Spring naar het artikel

De inwoners van Blijdorp worden vertegenwoordigd door wijkraad Blijdorp. Deze bestaat uit vijf bewoners van Blijdorp. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Blijdorp, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Achtergrondinformatie over Blijdorp

Statige singels en rustige straten. Niet voor niets staat de wijk Blijdorp op de nominatie voor beschermd stadsgezicht. In Blijdorp is het goed recreëren in het Roel Langerakpark, het Vroesenpark en diergaarde Blijdorp.

Een ander markant onderdeel van Blijdorp is de Blijdorpsepolder, waar de weinige inwoners over het algemeen op een woonboot wonen. Met de komst van de RandstadRail zijn het centrum van Rotterdam, maar nu ook Den Haag snel bereikbaar. Opstappen kan op het nieuwe ondergrondse station Blijdorp.

Blijdorp is tussen 1931 en 1940 aangelegd in de Blijdorpse polder, waar de wijk naar is  vernoemd. De aanleg van Blijdorp werd mogelijk na het dempen van de Rotterdamse Schie. Bij het Duitse bombardement van 14 mei 1940 werd Blijdorp niet getroffen. Na het bombardement was de behoefte aan nieuwe huisvesting echter groot en kwamen in het Noorderkanaal bij de wijk een groot aantal woonboten te liggen die daar nog aanwezig zijn.

Bewoners

Blijdorp telt ongeveer 9.700 inwoners. De afgelopen jaren is de bevolking verjongd. De wijk heeft aantrekkingskracht op mensen tussen de 25 en 45 jaar. Veel jonge stellen kiezen ervoor een huis te kopen in Blijdorp. Het gemiddelde inkomen van de wijk is het hoogste in het gebied van Noord. De bewoners zijn initiatiefrijk, zo probeert een aantal bewoners zelfvoorzienend te leven. Ook is er een actieve bewonersvereniging.

Voorzieningen

In de zomer is het Vroesenpark favoriet bij de bewoners om te barbecueën en te zonnen. Sinds de opening in 1940 is Diergaarde Blijdorp een flinke trekpleister in de wijk. Honden kunnen terecht in hondenspeeltuin Bello. Sportrecreanten kunnen hun energie kwijt in het Roel Langerakpark. Er is een vrij toegankelijke atletiekbaan, een discgolf court (frisbeesport) en een wandelpromenade naar de dierentuin toe. Aangrenzend is er de natuurspeeltuin De Speeldernis. Om het park zijn ook meerdere sportverenigingen gevestigd.