Big010
Gepubliceerd op: 04-11-2019
Geprint op: 23-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/big010/
Ga naar de hoofdinhoud

Tien projecten in Rotterdam. Bekijk de projecten op de kaart of lees hieronder meer over de plannen.

Bekijk de projecten op de kaart:

In Overschie, 10 minuten fietsen van het centrum van Rotterdam, verrijst de nieuwe luxe woonwijk Park 16Hoven. In 2003 zijn de plannen ontstaan om woningen te bouwen voor het midden en hogere segment. In 2019 is ongeveer de helft van de wijk gereed of in aanbouw. Park 16Hoven kenmerkt zich door het groene karakter, de afwisseling tussen representatieve brede lanen en intieme binnenwerelden en de grote variatie aan luxe woningen. Het is inmiddels een populaire wijk geworden.  
De komende jaren worden de overige ongeveer 830 woningen, detailhandel, horeca en maatschappelijke voorzieningen waaronder een tweede basisschool, ontwikkeld. 

Programma

 • ongeveer 1730 woningen (waarvan meer dan 100 particuliere kavels)
 • ongeveer 10.000 maatschappelijke voorzieningen, waarvan de helft is opgeleverd
 • ongeveer 650 m2 horeca, waarvan 150 m2 in Hof van Maasdam en 500 m2 in De Buitenplaats
 • een buurtsuper van maximaal 750 m2
 • hoogwaardig ingerichte buitenruimte

Meer informatie

Rotterdam Central District (RCD): de parel in het hart van de stad. Een eigenzinnig gebied, met het Stationsplein als dynamisch middelpunt. Hier komt alles samen. Van groot en gevestigd tot start-up. Van tijdelijk en rauw tot gepolijst en duurzaam. Het is de plek waar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten.

Het gebied is aantrekkelijk om in te wonen, werken en te bezoeken. Met goede OV-voorzieningen, lunchrooms, restaurants, uitgaansgelegenheden en andere faciliteiten. De komende jaren komen nieuwe initiatieven van de grond die het gebied verder versterken als internationale toegangspoort tot de binnenstad van Rotterdam.

Drie locaties zijn in ontwikkeling: Weenapoint (the Modernist), Delftseplein en Schiekadeblok. Samen goed voor:

 • ongeveer 1.000 woningen
 • 50.000 tot 100.000 m2 nieuwe kantoorruimte en opwaardering van bestaande kantoren
 • levendige plinten met horeca, maatschappelijke voorzieningen en cultuur

Het Zuidplein gebied is sinds 2016 volop in ontwikkeling. Met als eerste zichtbare resultaten de uitbreiding van het Hoornbeeck College, de realisatie van het Zwemcentrum Rotterdam en de renovatie van de Ahoy Hallen. In 2020 wordt Hart van Zuid verder versterkt met:

 • de oplevering van het Kunstenpand. Een thuis voor theater Zuidplein, de bibliotheek en een foodcourt
 • de uitbreiding van Rotterdam Ahoy met het Convention Centre. Dit internationale congrescentrum krijgt 36 zalen. Waaronder RTM Stage, het grootste auditorium van Nederland.

Wat gebeurt er de komende jaren nog meer in Hart van Zuid?

 • aan het Zuiderpark worden 84 gezinswoningen gebouwd
 • de Gooilandsingel verandert van een drukke verkeersader naar een groene wandelboulevard
 • het nieuwe Annie M.G. Schmidtplein wordt een culturele ontmoetingsplek met winkels en terrassen
 • winkelcentrum Zuidplein, nu al het grootste overdekte winkelcentrum van NL, wordt uitgebreid
 • het bus- en metrostation wordt opgeknapt voor meer reiscomfort
 • de trappen naar het metrostation en de winkels krijgen een nieuwe uitstraling
 • het gebied wordt groener, zo komen er een kleine 200 bomen bij
 • duurzaamheid krijgt een impuls door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van Ahoy, een warmte-koude-netwerk en vanaf 2030 rijden er alleen nog maar emissieloze bussen
 • naast Ahoy komt een Pathé bioscoop en een hotel
 • de ontwikkelingen creëren 750 banen. Die gaan zoveel mogelijk naar inwoners van Rotterdam Zuid.

De gebiedsontwikkeling Hart van Zuid beslaat 20 jaar. In deze periode transformeert het gebied van een plek waar je alleen komt om te winkelen of op de bus wacht, naar een bruisend stadscentrum van Rotterdam Zuid.

Meer informatie

Stadionpark is een grootse gebiedsontwikkeling in Rotterdam Zuid. Van een nieuw iconisch voetbalstadion voor Feyenoord aan de Maas tot een prachtig heringericht Park de Twee Heuvels. Van nieuwe sportvoorzieningen voor profs en amateurs op de Sportcampus tot een prettiger woon- en ondernemersklimaat op de Veranda. Daarnaast wordt de bereikbaarheid verbeterd. Er worden in totaal ongeveer 3500 woningen gebouwd in Stadionpark. De start van de eerste bouwfase staat gepland voor 2020. De ontwikkeling Stadionpark heeft ook een maatschappelijke functie. Het moet zorgen voor meer verbinding met de omliggende wijken, zorgen voor meer werkgelegenheid.

Stadionpark is een enorm divers gebied: van de aantrekkelijke Maasoever tot de beste sportfaciliteiten van Rotterdam. Het is een plek waar je kunt wandelen langs de Maas, kunt ontspannen in het park en de laatste films kunt zien in de bioscoop. En waar Rotterdamse topsport samenkomt: van Eredivisievoetbal in Feyenoord City, eersteklas zaalsport in het topsportcentrum en atletiekkampioenschappen in de hernieuwde Kuip. Het groene Rondje Stadionpark zorgt ervoor dat voetgangers, fietsers en sporters zich makkelijk, snel en in het groen door Stadionpark kunnen bewegen. Stadionpark brengt je letterlijk in beweging!

Meer informatie

In Nieuw Kralingen woon je in the best of both worlds. Direct aan het Kralingse Bos en de Plas en toch dichtbij de bruisende binnenstad. Nieuw Kralingen wordt een chique stadswijk met ca. 800 woningen op ruime kavels. Het is de grootste stadsuitbreiding binnen de ring van Rotterdam sinds jaren.

Programma

Ongeveer 800 nieuwbouwwoningen in grote diversiteit:

 • stadswoningen
 • beneden- en bovenwoningen
 • herenhuizen
 • twee-onder-één-kapwoningen
 • vrijstaande villa’s
 • urban villa’s (kleinschalig appartementengebouw)

Start verkoop fase 1: halverwege 2020

Meer informatie

Gemeente en Havenbedrijf willen het gebied Merwe-Vierhavens (M4H) ontwikkelen tot innovatief woon-werkmilieu, optimaal ingericht voor de innovatieve maakindustrie en met een mix van werken, wonen, cultuur, horeca, sport en onderwijs. Een energiek gebied met impact op zowel stad als haven.

M4H vormt samen met RDM Rotterdam het Rotterdam Makers District brengen ondernemers en kennisinstellingen de transitie naar de nieuwe economie in de praktijk. Jonge bedrijven groeien er door tot grote, gevestigde ondernemingen. Jongeren maken er kennis met techniek. Nieuwe technologieën worden er niet alleen uitgedacht, maar ook getest en toegepast. Dat maakt het stadsdeel tot een proeftuin en etalage voor de circulaire economie van stad en haven.

Ruimtelijk Raamwerk M4H

Het ‘ruimtelijk raamwerk’ geeft op hoofdlijnen aan hoe M4H er in de toekomst uit zal zien. Met dit raamwerk in de hand weten ontwikkelaars, bedrijven en andere geïnteresseerden in het gebied waar ze aan toe zijn – welke kansen er liggen en welk kwaliteitsniveau ze kunnen verwachten. Voor de gemeente en het Havenbedrijf zelf vormt het de basis voor een nieuw bestemmingsplan en de onderbouwing voor toekomstige investeringen.

Een succesvolle ontwikkeling van M4H vraagt om gevarieerde vestigingsmilieus, vergroening, goed georganiseerde verkeersstromen, brandpunten voor ontmoeting, voldoende kritische massa en een goede koppeling met de omgeving. Het ruimtelijk raamwerk voorziet hierin.

Vestigingsmilieus

Vestigingsmilieus in M4H versterken elkaar en zijn aanvullend op andere innovatiemilieus in de regio en op de omliggende wijken. In de programmatische hoofdstructuur worden er vier onderscheiden, verdeeld over vijf deelgebieden. Per type deelgebied gelden de volgende uitgangspunten:

 • Galileipark: grotere maakbedrijven die milieuruimte nodig hebben. Hier is ook ruimte voor horeca, cultuur, onderwijs, evenementen en andere vormen van ruimtegebruik die bijdragen aan een energiek vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven. Wonen is hier uitgesloten.
 • Marconikwartier: de meest stedelijke mix van wonen, werken en voorzieningen, met de hoogste bebouwingsdichtheid, in aansluiting op het knooppunt Marconiplein.
 • Keilekwartier en Gustoweg: werk-woonmilieus met ruimte voor ambachtelijke en creatieve maakbedrijven, op de overgang naar de werkgebieden aan weerszijden van M4H.
 • Merwehaven: stedelijk woon-werkmilieu met het accent op wonen en ondersteunende voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca.

Het woningbouwprogramma bestaat uit nieuwbouwprojecten Remisehof, Machinistenhof en Overmaas. In totaal zullen er in Parkstad ca. 1000 woningen komen op de nu veelal braakliggende terreinen. Naast woningen komen er ook allerlei voorzieningen, zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid.

Aan weerszijden van de Laan op Zuid, tussen de Kop van Zuid, de Afrikaanderwijk en de wijk Feijenoord ligt Parkstad. Parkstad wordt de verbinding tussen Oost en West en vormt een mooie entree naar de rest van Zuid.
Door het ontwikkelen van een leefomgeving voor diverse doelgroepen behoort de locatie bij het toekomstige, steeds grotere, centrum van Rotterdam.
Wat nu nog een gebied met veel braakliggend terrein is, wordt een mooie stedelijke wijk met meer dan 1.000 woningen en allerlei voorzieningen.

Het Maritiem District, onderdeel van de binnenstad, ligt tussen de Schiedamsedijk, het Oostplein, de Blaak en de Boompjes. Het gebied transformeert in een rap tempo van een monofunctioneel kantoorgebied tot een verdicht woongebied met veel nieuwe binnenstadsbewoners.

In totaal komen er ongeveer 1900 woningen in het gebied bij. Hiervan zijn er momenteel al ongeveer xxx (deels) gebouwd. De toename van woningen en daarmee bewoners, vraagt om investeringen in het aantrekkelijker maken van het gebied. Meer groen, meer gebruik van de kades en het water, betere verbindingen met andere wijken, minder parkeren op straat en daarmee meer mogelijkheden voor terrassen aan het water.
Aan de waterkant van de Leuvehaven maken bijvoorbeeld de drie huidige paviljoens plaats voor één nieuw gebouw: Het Leuvepaviljoen.
In het paviljoen komen twee publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum Rotterdam, het Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf en twee horecagelegenheden met de mogelijkheid voor terrassen aan het water.
Water, historie en moderne stad komen hier samen. Dat maakt het Maritiem District een zichtbaarder, levendiger en aantrekkelijker gebied in de binnenstad.

12.000 m2 park met 128 nieuwe bomen, ligweides, mooie beplanting en open plekken. Aanleiding voor de realisatie van het park is nieuwbouwontwikkeling Little C.

Dit nieuwbouwproject telt vijftien gebouwen met ruimte voor 209 huurwoningen, 111 koopwoningen, kantoren, horeca en kleine winkels en voorzieningen. Het nieuwe familiehuis van Daniel den Hoed komt eind 2020 in Little C. Coolhavenpark wordt de schakel tussen de Heemraadsingel en Het Park. Daarmee wordt het stadse groen samengebracht én uitgebreid.

Tegelijkertijd knapt Rotterdam samen met stichting Droom en Daad Het Park op. Hier staat zowel het afmaken van de renovatie als het opzetten van parkmanagement centraal. Coolhavenpark wordt ook onderdeel van de Groene Connectie; een wandelroute van acht kilometer die groene initiatieven in Delfshaven met elkaar verbindt.

Meer informatie

Mix van wonen voor een gemengd programma van ongeveer 2.000 woningen (huur en koop). Diversiteit in de architectuur maakt deze zone levendig en interessant. Naast het woningprogramma wordt een park gerealiseerd en wandelpromenade voor een rondje Rijnhaven. Een stadsstrand, steigers en vlonders vormen de interactie met het havenbassin en uiteraard een plek om te zwemmen.

Rijnhavenpark wordt een aaneenschakeling van woningen en verblijfsruimtes rond het open water met een uniek waterfrontpark die de rivier verbindt met het achterland.

Meer informatie

\