BLF de Montignylaan
Gepubliceerd op: 12-12-2017
Geprint op: 02-06-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/blf-de-montignylaan/
Spring naar het artikel

In de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan tussen de Molenlaan en de Burgemeester F.H. van Kempensingel, wordt het riool vervangen vanwege einde levensduur. Uit inspecties bleek dat er scheuren en zware erosie in het riool aanwezig waren.

Doordat het riool onder de bomen ligt waren de rioolbuizen ook vol gegroeid met boomwortels waardoor er naast einde levensduur, nog meer risico was op breuken in de straat en terugslag in de huizen. Ook hadden de kastanjes de kastanjebloedingsziekte waardoor al bomen in de straat waren gekapt en enkele waren omgevallen met grote schade tot gevolg.

Rioolvervanging en herinrichting vanaf 6 april

Vanaf 2018 is er onder voorzitterschap van de toenmalige gebiedsdirecteur André Hamming, uitvoerig overleg geweest tussen de gemeente en de bewoners over de aanpak van de rioolvervanging en de zieke kastanjebomen. Hiertoe is onder andere uitgebreid onderzoek gedaan naar de urgentie van de vervanging, de risico’s van de zieke bomen en alternatieve uitvoeringsmogelijkheden. De bewoners hebben uiteindelijk unaniem besloten tot het rooien, het ontwortelen en verwijderen van de bomen en een geheel nieuwe inrichting van de straat. Het rooien heeft inmiddels plaatsgevonden en de rioolvervanging en herinrichting starten op 6 april 2020 en duren tot half 2021. De aannemer van de gemeente, EVS Infrabouw BV, voert de werkzaamheden uit.

De faseringstekeningen zijn vanaf 12 maart te downloaden via de bouwapp of op te vragen via het mailadres onderaan deze pagina.

BouwApp

Via de ‘BouwApp’ houden we u op de hoogte van de faseringen en van de werkzaamheden. Installeer de app op uw Android of iPhone toestel of op uw computer. U kunt de App gratis downloaden in de App Store (Google, Apple of Windows).

Hoe? Ga naar ‘Zoek project’ > Zoek op naam project ‘Reconstructie Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan’ > Selecteer project > Klik op 'Toevoegen aan favorieten'.

Veelgestelde vragen

  1. De Kastanjes hadden de Kastanjebloedingsziekte
  2. De wortels van de bomen hadden last van wortelrot
  3. Het riool was dringend toe aan vervanging vanwege einde levensduur
  4. Het riool lag onder de bomen. De wortels groeide het riool in waardoor een risico op breuken in de straat en in de huizen ontstond.

Door de kastanjebloedingsziekte en wortelrot werd de stabiliteit van de bomen twijfelachtig. Wij hebben de afgelopen vijf jaar regelmatig trekproeven gedaan. Dit resulteerde in het tussentijds rooien van bomen.

In de Le Fèvre de Montignylaan zijn meerdere bomen omgevallen, waarvan één op een auto. De auto is total loss verklaard. Ook is een boom tegen een gevel gevallen met ernstige schade aan het dak tot gevolg.

De bomen in de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan hadden volgens de voorspelling in 2018, tussen de vijf en tien jaar allemaal gerooid moeten worden. Als de riolering onder de bomen was vervangen, zou de levensduur nog korter worden. De zware werkzaamheden zouden de al aangetaste wortels alleen verslechteren. Kastanjebomen kunnen niet goed tegen werkzaamheden rond de wortels. Zelfs gezonde bomen lopen snel schade aan hun wortels op.

Na uitgebreid onderzoek met ondergrondse camera’s constateerde de inspectie scheuren in het riool, zware erosie en boomwortels die door het riool heen groeien. Het onderzoek toonde aan dat het systeem dringend aan vervanging toe is.

De gemeente organiseerde meerdere bijeenkomsten met bewoners. Hierin werden de volgende opties voorgelegd:

  1. De gehele laan in één keer rooien en in samenwerking met elkaar tot een nieuw inrichtingsplan komen.
  2. Rooien en het riool vervangen aan de noordkant. Aanplant van nieuwe bomen aan de zuidkant volgens hetzelfde traject.
  3. Geen vervangingsonderhoud voor bomen en riool maar situationeel risicomanagement. Calamiteitenniveau van zowel bomen als riool was hierbij zeer hoog. Met deze optie zou na vijf tot tien jaar alsnog het riool vervangen moeten worden.

De hoofdwaterleiding van Evides loopt door de straat. Hierdoor kan de gemeente niet uitwijken naar een andere plaats voor het riool.

De bewoners, vertegenwoordigd door de klankbordgroep, hebben binnen de mogelijkheden gekozen voor de Ulmus Laevis. Dit is een Iepensoort. Deze boom voldoet het meest aan de wens voor een schaduwrijke laan en is vleermuisvriendelijk.

Archief

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u nadere informatie? Neem dan contact op met het projectteam.

\