Bergpolder
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 11-07-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/bergpolder/
Spring naar het artikel

Wat meteen opvalt in Bergpolder is het grote aantal jonge bewoners onder de 40 jaar. Eenpersoonshuishoudens, studenten en starters typeren de wijk. Ze waarderen de centrale ligging en de knusse woningen met onvermoede groene plekjes.

In Bergpolder ligt het Van Maanenbad, een architectonisch monument. Veel Rotterdammers leren hier zwemmen. Een ander staaltje hoogwaardige architectuur is de Bergpolderflat van architect Van Tijen. De hele wijk is een beschermd stadsgezicht. Na jaren leegstand is het complex pal aan de Hofpleinlijn, Spoorpunt, verkocht en gerenoveerd tot wooneenheden en woon-werkruimtes. In totaal heeft Bergpolder ongeveer 8.000 inwoners.

Meer of minder horeca in de buurt? Dat staat in de herijking van het horecagebiedsplan Noord (pdf). De gemeente stelde dit plan halverwege 2019 vast voor de periode 2019-2021. Bewoners, ondernemers en wijkraden zijn hierover geraadpleegd. Noord is populair bij horecaondernemers. Centraal in het plan: een verantwoorde ontwikkeling die past bij de sfeer van buurten. Belangrijk is een goede balans tussen levendigheid en een fijne woonomgeving.

De wijkraad Bergpolder bestaat uit vijf bewoners die het stadsbestuur gevraagd en ongevraagd adviseren. Vergaderingen zijn openbaar. Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

De wijkraad vergadert elke maand (behalve in augustus). Meer informatie over:

Wijkagenda

De wijkraad maakt in samenspraak met bewoners een plan voor de wijk, de wijkagenda. Deze wordt vastgesteld door burgemeester en wethouders en zorgt voor het Wijk Actie Plan (WAP). Het WAP beschrijft wat er per jaar in Bergpolder gaat gebeuren.

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Bergpolder, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen:

Leon van Barneveld

Leon van Barneveld

Wijkraadslid (september 2019)

Telefoon 06 - 149 061 97

E-mail l.vanbarneveld@wijkraadrotterdam.nl

Ellen Beyer

Ellen Beyer

Wijkraadslid (april 2018)

Telefoon 06 - 292 212 80

E-mail e.beyer@wijkraadrotterdam.nl

Jacqueline Echtermeijer

Jacqueline Echtermeijer

Wijkraadslid (april 2018)

Telefoon 14 010

E-mail j.echtermeijer@wijkraadrotterdam.nl

Menno Heetveld

Menno Heetveld

Wijkraadslid (april 2018)

Telefoon 06 - 555 987 24

E-mail m.heetveld@wijkraadrotterdam.nl

Hofbogenpark

Het dak van de Hofbogen is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland. Het eerste deel is aangelegd als publiek park. Over een paar jaar geldt dit voor het gehele dak. Lees op deze webpagina meer over het Hofbogenpark.

Burgemeester en wethouders bezochten op vrijdag 28 juni het gebied Noord met zijn wijken Agniesebuurt, Bergpolder, Blijdorp, Liskwartier, het Oude Noorden en Provenierswijk.

Na een gezamenlijk welkom konden bewoners in gesprek met de bestuurders naar hun keuze. Diverse onderwerpen kwamen aan bod. Tijdens de zogenaamde pitch presenteerden vier groepen in Blijdorp zich over ruimtegebrek op de locatie waar ze allen zitten (de camping, manege, scouting en voetbalvereniging).

De adviesgroep Hofbogenpark presenteerde hun advies aan wethouder Wijbenga. Alle actiepunten die uit de tafelrondes naar voren kwamen zijn genoteerd en zullen meegenomen worden. Na afloop werd nagepraat onder het genot van een lunchbuffet.

Remmert Koch wijkmanager rg.koch@rotterdam.nl 06 - 532 308 35
Wilma Hagen wijknetwerker wc.hagen@rotterdam.nl 06 - 230 054 20
Ugur Yazir wijknetwerker u.yazir@rotterdam.nl 06 - 510 040 97

De bewoners maken Bergpolder

Bewoners rondom Insulindeplein en Tak van Poortvliet zijn actieve bewoners. Ze organiseren regelmatig activiteiten voor de buurt: groeninitiatieven en culturele programma’s als ‘film in de buurt’ en muziek in de bunker van het Telecommuseum.

Het winkelaanbod is vooral te vinden rond de Schieweg. Ook aan de Bergselaan zitten een aantal hippe zaken. Hier en daar beginnen restaurantjes een nieuw bestaan.

Bergpolder heeft geen huis van de wijk, maar de bewonersorganisaties Bergpolder en Liskwartier hebben samen een laagdrempelige buurtwinkel waar mensen met vragen terecht kunnen. Verder is er een buurtkamer van Wilskracht Werkt in de Van Tijenflat.

Bewonersinitiatieven

Heeft u een goed idee voor uw straat, buurt of wijk? En wilt u dat samen met medebewoners realiseren? Dan kunt u een financiële bijdrage aanvragen.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

\