

Tijdens de overgangsperiode blijft het VK tot eind 2020 in de douane-unie en de interne markt van het blok, met een optie om nog twee jaar binnen die regelingen te blijven. Bij een no-deal oftewel harde Brexit, is voor elk import- en exportproduct een World Trade Organisation-afspraak nodig. Mogelijke gevolgen: lange files en verkeersopstoppingen aan de grens, het doemscenario voor internationaal opererende ondernemingen. Vooral de Rotterdamse haven zal de gevolgen voelen van een no deal. Maar ook in geval van een deal zullen er gevolgen zijn.

Rotterdams aanvalsplan

In het Rotterdamse aanvalsplan 'risico’s beperken en kansen verzilveren' staat wat de stad doet om klaar te zijn voor de Brexit. Met actiepunten die variëren van goede positionering van Rotterdam en voorlichting via het Brexit-loket tot investeren in een goede relatie met het VK. De prioriteit ligt bij een goede bereikbaarheid en logistieke impact.

Bereikbaarheid prioriteit

Barbara Kathmann, wethouder Economie, Wijken en Kleine Kernen: ‘De logistieke impact op en rond de vijf ferryterminals in het havengebied zal enorm zijn. Bij vertragingen aan de grens zal elke terminal problemen hebben met de ruimte en de verkeerscirculatie. Het probleem lijkt dan in Hoek van Holland het grootst. Ook bewoners maken zich terecht zorgen om de bereikbaarheid van het dorp. Zij mogen zo min mogelijk overlast ervaren. Samen met het Havenbedrijf, douane en andere partijen proberen we impact te beperken met robuuste verkeersmaatregelen voor de periode na de Brexit.

Soepele doorstroom

De impact van de Brexit op het logistieke proces hangt grotendeels af van noodzakelijke controles aan de grens. Gemeente en havenondernemers werken intensief samen met de douane en Voedsel- en Warenautoriteit om de vertraging aan de grensposten te voorkomen. Digitalisering van het douaneprocedures moet de doorstroom van expediteurs versoepelen. Als de vervoerders hun zaken vooraf goed op orde hebben, kunnen de vrachtwagens ook na een Brexit sneller de boot op.

Informatie over Brexit voor bedrijven (Brexit-desk)

De gevolgen van de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie voor Britse bedrijven die zakendoen in de regio Rotterdam en voor bedrijven die Britse staatsburgers in dienst hebben, zijn op dit moment onduidelijk. Ook is onbekend wat de onderhandelingen betekenen voor Nederlandse bedrijven die banden hebben met Groot-Brittannië.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Brexit ervoor zorgt dat de huidige overeenkomsten over het vrije verkeer van goederen en personen veranderen. Niettemin blijft Groot-Brittannië -tot de Brexit is voltooid- volwaardig lid van de EU en is het gebonden aan de huidige verdragen.

Tools ter voorbereiding op brexit

In het Get ready for brexit’-stappenplan leest u hoe u zich kunt voorbereiden op de brexit. Douane Nederland heeft een Douane Brexit Toolkit opgesteld om inzichtelijk te maken welke zaken u moet regelen om te kunnen in- en uitvoeren van en naar het VK. U kunt daar ook een Brexit Impact Scan doen.

Meer handige tools ter voorbereiding op de Brexit

Inmiddels hebben diverse (overheids)instanties meer tools ontwikkeld waarmee ondernemers zich kunnen voorbereiden op de Brexit. Zo zijn er enkele Brexit-loketten in het leven geroepen zoals hulpbijbrexit.nl of brexitloket.nl; het gezamenlijke Brexit-loket van Kamer van Koophandel (KVK), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Buitenlandse Zaken. Ook is er een interactieve trace&trace-tool ontwikkeld en heeft Portbase een animatie gemaakt over de wijze waarop ondernemers snel door de Nederlandse havens kunnen gaan. Er zijn zogenaamde Brexit Wake-up calls beschikbaar in de vorm van podcasts (audio-uitzendingen), waarin experts en ondernemers uit verschillende branches hun ervaringen delen en tips geven. Verder heeft Brexit zijn eigen Brexit E-magazine met ondernemersverhalen en handige to-do’s om direct mee aan de slag te gaan.

Informatie voor Britse burgers in regio Rotterdam

Het VK blijft tot de Brexit een EU-lidstaat. Dit betekent dat u tot die datum een ​​EU-burger blijft. Wat uw verblijfsrechten na deze datum zijn, hangt af van de uitkomst van lopende onderhandelingen.

Meer informatie

Op onderstaande websites staat extra informatie over de Brexit: