Werkpremie
Gepubliceerd op: 13-04-2021
Geprint op: 16-05-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/werkpremie/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u een Participatiewet-uitkering ontvangt en tegelijkertijd in deeltijd werkt dan kunt u mogelijk de werkpremie ontvangen. De werkpremie is geld dat u boven op uw bijstandsuitkering krijgt als u werkt.

De werkpremie is een financieel extraatje voor werkzoekenden die in deeltijd werken. U krijgt dan 12,5 procent extra over uw nettoloon uit arbeid. Dit bedrag wordt na zes maanden werken aan u overgemaakt. De gemeente wil met de werkpremie meer mensen enthousiast maken voor deeltijdwerk.

Let op

Als u aan het werk gaat vóór 1 april 2022, doet u nog mee aan de proef 'de werkpremie'. Gaat u voor het eerst aan het werk na 31 maart 2022, dan doet u niet meer mee aan de proef en bouwt u geen werkpremie op.

Wanneer kunt u de werkpremie krijgen?

Voor de werkpremie moet u aan alle onderstaande voorwaarden voldoen:

 • U bent 27 jaar of ouder
 • U werkt in deeltijd met een arbeidsovereenkomst en ontvangt een bijstandsuitkering
 • U werkt of gaat aan het werk in de periode van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022
 • U ontvangt geen vrijwilligersvergoeding naast uw bijstandsuitkering
 • U heeft recht op de werkpremie nadat u zes maanden heeft gewerkt. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Of u zes maanden achter elkaar werkt of zes maanden per jaar, dat maakt niet uit. 

U ontvangt de werkpremie automatisch als u aan alle voorwaarden voldoet. U hoeft deze niet aan te vragen.

Waarom is deeltijd werk met de werkpremie interessant voor mij?

Door de werkpremie stijgt uw totale inkomen. De werkpremie heeft geen effect op uw de hoogte van uw toeslagen of de vrijlatingsregeling. Door deeltijd te werken ontvangt u na zes maanden uw werkpremie. U ontvangt vanaf 1 april dus meer geld als u gaat werken of werkt! Daardoor is het voor iedereen nu interessanter om te starten met deeltijd werk. 

Hoe werkt het?  

U krijgt met de werkpremie maximaal 12,5% extra inkomen. Er geldt wel een maximumbedrag per kalenderjaar (momenteel € 2.672,00). De premie wordt berekend over uw netto maandloon. Zorg ervoor dat u iedere maand uw loonstrook met ons deelt. De werkpremie wordt alleen uitbetaald wanneer u in 6 maanden heeft gewerkt na 1 april 2021. Dat hoeft niet aaneengesloten zijn.

Bijvoorbeeld: u werkt in april en mei 2021 en daarna in september, oktober, november en december 2021. Dan heeft u recht op uitbetaling van de opgebouwde premie. U heeft immers sinds april 2021 in 6 maanden deeltijdwerk verricht.

De pilot eindigt op 1 april 2023.

Bijvoorbeeld: uw werkt iedere maand en ontvangt iedere maand 200 euro nettoloon. Na zes maanden werken ontvangt u dan 150 euro aan werkpremie.

Betaaldata

Wilt u weten wanneer wij de Werkpremie uitbetalen? Hieronder vindt u de betaaldata voor 2022.

 • donderdag 27 januari 2022
 • donderdag 24 februari 2022
 • donderdag 24 maart 2022
 • donderdag 28 april 2022
 • donderdag 26 mei 2022
 • donderdag 23 juni 2022
 • donderdag 28 juli 2022
 • donderdag 25 augustus 2022
 • donderdag 22 september 2022
 • donderdag 27 oktober 2022
 • donderdag 24 november 2022
 • donderdag 22 december 2022

Ik ben 26 jaar oud en ik voldoe aan de voorwaarden

Als u 26 jaar oud bent, een uitkering ontvangt en in deeltijd werkt, dan begint u met opbouwen van de Werkpremie als u 26 jaar en 7 maanden oud bent. Vanaf het moment dat u 27 jaar wordt en aan alle voorwaarden voldoet, ontvangt u de Werkpremie.

Wat als u onregelmatig werkt? 

Als u onregelmatig werkt dan krijgt u na zes maanden werken de werkpremie uitbetaald.

Bijvoorbeeld: in de maanden mei, juni, juli werkt u. Maar niet in augustus omdat u op vakantie gaat. U gaat weer werken in september, oktober en november. Na november heeft u zes maanden gewerkt. De werkpremie wordt dan aan u uitbetaald in december 2021.  

Waarom is de werkpremie bedacht?

4.7 procent van de werkzoekenden heeft een deeltijdbaan naast de uitkering. Rotterdam vindt dat werken moet lonen. Niet alleen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten maar ook in geld. De werkpremie zou deeltijd werk aantrekkelijker moeten maken.

Hoelang duurt de proef de werkpremie?

De proef met de werkpremie duurt 2 jaar van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2023. U moet werken of aan het werk gaan tussen 1 april 2021 tot en 31 maart 2022 om deel te nemen aan de proef. Gaat u werken na 1 april 2022, dan komt u niet in aanmerking voor de werkpremie.

U ontvangt de Werkpremie automatisch wanneer u zes maanden deeltijd heeft gewerkt en aan de voorwaarden uit de Participatieverordening artikel 18A op BIS.nl voldoet.

U hoeft hiervoor niets te doen. Wij stellen het recht op de werkpremie vast door middel van een geautomatiseerd proces met een geautomatiseerde beoordeling. Maandelijks wordt aan de hand van dit geautomatiseerde systeem beoordeeld welke Rotterdammers die deeltijd werken recht hebben op de Werkpremie.

U ontvangt automatisch een bericht wanneer u aan alle voorwaarden voor de werkpremie voldoet. Vermoedt u recht te hebben op de Werkpremie, maar heeft u deze nog niet ontvangen? Neemt u dan contact op met 14 010.

Meer weten hoe wij omgaan met uw gegevens? Kijk op pagina Uw gegevens.