Agniesebuurt
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-05-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/agniesebuurt/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

De inwoners van Agniesebuurt worden vertegenwoordigd door wijkraad Agniesebuurt. Deze bestaat uit vijf bewoners van de Agniesebuurt. Zij zijn de ogen en oren van het gebied voor het stadsbestuur en hun vergaderingen zijn openbaar.

Wilt u meer weten over de taken en bevoegdheden van de wijkraad, kijk dan op de pagina Gebiedscommissies, wijkraden en wijkcomités.

Wijkagenda

De wijkraad maakt in samenspraak met bewoners een plan voor de wijk, de wijkagenda. Deze wordt vastgesteld door burgemeester en wethouders en zorgt voor het Wijk Actie Plan (WAP). Het WAP beschrijft wat er per jaar in Agniesebuurt gaat gebeuren.

Contact

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Agniesebuurt, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.

U kunt de wijkraadsleden ook persoonlijk benaderen. In het document hieronder staan de leden met hun contactgegevens.

Achtergrondinformatie Agniesebuurt

Het historische, voormalige Hofpleinstation en Hofpleinlijn geven de Agniesebuurt smoel. Het rijksmonument gaat dwars door de wijk heen en haar Hofbogen bieden plek aan creatieve ondernemers. In de Agniesebuurt wonen ongeveer 4.100 mensen.

Ook het grote Technicon-complex en het Zomerhofkwartier dat nu ruimte biedt aan creatieve bedrijven, geven de Agniesebuurt zijn gezicht. Daarnaast is er nu de Luchtsingel, het winnende Stadsinitiatief van Rotterdam. In het straatbeeld bevinden zich veel jongeren door de aanwezigheid van grote onderwijsinstellingen onder andere gevestigd in het Technicon-complex.

Het gebied van de Agniesebuurt werd in 1880 bebouwd. Het terrein rond de Vijverhofstraat bleef tot in 1890 braak liggen. Dit kwam door de onzekerheid over de bouw van de spoorweg (Hofpleinlijn) naar Scheveningen. In de Tweede Wereldoorlog werd een deel van de Agniesebuurt verwoest. Tijdens de wederopbouw kreeg het gebied de bestemming winkels, kantoren, bedrijven en bijzondere bebouwing. Hierdoor kreeg de Agniesebuurt onder andere het bedrijventerrein het Zomerhofkwartier. Inmiddels is de wijk meer vergroend.

De Agniesebuurt is de kleinste wijk van gebied Noord. Qua bevolkingsopbouw is de buurt redelijk vergelijkbaar met de andere oude stadswijken rondom het Centrum. 15 Procent van de inwoners is jonger dan 14 jaar. 65 Procent heeft een niet Nederlandse achtergrond en bijna de helft van alle inwoners is Nederlander met een niet-westerse achtergrond. Opvallend is dat er veel alleenstaanden en alleenstaande ouders wonen.

In de Agniesebuurt zijn meerdere scholen gevestigd. Denk aan het indrukwekkende Technicon-complex. Ook het Hofpleintheater is hierin te vinden. Horeca en creatieve ondernemers zijn onder andere gevestigd in de Hofbogen en het Zomerhofkwartier (Zoho). Nieuw ‘hart’ van de wijk is de Nieuwe Banier. Het voormalige drukkerijpand is omgedoopt tot wijkcentrum dat wordt beheerd en geprogrammeerd door bewoners. De Nieuwe Banier staat voor verbinden en ruimte geven voor initiatieven uit de wijk.