Binnenrotte
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-11-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/binnenrotte/
Ga naar de hoofdinhoud

Het kunstwerk 'Iedereen is dood behalve wij' van de Rotterdamse kunstenaar Ben Zegers is op 9 september 2020 op de Binnenrotte geplaatst.

Het beeld bestaat uit twee elegant gedraaide aluminium voeten van 7,5 meter hoog, die op afstand van elkaar zijn geplaatst op de Binnenrotte. De voeten verwijzen niet alleen naar het ontstaan van de stad maar ook naar de aloude functie van deze plek als markt: de twee beelden lijken in dialoog te staan met elkaar, zoals klant en koopman die onderhandelen over de prijs. De opgeheven hak en de draaiing van de voeten versterken de ruimtelijkheid van het kunstwerk en geven het een beweeglijke uitstraling, die past bij de dynamiek van de markt en de stad. Het is daarmee ook een elegant werk. Het danseresje van kunstenaar Degas uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen stond model voor de positie van de twee voeten ten opzichte van elkaar. De titel 'Iedereen is dood behalve wij', is een statement van de stad: een onophoudelijke oproep aan iedereen om er samen iets van te maken.

Meer over de kunstenaar op zijn website BenZegers.nl.

Presentatie

Eind 2018 is het toekomstige kunstwerk voor de Binnenrotte aan de omgeving gepresenteerd tijdens een informatieavond. De bezoekers van de avond zijn enthousiast over het ontwerp. Aansluitend overhandigde de kunstenaar Ben Zegers het eerste exemplaar van de brochure Kunst op de Binnenrotte (pdf) aan wethouder Kasmi. In de brochure zijn onder meer te lezen de aanleiding voor het kunstwerk, het ontwerpproces en de geschiedenis van het gebied. De planning van het vervolgproces is nog niet bekend. Binnenkort op deze plek hier meer over.

Het proces van burgerinitiatief tot nu

  • 1993: comité Rotte-Dam dient een burgerinitiatief in waarmee het comité zich inzet voor een grotere herkenbaarheid van de dam in de Rotte als plek waar Rotterdam is ontstaan. Het college neemt het voorstel van de gemeenteraad over om die plek aan te duiden door middel van een kunstwerk
  • 2007: er wordt budget beschikbaar gesteld voor een kunstwerk als onderdeel van het project herinrichting Binnenrotte
  • Rond 2010: bij het maken van de plannen voor de nieuwe Binnenrotte wordt ook de locatie van het kunstwerk bepaald
  • 2015: de selectiecommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente en Sculpture International Rotterdam, kiest voor het ontwerp van Ben Zegers
  • Najaar 2018: de omgeving wordt geïnformeerd over het kunstwerk en de planning van het vervolgproces
  • Najaar 2019: omgevingsvergunning wordt verleend
  • Half 2020: verwachte oplevering kunstwerk.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de Binnenrotte? Stuur dan een e-mail naar de projectgroep.