Autodelen: alleen maar voordelen
Gepubliceerd op: 23-01-2018
Geprint op: 19-09-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/autodelen/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Een aantrekkelijke stad is een leefbare stad met gezondere lucht. Daarom ziet de gemeente voordelen in het delen van auto’s. Delen is slim, sociaal en financieel aantrekkelijk.

Rotterdammers bezitten samen bijna 200.000 auto’s. Deze auto’s staan een groot deel van de dag stil. Door uw auto te delen, wordt deze efficiënter gebruikt en zijn er minder auto’s nodig.

Gebruik in plaats van bezit

Minder autobezit zorgt bijvoorbeeld voor minder parkeerdruk in de stad. Parkeerplekken kunnen anders ingericht worden. Mensen die een auto delen maken selectiever gebruik van hun voertuig en kiezen bewuster wanneer ze wel of niet de auto pakken. Autodelers maken de stad prettiger om in te leven.

Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat bijna een derde van deze autodelers de eigen auto wegdoet of geen (extra) auto aanschaft. In het laatste geval komt de deelauto vaak in de plaats van een tweede of derde auto. Ook rijden autodelers 15 tot 20 procent minder kilometers dan vóórdat zij een auto deelden. De CO2-uitstoot door autogebruik en -bezit is bij de autodelers met 8 tot 13 procent gedaald. (Bron: PBL)

Aanbieders

In Rotterdam bieden verschillende organisaties autodelen aan. U kunt een auto delen onder bepaalde voorwaarden, om verzekerd en veilig de weg op te gaan. Wist u dat er ook elektrische deelauto’s zijn in de stad? Een volle accu is altijd goedkoper dan een volle tank brandstof. Kort gezegd: Delen is vriendelijk. Voor het milieu, uw portemonnee én uw sociale contacten.

Wilt u uw auto delen of bent u op zoek naar een deelauto? Welke vorm van autodelen bij u past, vindt u op autodelen.info. Gaat u voor ‘Huren van de buren’ of voor ‘Zakelijk delen’? Op deze website leest u praktische tips, ervaringen van autodelers en vindt u diverse deelorganisaties.

Meer informatie

Weten wat de mogelijkheden zijn van deelauto’s in Rotterdam? Stuur een mail naar vvso@rotterdam.nl, dan nemen wij contact met u op.