Algemene Begraafplaats Crooswijk
Gepubliceerd op: 03-05-2020
Geprint op: 20-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/begraafplaats-crooswijk/
Spring naar het artikel

Dit jaar kunnen we helaas geen kransen leggen bij de oorlogsgraven en erehoven in Crooswijk.

Bij de graven van alle burgers en militairen die om het leven kwamen door vervolging, oorlogsgeweld of dwangarbeid. Bij de slachtoffers van de genocide. Bij de stadgenoten die omkwamen bij het bombardement, of bezweken door honger en uitputting. Bij de verzetsstrijders, die zich niet neerlegden bij de brute overheersing en wandaden van de bezetter.

Een van die verzetsstrijders was Willem Faasen. Hij werd op 14 september 1944 in de tuin van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel doodgeschoten, evenals Willem Bulk en Albert Struik. Ook zij waren lid van de ondergrondse.

Albert Struik

Die avond daarvoor was Albert Struik in zijn woning aan de Saftlevenstraat door de Duitsers gearresteerd. Tijdens een huiszoeking waren er illegale geschriften, stafkaarten en stempels gevonden in zijn huis. Zijn illegale radio nog niet.

Willem Bulk

De ochtend daarop ging zijn vriend Willem Bulk naar de Saftlevenstraat om die radio te demonteren. Kort daarop verschenen drie rechercheurs en deden weer een huiszoeking. Ze vonden een achtergebleven onderdeel van de radio, en de schroevendraaier van Bulk. Voldoende bewijs om hem te arresteren, maar de rechercheurs bleven in de woning. Er werd nog iemand verwacht.

Willem Faasen

Rozen op de grafsteen van verzetstrijder Willem Faasen

Rond het middaguur belde Willem Faasen aan. 'Er wordt aan de bevrijding van je man gewerkt', zei Willem in het trappenhuis tegen de vrouw van Albert Struik. Hij had de drie rechercheurs niet gezien. Hij droeg ook nog eens een illegaal krantje bij zich.

Hij werd gearresteerd en gemarteld. Nog diezelfde avond werd een executiepeloton samengesteld. Waarschijnlijk vreesden de Duitsers een bevrijdingsactie door het verzet.

De ochtend na de executie belde een politieagent aan bij mevrouw Faasen. 'Mag ik even bovenkomen? Ik ben een goeie' zegt hij. Hij overhandigt haar het aantekeningenboekje en zakhorloge van haar man. Het bloed zit er nog aan.

Stan Faasen

De zoon van Willem Faasen, Stan, was destijds een puber. Hij heeft lang niet over de moord op zijn vader en andere gruwelijke gebeurtenissen kunnen praten. Het graf van zijn vader bij het monument Rotterdams Verzet bezocht hij nooit. Tot tien jaar geleden.

Toen ging hij op 4 mei voor het eerst naar Crooswijk om zijn vader te herdenken, samen met zijn echtgenote en dochters. Dat heeft hij sindsdien elk jaar gedaan, zolang zijn gezondheid dat toeliet.

Baken

In maart is de zoon van Willem Faasen 90 geworden, zijn gezondheid is broos. De herdenking in Crooswijk is voor hem een baken in deze tijd vol pijnlijke herinneringen. 'De oorlog blijft altijd bij je', zegt hij. Dat de kranslegging dit jaar niet doorgaat, is voor hem een groot verdriet.

Heel soms gebeurt er een klein wonder. Vorig jaar bracht Stan Faasen het zakhorloge van zijn vader naar een horlogemaker. Het had al die jaren stilgestaan. Maar 75 jaar na de moord op zijn vader liep het weer.

\