Blijf helder
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 23-01-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/blijf-helder/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De Rotterdamse aanpak van drugs- en alcoholgebruik werpt duidelijk zijn vruchten af. Dat blijkt uit de resultaten van het vierjarig programma Drugs & Alcohol II Blijf helder.

Het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren in Rotterdam is in vergelijking met landelijke cijfers flink lager. Enkele resultaten:

  • Op het praktijkonderwijs en het mbo zien we een positieve trend; het drugs- en alcoholgebruik is flink gedaald. We zien echter wel een stijging in het middelengebruik op het vso
  • Bingedrinken is onder Rotterdamse jongeren fors verminderd
  • Sportverenigingen en avondwinkels houden zich steeds beter aan de regels van NIX18
  • Horeca let beter op het niet doorschenken aan mensen die al onder invloed zijn
  • Steeds meer ouders en andere Rotterdammers zijn het eens met de norm ‘onder de 18 jaar geen alcohol’

Alle resultaten kunt u lezen in het digitale magazine Blijf Helder.

Drugs en Alcohol II

Het programma Drugs en Alcohol II 2015 – 2018 richt zich op jongeren tot en met 23 jaar en hun omgeving. Met als doel het voorkomen van problematisch alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Minder gebruik heeft onder andere een positieve invloed op betere schoolprestaties, minder schoolverzuim en minder schooluitval. Maar ook met een betere gezondheid, minder geweld en overlast. Door (eigen) onderzoek krijgen we een goed beeld van het gebruik onder leerlingen op het voortgezet onderwijs (vo), voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (mbo).