Spring naar het artikel

Kijk niet vreemd op van trossen bijen op vreemde plekken in de stad: van april tot en met juli gaat een aantal van de bijen op zoek naar een nieuwe plek. Een bijenzwerm gespot? Neem dan contact op met een imker van het Ambrosiusgilde.

In Rotterdamse stadsstraten is het best een bijzonder gezicht, maar uiteindelijk een heel natuurlijk verschijnsel. In de maanden april tot en met juli bestaat de kans dat een bijenvolk zich in tweeën splitst, vaak voor wel voor drie dagen aan honing opzuigt, en met hun koningin op ontdekkingstocht gaat. De zwerm bijen verzamelt zich dan rondom de koningin en vormt een zogenoemde tros.

Niet gevaarlijk

Ook al zijn deze duizenden bijen bij elkaar een indrukwekkende –misschien zelfs een beetje een spannende– gebeurtenis, het is niet gevaarlijk. Wanneer bijen met rust worden gelaten, zullen ze de mens niet snel tot last zijn.

Meldpunt Bijenzwerm

Bij bijenzwermen raden we aan contact op te nemen met het Ambrosiusgilde. Op deze manier kan een imker die dicht bij de aangetroffen bijentros in de buurt woont, de bijenzwerm komen ‘scheppen’ en een kast geven op een veilige en voedzame nieuwe plek. Bij het speciale Meldpunt Bijenzwerm van het Ambrosiusgilde staat daarvoor altijd een coördinator stand-by.

Bijenzwerm: een natuurlijk fenomeen

Ambrosiusgilde

Bij het Ambrosiusgilde, de bijenvereniging van de regio Rotterdam, zijn veel imkers aangesloten. Door het geven van voorlichting, het aanbieden van cursussen en ondersteunen van initiatieven ter behoud van het natuurlijk leefmilieu, behartigen zij de bijenbelangen in en rond de stad en in de regio.

Bijen zijn onmisbaar

Opkomen voor een zo natuurlijk mogelijke bijenleefomgeving doen zij niet voor niets. Bijen zijn door het bestuiven van bomen en planten, onmisbaar voor ons ecosysteem. Dat geldt net zo goed voor een stad als Rotterdam; hier bestaat juist een zeer gevarieerde mix aan planten en bloemen. Iets waar de bij veel belang en baat bij heeft.