Werkzaamheden Bongweg en omgeving
Gepubliceerd op: 11-05-2018
Geprint op: 25-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/bongweg/
Ga naar de hoofdinhoud

Van 6 januari 2020 tot halverwege 2021 werken we aan de Bongweg, Botreep, Speerreep en Kruisnetlaan. De gemeente vervangt het riool en Stedin vervangt de leidingen voor gas en elektriciteit.

Wanneer het werk in de ondergrond klaar is, maken we de buitenruimte weer netjes. Dit betekent dat wij de weg en stoep opnieuw zullen bestraten. Ook vervangen we bomen, beplanting en waar nodig straatlantaarns.

Groot onderhoud Bongweg bijna klaar

Het groot onderhoud in de Bongweg en omgeving is in de laatste fase. Dat is de Kruisnetlaan tussen de Bongweg en de Speerreep. Voor de zomerstop ronden we deze laatste fase af. Dit project ligt dan ook goed op schema.

Zomerstop van 2 tot en met 22 augustus

Voor dit project geldt een zomerstop van 2 tot en met 23 augustus. In die periode ligt dit project stil. Uiterlijk 30 juli zijn alle stoepen en rijwegen weer netjes dicht gestraat. Zo is de buitenruimte netjes tijdens de zomerstop.

Na de zomerstop herstellen rijweg Bongweg

Vanaf maandag 23 augustus werkt de aannemer aan de restpunten. Sommige delen van de rijweg in de Bongweg zijn bijvoorbeeld niet meer zo mooi. Die delen gaan we herstellen. Het gaat vooral om de rijweg in het rechte deel van de Bongweg. Dit werk duurt ongeveer drie weken. Dit hangt wel af van het weer en andere onverwachte gebeurtenissen.

Wegafsluitingen

Tijdens het herstelwerk sluiten we de Bongweg gedeeltelijk af voor verkeer. Op de plekken waar we werken, geldt een parkeerverbod. We geven dit op straat aan met gele verkeersborden. Houd daarom deze borden in de gaten. Hulpdiensten kunnen er altijd langs.

Bomen en ander groen

Maandag 4 januari gaf de ecoloog groen licht voor het weghalen van bomen aan de Kruisnetlaan en Botreep. De bomen waren ongeschikt om te verplanten en zouden het groot onderhoud niet overleven. Daarom vervangen we ze. Er komen meer bomen terug dan we weghalen. Het rooien boven de grond is inmiddels klaar. De stronken verwijderen we als we de bestrating weghalen om aan het riool te werken.

Klik hieronder op de link voor een overzicht van te behouden en te rooien bomen.

Eind februari planten we in de Botreep en Kruisnetlaan de nieuwe bomen en planten. In de Kruisnetlaan zijn we dan net begonnen met het riool. Vanwege de vleermuizen is het nodig dat de bomen er voor het broedseizoen staan. We kunnen daarom niet wachten tot het werk aan het riool klaar is. Om te voorkomen dat de bomen beschadigd raken tijdens het werk krijgen ze een bescherming.

Tijdens een bewonersavond in mei 2018 konden de buurtbewoners hun bomenvoorkeur aangeven. Hier hebben we zoveel mogelijk rekening mee gehouden.
In de Kruisnetlaan planten we aan beide zijden de Amberboom (Liquidambar Styraciflura Worplesdon). Dit is een grotere boom met een mooie herfstkleur, een echte laanboom.
De Botreep krijgt aan de woningzijde een rij van de zuilvormige Iep (Ulmus Columella). Dit is een smalle boom met een gele herfstkleur.

Klik hieronder op de link voor een presentatieschets van het groen in dit project.

Werkdagen en -tijden

We werken maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 16.00 uur. Soms is het nodig wat langer door te werken. Het werk kan geluidsoverlast, stof en voelbare trillingen geven. We doen ons best de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Ophogen buitenruimte

Omdat de bodem in heel Nederland zakt, gebruiken we onderhoudsmomenten om de straat weer op de juiste hoogte te brengen. In Zalmplaat hogen we 10 centimeter op. We raden u aan om uw eigen tuin indien nodig ook op te hogen om wateroverlast te voorkomen.

Maak ruimte voor de werkzaamheden

Om de buitenruimte weer netjes te kunnen maken, verwijderen we alle tegels in het openbaar gebied. Zorg dat de aannemer zijn werk kan doen en verwijder uw eigen plantenbakken en obstakels als deze in de openbare ruimte staan. Snoei hagen terug tot aan de erfgrens. De gehele breedte van het trottoir moet vrij zijn om nieuwe tegels te kunnen leggen en de buitenruimte weer netjes te maken.

Afsluiting, bereikbaarheid en parkeren

Het gebied waar we werken, sluiten we af voor verkeer. Omleidingsborden wijzen u de weg. In de opgebroken gedeeltes leggen we rijplaten. Die zijn uitsluitend bedoeld voor brandweer, ambulance en politie. Het is verboden hierop te parkeren.

Bijzondere gebeurtenis

Bij een bijzondere gebeurtenis, zoals een verhuizing, kunnen we in veel gevallen de straat tijdelijk toegankelijk maken. Neem hiervoor tijdig contact op met de gemeente.

Invalidenparkeerplaats

Heeft u een invalidenparkeerplaats? Neem dan contact op met de gemeente. We zoeken in overleg met u een oplossing. U kunt de gemeente bereiken via het telefoonnummer 14 010.

Afval en grofvuil

De vuilniswagens kunnen de straten die zijn opgebroken niet bereiken. U kunt uw container op de dag die u gewend bent aan de weg zetten, buiten het werkgebied. Tijdens groot onderhoud is het ophalen van grofvuil soms niet mogelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via rotterdam.nl/loket/grofvuil of telefoon 14 010.

Samenwerken met Stedin

Tegelijk met de rioleringswerkzaamheden van de gemeente werkt ook Stedin aan de leidingen voor gas en elektriciteit. Door de werkzaamheden gezamenlijk uit te voeren, proberen we de overlast zoveel mogelijk te beperken. Meer informatie over samenwerking in de ondergrond.

Meer informatie

Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden van de gemeente in en rondom de Bongweg? Stuur dan een e-mail naar het projectteam via zalmplaat@rotterdam.nl of stel uw vraag via telefoonnummer 14 010. Een melding over de buitenruimte kunt u ook indienen via MeldR. Meer informatie vindt u op Rotterdam.nl/MeldR.