Gevestigde ondernemers
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-12-2018
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/zelfstandig-ondernemers/
Spring naar het artikel
Foto: Peter Schmidt

Faillissement voorkomen, doorstart maken of uw bedrijf beëindigen? Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) biedt ondernemers en zzp-ers (financiële) ondersteuning en advies.

RBZ kent ook regelingen voor ondernemers van 55+, waarvan het bedrijf niet meer (volledig) voorziet in het levensonderhoud. RBZ biedt bijvoorbeeld financiële bijstand voor uw levensonderhoud, of een rentedragende lening om uw bedrijf voort te kunnen zetten. RBZ kan u ook ondersteuning aanbieden in de praktische zaken van het ondernemen, en/of persoonlijke coaching op divers vlak. RBZ kent ook regelingen voor ondernemers van 55+, waarvan het bedrijf niet meer (volledig) voorziet in het levensonderhoud. Samen met u kijken wij naar uw situatie en welke ondersteuning het beste bij u past.

Ondersteuning oudere ondernemers 55+

Als uw bedrijf niet meer (volledig) in uw levensonderhoud voorziet, of u overweegt om uw onderneming te beëindigen, dan heeft RBZ diverse mogelijkheden om u te ondersteunen. Bijvoorbeeld met een maandelijkse uitkering voor uw levensonderhoud, een rentedragende lening of een krediet om niet.

Als u overweegt te stoppen met uw bedrijf, dan kunnen wij u ondersteunen met bijvoorbeeld financiële bijstand voor uw levensonderhoud tot aan uw pensioengerechtigde leeftijd. U en uw eventuele partner hebben dan wel een sollicitatieplicht.

Weet u al zeker dat u wilt beëindigen? Dan is het belangrijk dat u met ons contact opneemt vóórdat u uw bedrijf gaat beëindigen. Wij houden rekening met uw eigen vermogen: bezittingen zoals spaargeld, eigen huis, auto of sieraden, maar ook schulden. De mogelijkheden tot vermogensvrijlating voor oudere ondernemers zijn soepeler dan bij overige regelingen. Samen met u kijken wij naar uw situatie en welke ondersteuning het beste bij u past.

Hoe krijgt u ondersteuning van RBZ?

Wilt u weten of RBZ iets voor u kan betekenen, meldt u zich dan aan voor een individueel gesprek. Het gesprek duurt 30 tot 45 minuten en u krijgt informatie over alle mogelijkheden die wij hebben om u te ondersteunen met uw bedrijf.

De individuele gesprekken vinden plaats op het OnderNemerSplein in Rotterdam. Woont u in Zoetermeer of Gouda dan vindt uw gesprek in uw woonplaats plaats. Woont u in Vlaardingen, Schiedam of Maassluis, dan vindt uw gesprek in Vlaardingen plaats.

U kunt zich op 3 manieren aanmelden:

  • u reserveert zelf uw afspraak. U meldt zich online aan voor het individuele gesprek
  • u meldt zich aan door onderstaand contactformulier in te vullen. RBZ nodigt u zo snel mogelijk uit voor een gesprek
  • u belt via telefoonnummer 14 010 tijdens kantooruren. Vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Meer lezen over privacy en hoe gemeente Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op rotterdam.nl/privacy

Voor meer informatie kunt u onderstaande informatiebladen doornemen:

Veel gestelde vragen

RBZ helpt ondernemers en zzp-ers, die faillissement willen voorkomen of een doorstart willen maken, maar ook ondernemers die noodgedwongen moeten stoppen. RBZ biedt financiële ondersteuning, begeleiding en coaching. RBZ werkt voor veel gemeenten in de regio Rotterdam.

Dat hoeft niet. Uw bedrijf kan ergens anders in Nederland gevestigd zijn. Wel moet u zelf in Rotterdam wonen of in een gemeente in de regio.

Naar de startpagina van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Wilt u weten of RBZ iets voor u kan betekenen, meldt u zich dan aan voor een individueel gesprek. Het gesprek duurt een half uur en u krijgt informatie over alle mogelijkheden die wij hebben om u te ondersteunen met uw bedrijf. Stel uw vragen om direct afspraken te kunnen maken. Het gesprek duurt ongeveer een half uur.

U meldt zich aan voor het individuele gesprek via het contactformulier. RBZ nodigt u zo snel mogelijk uit voor een gesprek. U kunt ook bellen via telefoonnummer 14 010. Vraagt u dan naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Locatie gesprek: Ondernemersplein KvK & Partners, Blaak 40, Rotterdam.

Naar de startpagina van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Naar de startpagina van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

De Bbz-uitkering is een maandelijkse aanvullende uitkering voor uw dagelijkse levensonderhoud voor maximaal 1 jaar. De uitkering vult tijdelijk uw bedrijfs- en gezinsinkomen aan tot bijstandsniveau. U krijgt de uitkering eerst als renteloze lening. Meer weten, ook over de voorwaarden? Kijk voor extra informatie over Bbz op de website van Rijksoverheid.

Naar de startpagina van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

U kunt in aanmerking komen voor een lening voor bedrijfskapitaal, als dat nodig is voor het voortbestaan van uw bedrijf. De voorwaarden zijn onder andere:

  • de bank verstrekt u geen bedrijfskapitaal;
  • u kunt aannemelijk maken dat uw bedrijf na de financiële ondersteuning voldoende inkomsten zal opleveren.

De lening is rentedragend en volgt het renteniveau van de banken.

Naar de startpagina van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Misschien krijgt u een Bbz-uitkering als renteloze lening. De Bbz-uitkering is een maandelijkse aanvullende uitkering voor uw dagelijkse levensonderhoud. De uitkering vult tijdelijk aan op het bedrijfs- en gezinsinkomen tot bijstandsniveau. Het moet duidelijk zijn dat uw gezondheidsproblemen tijdelijk zijn.
Daarnaast kunt u met een traject van De Rotterdamse Zaak of Stichting Ondernemersklankbord praktische ondersteuning of persoonlijke coaching krijgen.

Naar de pagina van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) biedt misschien de volgende mogelijkheden:

  • U kunt een maandelijkse aanvullende Bbz-uitkering krijgen tijdens de periode van het afbouwen van uw bedrijf. Uw inkomen uit uw bedrijf wordt dan aangevuld tot het bijstandsniveau.
  • Als u 55 jaar of ouder bent, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een IOAZ-uitkering, nadat het bedrijf beëindigd is. U moet deze uitkering aanvragen voordat het bedrijf beëindigd is.
  • Met een traject van De Rotterdamse Zaak of Stichting Ondernemersklankbord kunt u de nodige praktische ondersteuning of persoonlijke coaching krijgen.

Extra: Veel gestelde vragen 55+

Naar de startpagina van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Als u overweegt te stoppen als zelfstandig ondernemer, omdat u onvoldoende inkomen uit uw bedrijf heeft, komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. De IOAZ vult het totale inkomen van u en uw eventuele partner aan tot het bijstandsniveau. U en uw eventuele partner hebben dan wel een sollicitatieplicht. Meer weten, ook over de voorwaarden? Kijk voor extra informatie over IOAZ op deze pagina van de Rijksoverheid.

Naar de startpagina van Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ).

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) houdt rekening met uw eigen vermogen: bezittingen zoals spaargeld, eigen huis, auto of sieraden, maar ook schulden. De mogelijkheden tot vermogensvrijlating voor oudere ondernemers zijn soepeler dan bij overige regelingen. Uw uiteindelijk vastgesteld vermogen is bepalend voor de hoogte van uw IOAZ-uitkering.

Meer informatie

Telefoonnummer 14 010 (vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen)
E-mail: rbz.wi@rotterdam.nl.

De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neemt u contact met ons op via onze contactmogelijkheden.