Agressief rijgedrag
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/agressief-rijgedrag/
Spring naar het artikel

We confronteren zoveel mogelijk asociale en agressieve weggebruikers met hun gedrag. Rijtests en ongevalssimulatoren maken mensen bewust van de gevaren die hun gedrag met zich mee brengt voor henzelf en anderen.

Een op de vijf Rotterdammers had in 2014 last van agressief verkeersgedrag in de buurt. Zo’n 38 procent geeft aan dat er vaak te hard gereden wordt. Dit gedrag maakt dat Rotterdammers zich minder veilig voelen in het verkeer en op straat. Dat maakt de aanpak van deze zogenoemde verkeershufters een speerpunt binnen ons beleid om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Confrontatie met gedrag

In gebieden waar veel asociaal rijgedrag voorkomt, zetten we roadshows in. En confronteren weggebruikers met hun eigen gedrag door ongevalssimulatoren en rijtests in te zetten.

Speciale maatregelen

Samen met politie en het Openbaar Ministerie zitten we agressieve en asociale weggebruikers zoveel mogelijk op de huid. We gaan ons daarbij richten op verschillende verkeersovertredingen die samenhangen met dit ongewenste rijgedrag  Denk aan te hard rijden, niet stoppen voor rood en alcoholgebruik in het verkeer. We ontwikkelen daarnaast ook nieuwe acties op om asociaal en agressief rijgedrag van verkeersdeelnemers binnen de bebouwde kom zoveel mogelijk de kop in te drukken. Dit is uitgewerkt in het:

Resultaten 10-puntenplan tegen asociaal verkeersgedrag 2015- 2018

In samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie voert de gemeente Rotterdam tot eind 2018 tien acties uit om asociaal verkeersgedrag in Rotterdam aan te pakken. Een overzicht van de resultaten: