Taal, werk en inkomen
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-03-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/taal-werk-en-inkomen/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Taalachterstand, lage inkomsten, schulden en werkloosheid gaan vaak samen. Laaggeletterden hebben moeite met bijvoorbeeld het invullen van formulieren, e-mailen, schriftelijk rapporteren op hun werk en veiligheidsinstructies lezen.

Maar ze vinden het ook lastig om de eigen financiële administratie te voeren. Of om werk te zoeken, vinden en houden. De gemeente wil taal, werk en inkomen verbinden. Hiermee wil ze:

  • mensen beter inzetbaar maken. Dit kan bijvoorbeeld door het taalniveau van langdurig werkzoekenden te verbeteren (Rotterdammers met een WWB-uitkering, tegenprestatie)
  • samen met werkgevers de doorgroeimogelijkheden en doorstroming van werkenden op de arbeidsmarkt vergroten
  • de arbeidsmarktpositie van laaggeletterde 55-plussers versterken
  • de financiële administratie verbeteren en (nieuwe) schulden voorkomen

Veel Rotterdamse bedrijven en organisaties begrijpen hoe belangrijk taalvaardigheid op het werk is.

Factsheet taal werk en inkomen

In deze factsheet staat informatie met feiten en cijfers over taal, werk en inkomen in Rotterdam:

Taalaanbod werk en inkomen

Op de pagina Taal in Rotterdam vindt u het volledige taalaanbod in Rotterdam ook opgesplitst per gebied. U kunt mensen hiernaar doorverwijzen of zelf voor hen zoeken.

Is uw bedrijf taalvriendelijk? Doe de organisatiescan!

Taal is een belangrijk middel om mee te doen aan de samenleving. Meer dan twintig procent van de Rotterdammers heeft moeite met lezen en schrijven. Veel van deze mensen werken. Het is in het belang van ons allemaal om het hierover te hebben en iets aan te doen. Ook voor bedrijven. Taalvriendelijkheid op de werkvloer is niet alleen economisch belangrijk. Het voorkomt ook een hoop persoonlijke problemen.

De gemeente Rotterdam ontwikkelde een organisatiescan voor bedrijven. Deze scan bestaat uit een aantal recepten. U kunt deze recepten gebruiken om uw bedrijf taalvriendelijk te maken. Download de recepten hieronder.

Toolkit

In de Toolkit vindt u achtergrondinformatie over laaggeletterdheid. Ook vindt u er voorbeelden hoe andere bedrijven aandacht geven aan taal. En manieren hoe u zelf aan de slag kunt gaan.

Tot actie overgaan is makkelijk met handvatten en tips.

Modules Basisvaardigheden.nl (CINOP, Steunpunt lezen en rekenen)

Taalakkoord

Gemeente Rotterdam is aangesloten bij het landelijk werkgeversnetwerk Taalakkoord. Meer informatie vindt u in het ambitiedocument (pdf). Bekijk ook de website taalakkoord.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen of bellen naar 14 010.