Bospolder-Tussendijken aardgasvrij
Gepubliceerd op: 10-06-2020
Geprint op: 23-11-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/botu-aardgasvrij/
Ga naar de hoofdinhoud

In 2050 gebruiken we in Nederland geen aardgas meer om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Ook in Rotterdam. Dat is beter voor het milieu.

De komende jaren werkt de gemeente Rotterdam in een aantal gebieden aan een aardgasvrije omgeving. Eén van die gebieden is Bospolder-Tussendijken.

Hoe woon ik aardgasvrij?

Er zijn verschillende duurzame vervangers voor aardgas. Stadsverwarming is voor uw wijk de makkelijkste en goedkoopste oplossing. Bij stadsverwarming wordt overgebleven warmte van de Rotterdamse haven gebruikt om huizen en kraanwater te verwarmen. Voor koken is er maar één oplossing. Dat kan straks alleen nog elektrisch. Het is niet verplicht om op stadverwarming over te stappen. Er zijn ook andere manieren van verwarmen, zoals elektriciteit. Het is ook niet verplicht om nu al mee te doen. In 2050 moet Nederland aardgasvrij zijn. 

Waar starten we? 

We kunnen BoTu niet in één keer aardgasvrij maken. Het eerste deel van Bospolder-Tussendijken dat op stadsverwarming kan worden aangesloten ligt tussen de Schiedamseweg en Rōsener Manzstraat en tussen de Mathenesserweg en Grote Visserijstraat. Het gaat om ongeveer 2300 woningen en utiliteitsbouw. Utiliteitsbouw zijn alle gebouwen die geen woningen zijn, zoals winkels en scholen. De 2300 gebouwen hebben verschillende eigenaren: woningcorporatie Havensteder, de gemeente en particulieren.

Het eerste deel is gekozen omdat Havensteder hier cv-ketels gaat vervangen. Die werken op aardgas. De meeste huizen in Bospolder-Tussendijken zijn van Havensteder. Als cv-ketels worden vervangen is dat een goed moment om over te stappen op stadsverwarming. Vanaf 2022 kunnen de eerste woningen en gebouwen op stadsverwarming worden aangesloten. De uitvoering loopt tot 2027. In deze periode willen we alle eigenaren van huizen de mogelijkheid bieden op stadsverwarming aan te sluiten.

Wat kost het? 

In Bospolder-Tussendijken levert Eneco de stadsverwarming. Het is belangrijk dat iedereen de overstap naar aardgasvrij kan betalen. Dus eigenaar-bewoners, particuliere verhuurders én huurders. De gemeente en Havensteder hebben daarom subsidie aan het Rijk gevraagd. In het najaar weten we of de subsidie doorgaat. We weten dan wat de overstap naar stadsverwarming kost. Dan besluiten we of we doorgaan met aardgasvrij en hoe we verder gaan. We zullen u daarover in het najaar verder informeren. Als we doorgaan gaan we graag persoonlijk met u in gesprek.

Wat kan ik nu al doen?

Energiebesparing is altijd een goed idee. U bereidt zo uw huis voor op aardgasvrij en u zorgt dat de energierekening lager wordt en het comfort stijgt. U kunt denken aan kleine energiebesparende maatregelen, zoals ledlampen, radiatorfolie en tochtstrips. Maar ook aan grotere energiebesparende maatregelen zoals isoleren van dak, vloer en muren. Ook kunt u zelf een elektrische kookplaat aanschaffen als deze aan vervanging toe is. U kunt nadenken om met uw buren gezamenlijke energiebesparende maatregelen te nemen. Meer informatie vindt u op rotterdamenergiebesparing.nl. In de WoonWijzerWinkel in Rotterdam kunt u meer informatie krijgen over de beste energiebesparende maatregelen voor uw situatie. VvE’s kunnen via hun bestuur bij VVE-010 advies en begeleiding krijgen voor het verduurzamen van hun complex.

Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken

De gemeente werkt niet alleen aan het aardgasvrij maken van Bospolder-Tussendijk. In maart 2019 is het programma Veerkrachtig BoTu 2028 gestart. Het programma wil Bospolder-Tussendijken in tien jaar samen met bewoners en ondernemers verbeteren op drie thema’s: zorg, werk en energie. Op drie plekken: Schans-Watergeus, Hart van BoTu en veerkrachtige scholen en pleinen. Via Veerkrachtig BoTu willen we de sociale index van Bospolder-Tussendijken naar het gemiddelde van Rotterdam brengen. Vanuit aardgasvrij Bospolder-Tussendijken wordt nauw samengewerkt met het programma Veerkrachtig BoTu 2028.

Meest gestelde vragen

Van het aardgas af gaan, is een hele verandering. Het is dus begrijpelijk dat u vragen heeft. Hieronder vindt u antwoord op de meest gestelde vragen.

In 2050 gebruiken we in Nederland geen aardgas meer om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen. Dat heeft een aantal redenen:

  1. Bij het verbranden van aardgas komt CO2 vrij. Dit is een broeikasgas en zorgt voor de opwarming van de aarde. De opwarming zorgt voor extreme hitte of juist lange perioden van regen. Door te stoppen met aardgas, beperken we de opwarming van de aarde.
  2. Boren naar aardgas veroorzaakt aardbevingen in Groningen. Het is niet veilig om aardgas uit de grond te halen.
  3. Verwarmen met aardgas is niet 100 procent veilig. Jaarlijks komen nog steeds mensen om het leven door explosies en koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxidevergiftiging is vergiftiging door een gas dat vrijkomt als aardgas niet goed verbrand, door bijvoorbeeld een verouderde cv-ketel.
  4. Het aardgas raakt een keer op. Door nu al van gas af te stappen, zijn we een tekort voor.

2050 lijkt nog ver weg, maar niet alle gebouwen kunnen tegelijkertijd aardgasvrij worden. Om deze doelen te halen, moet de komende jaren in heel Nederland al een flink aantal wijken van het aardgas af. Ook de gemeente Rotterdam begint hiermee. De gemeente heeft besloten om met vijf wijken in Rotterdam te starten. Bospolder-Tussendijken is een van die vijf wijken. Er wordt in deze wijk onderzoek gedaan naar hoe we Bospolder-Tussendijken aardgasvrij kunnen maken en hoe het voor zoveel mogelijk mensen te betalen is.

Iedereen is vrij om een duurzaam alternatief voor aardgas te kiezen. Er zijn momenteel twee opties die het meest voor de hand liggen. De eerste optie is gebruikmaken van stadsverwarming (restwarmte uit de industrie). De andere optie is het huis verwarmen met elektriciteit (all-electric). Uit onderzoek blijkt dat het stadsverwarming de makkelijkste en goedkoopste oplossing is voor Bospolder-Tussendijken.

De gemeente Rotterdam heeft vijf verschillende soorten gebieden uitgekozen om mee te starten. De gemeente leert op deze manier hoe we verschillende gebieden aardgasvrij maken. Dit helpt de gemeente Rotterdam om later ook de rest van Rotterdam aardgasvrij te maken. Bospolder-Tussendijken is één van de wijken. Bospolder-Tussendijken is namelijk een geschikte wijk om aan te sluiten op stadsverwarming. De hoofdleiding van stadsverwarming ligt vlakbij Bospolder-Tussendijken. Havensteder heeft plannen om de komende jaren meer huurwoningen aansluiten op stadsverwarming.

De gemeente heeft onderzocht wat in verschillende wijken de beste vervanger is voor aardgas. Dit doen we door goed te onderzoeken wat de beste manier van verwarming is voor een wijk. We kijken daarbij naar de ligging van de wijk, het soort woningen en de maatschappelijke kosten. Uit dit onderzoek blijkt dat stadsverwarming het makkelijkste en goedkoopste alternatief is voor Bospolder-Tussendijken. De gemeente Rotterdam onderzoek verder hoe Bospolder-Tussendijken aardgasvrij kan worden en hoe het voor zoveel mogelijk mensen te betalen is.

We kunnen BoTu niet in één keer aardgasvrij maken. Het eerste deel van Bospolder-Tussendijken dat op stadsverwarming kan worden aangesloten ligt tussen de Schiedamseweg en Rōsener Manzstraat en tussen de Mathenesserweg en Grote Visserijstraat. Het gaat om ongeveer 2300 woningen en utiliteitsbouw. Utiliteitsbouw zijn alle gebouwen die geen woningen zijn, zoals winkels en scholen. De 2300 gebouwen hebben verschillende eigenaren: woningcorporatie Havensteder, de gemeente en particulieren. Eind 2020 wordt duidelijk of het eerste deel van Bospolder-Tussendijken aardgasvrij kan worden. We weten nog niet wanneer de rest van Bospolder-Tussendijken aardgasvrij wordt.  

Het eerste deel is gekozen omdat Havensteder hier cv-ketels gaat vervangen. Die werken op aardgas. De meeste huizen in Bospolder-Tussendijken zijn van Havensteder. Als cv-ketels worden vervangen is dat een goed moment om over te stappen op stadsverwarming. Vanaf 2022 kunnen de eerste woningen en gebouwen op stadsverwarming worden aangesloten. De uitvoering loopt tot 2027. In deze periode willen we alle eigenaren van huizen de mogelijkheid bieden op stadsverwarming aan te sluiten.

Dat is nog niet duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat stadsverwarming (restwarmte uit de industrie) het meest voor de hand ligt voor de wijk Bospolder-Tussendijken. Half 2021 weten we meer. Dan wordt duidelijk wanneer de overstap naar stadsverwarming mogelijk is en wat u voor stadsverwarming betaalt.

Een aardgasvrij huis is veiliger. Er is geen open vuur in huis en geen kans op koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast draagt een aardgasvrij leven bij aan een groene en gezonde wereld voor onszelf en ons onze (klein)kinderen. Maar ook financieel zijn er voordelen. Omdat aardgas de komende jaren naar verwachting steeds duurder wordt, levert aardgasvrij leven een lagere energierekening op. Bovendien zijn voor werkzaamheden rondom het aardgasvrij maken van de wijk veel werknemers nodig. Aardgasvrij levert nieuwe banen op. Met de werkzaamheden in de ondergrond die nodig zijn voor het aanleggen van stadsverwarming kijken we ook naar openbare ruimte. We willen de buitenruimte verbeteren door bijvoorbeeld meer bomen te planten en extra schaduwplekken te maken.

De gemeente Rotterdam onderzoekt momenteel hoe en waar stadsverwarming kan worden aangelegd. Eind 2020 hebben we meer duidelijkheid over de kosten en of het mogelijk is om stadsverwarming aan te leggen.

Eind 2020 maken we voor het eerste deel duidelijk of het aanleggen stadsverwarming kan. Dan wordt duidelijk wat de overstap van aardgas naar stadsverwarming gaat kosten. Welk deel van Bospolder Tussendijken eerst aardgasvrij wordt. En hoe en wanneer dat gebeurt. U kunt wel alvast zelf aan de slag. Energiebesparing is altijd een goed idee. Energiebesparing verlaagd uw energierekening en zorgt voor meer comfort. Kijk op de pagina Aardgasvrij voor meer informatie.

Meer informatie

We kunnen ons voorstellen dat u nu al vragen heeft. We horen graag wat uw vragen zijn, waar u bezorgd over bent en wat uw ideeën zijn. U kunt bellen naar 010 - 267 90 06. We zijn bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur. U krijgt dan een medewerker van de gemeente aan de telefoon. U kunt ons ook mailen. Het e-mailadres is botu.aardgasvrij@rotterdam.nl.