Scholingsvouchers
Gepubliceerd op: 14-08-2020
Geprint op: 01-08-2021
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/scholingsfonds/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdamse werkzoekenden die zich willen omscholen, herscholen of bijscholen naar werk waar veel vraag naar is, kunnen voor maximaal 2.500 euro een beroep doen op het Rotterdams Scholingsfonds.

De arbeidsmarkt verandert continu. In sommige sectoren zijn er veel vacatures. Zoals in de zorg, bouw, ICT, logistiek of techniek. Tegelijkertijd zijn ook veel mensen op zoek naar (ander) werk en baanzekerheid. Met een passende om-, her- of bijscholing kunnen zij zichzelf ontwikkelen richting kansrijk werk. Deze scholing kan worden vergoed met een scholingsvoucher van gemeente Rotterdam. Zo investeert de gemeente in Rotterdammers en in de veerkracht van de Rotterdamse economie.

Vergoeding en voorwaarden

De scholingsvoucher vergoedt tot een maximum van 2.500 euro: 

  • kortlopende trainingen en cursussen
  • mbo-scholingen
  • hbo-scholingen tot en met associate degree of met een leerwerktraject of baangarantie

Voorwaarden zijn:

  • de opleiding leidt tot langdurig betaald werk in een kansrijke sector
  • de aanvrager wil graag bijleren en werken in een kansrijke sector

Voor wie

De scholingsvouchers zijn bedoeld voor: 

  • inwoners van Rotterdam. Het maakt daarbij niet uit of u een betaalde baan heeft of een bijstands-, ww-, Tozo-, of Bbz-uitkering heeft
  • jongeren die in regio Rotterdam wonen en een diploma hebben behaald op een Rotterdamse school

Jongeren die leerplichtig zijn en Rotterdammers met een AOW-uitkering, kunnen geen scholingsvoucher aanvragen. 

Scholingsvoucher aanvragen

U kunt een scholingsvoucher aanvragen via Lerenenwerkenrijnmond.nl/scholingsvouchers
Volg daar de aanwijzingen. Heeft u daarbij graag hulp, neem dan contact op met het Leerwerkloket Rijnmond.

Heeft u een bijstandsuitkering? Informeer bij uw werkcoach naar de mogelijkheden die bij u passen. Uw werkcoach helpt u ook verder met uw aanvraag. 

Heeft u een ww-uitkering? Informeer bij het UWV of u in aanmerking komt voor de scholingsmogelijkheden daar.

Veelgestelde vragen

U kunt zich op meerdere manieren blijven ontwikkelen en uw kansen op langdurig (betaald) werk vergroten. Neem hierover contact op met uw contactpersoon van de gemeente of het UWV. Of kijk op de website van het Leerwerkloket Rijnmond: Lerenenwerkenrijnmond.nl.

Ja, als u in aanmerking wilt komen voor een scholingsvoucher, is een adviesgesprek met een scholingsadviseur van het Leerwerkloket Rijnmond verplicht. Tijdens het adviesgesprek bespreekt u samen welke kansrijke sector goed bij u past en welke aanvullende scholing u daarbij nodig heeft. En bij welke opleider u deze scholing eventueel kunt gaan volgen.

Ja, het is mogelijk dat het Leerwerkloket Rijnmond u een negatief advies geeft.  Tijdens het adviesgesprek kijkt de scholingsadviseur of u aan de voorwaarden voldoet die op deze webpagina staan. Ook wordt gekeken naar uw persoonlijke omstandigheden zoals: motivatie, vaardigheden, vooropleiding en werkervaring. Daarop volgt een positief of negatief advies van de scholingsadviseur. Het is mogelijk dat u een negatief advies krijgt als u een scholing wilt volgen dat niet past bij een kansrijke sector.

Komt u niet in aanmerking voor een scholingsvoucher? Er zijn ook andere mogelijkheden om u te blijven ontwikkelen en uw kansen op langdurig (betaald) werk te vergroten. Neem hierover contact op met uw werkconsulent bij de gemeente of het UWV. Of kijk op de website van het Leerwerkloket Rijnmond.

Nee. U kunt alleen scholing volgen bij erkende opleiders (OC&W en NRTO) tot maximaal mbo 4-niveau en binnen kansrijke sectoren. Dat zijn scholingen die een combinatie zijn van leren en werken, zoals Beroepsbegeleidende Leerweg, een leerwerkplek, of bedrijfsschool.

Ja. Als er geen scholingsvouchers meer beschikbaar zijn, kunt u bij uw contactpersoon van de gemeente of het UWV terecht voor meer informatie over ontwikkeling. U kunt ook bij het Leerwerkloket Rijnmond terecht. Er zijn genoeg mogelijkheden beschikbaar om uzelf te ontwikkelen en uw kansen op langdurig (betaald) werk te vergroten.

Nee, u mag maar 1x een aanvraag voor een scholingsvoucher doen. Als u meerdere opleidingen, trainingen en cursussen wilt volgen, kunt u het antwoord op de volgende vraag lezen.

Ja, u kunt meerdere opleidingen, trainingen en cursussen volgen. Het advies van uw scholingsadviseur is hierin leidend. Als u meerdere opleidingen, trainingen of cursussen wilt volgen, bespreek dit dan tijdens uw adviesgesprek. Ook als de kosten boven de 2.500 euro zijn, mag u meerdere opleidingen, trainingen of cursussen volgen. De meerkosten betaalt u dan wel zelf. De scholingsvoucher vergoedt scholing tot maximaal 2.500 euro.

Neem contact op met het Leerwerkloket Rijnmond. Vul op de webpagina Lerenenwerkenrijnmond.nl/contact het contactformulier in. Een medewerker van het Leerwerkloket Rijnmond neemt vervolgens contact met u op en helpt u verder. Als u een scholingsvoucher gaat aanvragen, krijgt u ook aanwijzingen van uw scholingsadviseur.

Als u al begonnen bent met uw scholing, komt u niet meer in aanmerking voor de subsidieregeling voor die scholing. Uw aanvraag voor subsidie via een scholingsvoucher moet uiterlijk de dag voor aanvang van de scholing zijn ingediend.

Nee. De gemeente betaalt de subsidie voor uw scholingsvoucher rechtstreeks aan de opleider waar u uw opleiding, training of cursus gaat volgen. Dit gebeurt binnen twee weken na de start van de scholing.