Taal en werk
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 14-08-2020
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/taal-en-werk/
Spring naar het artikel

Taal en werk zijn nauw met elkaar verbonden. Mensen met een taalachterstand hebben meer moeite om een baan te vinden en lopen een grotere kans hun baan te verliezen.

Zij hebben moeite met bijvoorbeeld het invullen van formulieren, e-mailen, schriftelijk rapporteren en veiligheidsinstructies lezen.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat meer dan de helft van het aantal mensen dat moeite heeft met lezen en schrijven een baan heeft. Dit betekent dat bedrijven een belang hebben en winst kunnen behalen door aandacht te besteden aan taal op de werkvloer. De gemeente Rotterdam wil taal en werk meer met elkaar verbinden door:

  • arbeidsontwikkeling: versterken van de arbeidsmarktpositie van werknemers en werkzoekenden met uitzicht op een baan
  • activering: persoonlijke ontwikkeling en arbeidsontwikkeling voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Taalaanbod werk

Informatie over taalcursussen in Rotterdam vindt u op socialekaartrotterdam.nl onder het thema Leren en werken. Zoeken kan zowel op onderwerp als op postcodegebied.

De gemeente Rotterdam heeft via een Europese aanbesteding taal-, reken- en digitale vaardigheidstrajecten ingekocht, namelijk:

  • formele taaltrajecten: een diploma educatie of een Staatsexamen B1/B2 om doorstroom naar een beroepsopleiding of betere baan mogelijk te maken. De geselecteerde taalaanbieders voor deze trajecten zijn Albeda en Sàgenn
  • maatwerktrajecten: een certificaat gericht op praktische toepasbaarheid van taal op de werkvloer. De geselecteerde taalaanbieders voor deze trajecten zijn Alsare en NL-Educatie.

Wilt u weten welke opleiding het beste bij u of uw medewerker past? Bekijk dan de factsheet Wegwijzer Taal en werk.

Wilt u weten hoe taalvriendelijk uw bedrijf is? Doe de organisatiescan!

Hoe taalvriendelijk is uw bedrijf? Wat gaat er goed? Op welk terrein liggen nog kansen?
'Taal met sterren’ is een instrument voor werkgevers om de taalvriendelijkheid in hun organisatie te testen, inclusief handvatten om deze te verbeteren. Het bestaat uit een blik, in de vorm van een boek, met daarin een aantal kaarten met een recept voor een taalvriendelijkere organisatie. Belangrijke ingrediënten zoals aandacht, herkenning, communicatie en openheid komen uitgebreid aan bod. De eerste versie van Taal met sterren is door gemeente Rotterdam ontwikkeld en gebruikt. Deze nieuwe versie uit 2019 is samen met Stichting Lezen & Schrijven tot stand gekomen. Voor meer informatie over 'Taal met sterren' kunt u contact opnemen met Bo Aarsbergen, projectleider Stichting Lezen & Schrijven, boaarsbergen@lezenenschrijven.nl.

Taalakkoord

Gemeente Rotterdam is aangesloten bij het landelijk werkgeversnetwerk Taalakkoord. Meer informatie vindt u in het ambitiedocument (pdf). Bekijk ook de website taalakkoord.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u mailen naar taal@rotterdam.nl of bellen naar 14 010.

\