Pop-uploket
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 21-01-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/pop-uploket/
Spring naar het artikel

Veel van de ondernemers die een pop-up willen beginnen, zijn op zoek naar informatie. Bij welk deel van de gemeente iemand hiervoor terecht kan, is afhankelijk van het soort initiatief.

De gemeente onderscheidt de volgende pop-up initiatieven:

 • Het Loket, voor indoor publieksevenementen
 • Tijdelijke horeca
  Heeft u plannen voor een tijdelijke horeca-activiteit? Dan is het mogelijk om een kortlopende exploitatievergunning aan te vragen voor het gebruik van een leegstaand pand. Deze geldt voor maximaal zes maanden. U kunt de vergunning alleen aanvragen voor horeca in leegstaande panden, een combinatie met een andere invulling, zoals een winkelfunctie, is niet toegestaan. Voor meer informatie over pop-up horeca kunt u terecht bij het Horecaloket van de Directie Veiligheid. Het loket is tijdens kantooruren te bereiken via het telefoonnummer (010) 267 25 00 of per mail.
 • Pop-up-winkel; als u een pop-upwinkel wilt starten kunt u voor meer informatie terecht bij de Ondernemersbalie. Zij kunnen u helpen met praktische informatie, bemiddeling tussen gemeente en ondernemer en vragen over vergunningen, subsidies, wet- en regelgeving en beschikbare panden.

De Ondernemersbalie helpt u bij het starten van een pop-up-winkel of -restaurant. U bezoekt de Ondernemersbalie (Blaak 40) van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 en 17:00 uur.

Locatie

Ook als u op zoek bent naar een locatie voor een pop-up, of als u eigenaar van een pand bent dat u beschikbaar wilt stellen voor een tijdelijk initiatief, kunt u bij de gemeente terecht. 

 • Gemeentelijke panden voor tijdelijke initiatieven
  De afdeling Vastgoed van de gemeente Rotterdam beheert alle vastgoed dat de gemeente in bezit heeft.Regelmatig ontvangt deze afdeling verzoeken om leegstaande gemeentelijke panden voor pop-up initiatieven te mogen gebruiken. De afdeling onderzoekt dan of het gewenste gebruik mogelijk is. Hierbij wordt gekeken naar de wettelijke kaders (vergunningen en bestemming) en de financiële haalbaarheid (investeringen voor veiligheid en regelgeving) van het pop-up initiatief. Deze aspecten blijken vaak een obstakel te zijn om tot de realisatie van pop-up gebruik te komen. Is het gewenste gebruik wel mogelijk is, dan verleent de gemeente medewerking.Iemand die op zoek is naar een geschikt leegstand gemeentelijk pand kan via de Ondernemersbalie contact opnemen met een van de gemeentelijke assetmanagers. Samen met de assetmanager kan, op basis van uw specifieke vraag gekeken worden of een pop-up initiatief mogelijk is in een leegstaand gemeentelijk pand.
 • Bent u eigenaar van een pand en wilt u het tijdelijk verhuren als pop-up winkel?
  Dan kunt u bij de Ondernemersbalie terecht. Hier kunt u aangeven dat uw pand beschikbaar is voor het vestigen van tijdelijke initiatieven.