De Binnenrotte
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-08-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/binnenrotte/
Spring naar het artikel

Op 25 oktober 2019 is de omgevingsvergunning verleend voor het plaatsen van het kunstwerk ‘Iedereen is dood behalve wij’ van Ben Zegers. Met deze stap komt de realisatie van het kunstwerk weer een stapje dichterbij.

Intussen vinden de verdere voorbereidingen plaats van het kunstwerk en naar verwachting wordt het kunstwerk half 2020 geplaatst.

Kunst op de Binnenrotte

Bekijk de video waarin de kunstenaar Ben Zegers en de archeoloog Maaike Sier van gemeente Rotterdam meer vertellen over het kunstwerk en de ontstaansgeschiedenis van Rotterdam:

Presentatie

Eind 2018 is het toekomstige kunstwerk voor de Binnenrotte aan de omgeving gepresenteerd tijdens een informatieavond. De bezoekers van de avond zijn enthousiast over het ontwerp. Aansluitend overhandigde de kunstenaar Ben Zegers het eerste exemplaar van de brochure Kunst op de Binnenrotte (pdf) aan wethouder Kasmi. In de brochure zijn onder meer te lezen de aanleiding voor het kunstwerk, het ontwerpproces en de geschiedenis van het gebied. De planning van het vervolgproces is nog niet bekend. Binnenkort op deze plek hier meer over.

Het proces van burgerinitiatief tot nu

  • 1993: comité Rotte-Dam dient een burgerinitiatief in waarmee het comité zich inzet voor een grotere herkenbaarheid van de dam in de Rotte als plek waar Rotterdam is ontstaan. Het college neemt het voorstel van de gemeenteraad over om die plek aan te duiden door middel van een kunstwerk
  • 2007: er wordt budget beschikbaar gesteld voor een kunstwerk als onderdeel van het project herinrichting Binnenrotte.
  • Rond 2010: bij het maken van de plannen voor de nieuwe Binnenrotte wordt ook de locatie van het kunstwerk bepaald.
  • 2015: de selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente en Sculpture International Rotterdam, kiest voor het ontwerp van Ben Zegers.
  • Najaar 2018: de omgeving wordt geïnformeerd over het kunstwerk en de planning van het vervolgproces.
  • Najaar 2019: omgevingsvergunning wordt verleend.
  • Half 2020: verwachte oplevering kunstwerk.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de Binnenrotte? Stuur dan een e-mail naar de projectgroep.

\