Het beeld bestaat uit twee elegant gedraaide aluminium voeten van 7,5 meter hoog, die op afstand van elkaar zijn geplaatst op de Binnenrotte. De voeten verwijzen niet alleen naar het ontstaan van de stad maar ook naar de aloude functie van deze plek als markt: de twee beelden lijken in dialoog te staan met elkaar, zoals klant en koopman die onderhandelen over de prijs. De opgeheven hak en de draaiing van de voeten versterken de ruimtelijkheid van het kunstwerk en geven het een beweeglijke uitstraling, die past bij de dynamiek van de markt en de stad. Het is daarmee ook een elegant werk. Het danseresje van kunstenaar Degas uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen stond model voor de positie van de twee voeten ten opzichte van elkaar. De titel 'Iedereen is dood behalve wij', is een statement van de stad: een onophoudelijke oproep aan iedereen om er samen iets van te maken.
Meer over de kunstenaar op zijn website BenZegers.nl
De plaatsing van het kunstwerk op 9 september
Daar zijn ze dan! Vanaf half september staan de twee voeten van Ben Zegers prominent op de Binnenrotte - de plek waar ooit de eerste Rotterdammers liepen. Wij spraken Ben om te zien hoe het de afgelopen tijd is gegaan én hoe het kunstwerk is geworden. Bekijk video #3.
Bekijk hieronder ook video #1 waarin archeoloog Maaike Sier en de kunstenaar Ben Zegers worden geïnterviewd. Video #2 laat het maakproces van het kunstwerk in de aluminium gieterij Kemner in Cuijk zien.
Eind 2018 is het toekomstige kunstwerk voor de Binnenrotte aan de omgeving gepresenteerd tijdens een informatieavond. De bezoekers van de avond zijn enthousiast over het ontwerp. Aansluitend overhandigde de kunstenaar Ben Zegers het eerste exemplaar van de brochure Kunst op de Binnenrotte (pdf) aan wethouder Kasmi. In de brochure zijn onder meer te lezen de aanleiding voor het kunstwerk, het ontwerpproces en de geschiedenis van het gebied. De planning van het vervolgproces is nog niet bekend. Binnenkort op deze plek hier meer over.
De twee pins laten de locaties van het kunstwerk zien, dat uit twee delen bestaat.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de Binnenrotte? Stuur dan een e-mail naar de projectgroep.