Spring naar het artikel

Moeite met lezen en schrijven. Zo'n 100.000 Rotterdammers ervaren dit dagelijks. Taal is een middel om gezonder te leven, aan het werk te kunnen, minder schulden te maken en volwaardig mee te doen in de samenleving.

Netwerkapp Taal010

De gemeente communiceert vanaf dit jaar meer via de Netwerkapp Taal010. Niet alleen om informatie te delen, maar ook om de stad meer te betrekken bij de beleidsvorming voor de toekomst. De Netwerkapp brengt organisaties bij elkaar die zich willen inzetten voor taalvriendelijkheid. In de app kunt u zich aansluiten bij themagroepen of een eigen ‘community’ oprichten. De Taal010 app biedt de mogelijkheid om te netwerken, oproepen te plaatsen en evenementen aan te kondigen. Word lid van de Netwerkapp en kies voor code Taal010 om geen berichten te missen!

  • download de Netwerkapp (in de App- of Play Store)
  • maak een account aan (met LinkedIn of e-mail)
  • voer uw persoonlijke code in (Taal010)

Stem mee!

Op dit moment loopt een poll via de Netwerkapp. Doe mee en stel een top drie lijst samen van onderwerpen die volgens u in het toekomstige taalbeleid prioriteit moeten hebben.

Taalcursus

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben ook beperkte doorgroeimogelijkheden. In de regio Rijnmond behoort 17% van de beroepsbevolking tot de groep laaggeletterden. Er zijn in Rotterdam heel veel plekken om een taalcursus te volgen om de taal te verbeteren.

In Pernis en Hoek van Holland is bij ons geen taalaanbod bekend. Als er in uw eigen gebied geen taalaanbod is waar u gebruik van kunt maken, kijk dan bij een gebied bij u in de buurt, of bekijk het Stedelijk taalaanbod of het taalaanbod op thema.

Het volledige taalaanbod in Rotterdam

Als u een uitkering krijgt en een taalcursus wilt volgen, bespreek dit met uw werkconsulent of activeringscoach.

Let op: Het overzicht van het taalaanbod in Rotterdam is een overzicht waarin zowel initiatieven vanuit de gemeente als andere initiatieven zijn opgenomen. De gemeente kan geen garanties afgeven over de kwaliteit of de beschikbaarheid van alle trajecten. Neemt u voor de actuele stand van zaken altijd eerst even contact op met de door u uitgekozen aanbieder.

Informatie voor taalaanbieders

Staat uw taalactiviteit nog niet in dit overzicht? Vul dan onderstaande pdf in en mail deze naar taal@rotterdam.nl om uw taalaanbod te laten plaatsen op de website. Staat uw activiteit er wel tussen, maar is de informatie gewijzigd? Gebruik dan ook de pdf en mail deze naar taal@rotterdam.nl met de opmerking dat de gegevens gewijzigd zijn.
Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via taal@rotterdam.nl.

Beleidskader ‘Met Taal Versta je Elkaar’

Het Rotterdamse college zet taal als instrument in binnen alle beleidsterreinen waar het de collegedoelstellingen helpt te realiseren. Daarnaast stellen we bij alle taalcursussen het maatschappelijke rendement voorop. Waar nodig bieden we steun, maar we verwachten ook dat mensen en organisaties zelf een actieve rol spelen en bijdragen. In het beleidskader 'Met taal versta je elkaar 2015-2019' vindt u achtergrondinformatie over het taalbeleid in Rotterdam. In het document 'Verdere regels non-formele taal- en rekeneducatie 2016' worden de regels van de subsidie taal voor volwassenen uitgelegd.

‘Ken je dat niet lezen dan?’

Rotterdammer John de Wolf laat op een grappige en luchtige manier zien hoe lastig ‘laaggeletterdheid’ kan zijn. Hij moedigt Rotterdammers aan om informatie op te vragen bij de gemeente over de mogelijkheden van het volgen van taalcursussen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u het Taalpunt bezoeken. Dit zit op de 1e verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Binnenrotte. Of bel met 14 010.