Ondersteuning oudere ondernemers 55+
Gepubliceerd op: 14-03-2019
Geprint op: 22-10-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/oudere-ondernemers/
Spring naar het artikel
Foto: Pixabay

U bent ondernemer, 55 jaar of ouder. De laatste tijd kunt u niet meer goed rondkomen en verdient u niet genoeg voor uw levensonderhoud. Misschien vraagt u zich af of u wilt doorgaan of stoppen.

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) heeft mogelijkheden om u te ondersteunen.

Bekijk eerst ons filmpje (1,5 minuut):

Welke ondersteuning voor u mogelijk is, hangt af van uw situatie. Tijdens een individueel gesprek kijken wij samen naar de mogelijkheden. Wij luisteren naar u en denken met u mee.

U heeft jarenlang een onderneming gehad, maar de laatste tijd kunt u niet goed meer rondkomen en verdient u niet genoeg voor uw levensonderhoud. Als u ouder dan 55 jaar bent, maar jonger dan de AOW-leeftijd, zijn er binnen het Bbz (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen) mogelijkheden:

 • een aanvullende Bbz-uitkering op het totale inkomen van u en uw eventuele partner. De Bbz-uitkering vult het gezamenlijk inkomen aan tot het bijstandsniveau
 • u kunt in aanmerking komen voor bedrijfskapitaal. Dit is een lening of een gift, mede afhankelijk van uw vermogen. Hiermee kunt u investeren in uw bedrijf.

Voor deze ondersteuning geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:

 • u bent 55 jaar of ouder
 • uw inkomen uit uw bedrijf is lager dan de bijstandsnorm
 • u heeft minstens 10 jaar achter elkaar een bedrijf of een zelfstandig beroep uitgeoefend
 • u heeft 1.225 uur of meer per jaar in uw eigen bedrijf gewerkt. Dit is gemiddeld zo'n 24 uur per week

Tot de mogelijkheden hoort ook een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie of bedrijfsvoering) of coaching.

Maak snel een afspraak met RBZ.

RBZ biedt Schulddienstverlening aan ondernemers en zzp-ers. Op de pagina Schulddienstverlening voor ondernemers leest u meer informatie over dit onderwerp.

U denkt erover na om te stoppen als ondernemer, omdat uw bedrijf onvoldoende opbrengt om van te leven. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden. Het is belangrijk dat u contact met ons opneemt vóórdat u uw bedrijf gaat beëindigen.

Bbz-uitkering

Mogelijk komt u in aanmerking voor een maandelijkse Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) tijdens de periode van afbouwen van uw bedrijf. De uitkering vult uw bedrijfs- of gezinsinkomen aan tot het sociaal minimum. De uitkering wordt als renteloze lening verstrekt.

Er gelden - onder andere - de volgende voorwaarden:

 • u bent 55 jaar of ouder en u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt
 • uw inkomen uit uw bedrijf is lager dan de bijstandsnorm
 • u heeft de afgelopen 10 jaar onafgebroken gewerkt, waarvan de laatste 3 jaar als zelfstandige. Daarvoor werkte u 7 jaar als zelfstandige of in loondienst
 • u heeft 1.225 uur of meer per jaar in uw eigen bedrijf gewerkt. Dit is gemiddeld zo'n 24 uur per week.

Tot de mogelijkheden hoort ook een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie of bedrijfsvoering) of coaching.

Neemt u op tijd contact op met RBZ.

IOAZ-uitkering

Als u 55 jaar of ouder bent, dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een IOAZ-uitkering nadat uw bedrijf beëindigd is. De IOAZ-uitkering vult het inkomen van u en uw partner aan tot bijstandsniveau. De IOAZ kan eventueel door blijven lopen tot u de AOW-leeftijd bereikt. U moet deze uitkering aanvragen vóórdat het bedrijf beëindigd is. Uw ontvangt de uitkering nadat uw bedrijf beëindigd is.

Er gelden - onder andere - de volgende voorwaarden:

 • u bent 55 jaar of ouder en u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt
 • u heeft de afgelopen 10 jaar onafgebroken gewerkt, waarvan de laatste 3 jaar als zelfstandige. Daarvoor werkte u 7 jaar als zelfstandige of in loondienst
 • u heeft 1.225 uur of meer per jaar in uw eigen bedrijf gewerkt. Dit is gemiddeld zo'n 24 uur per week.

Aanmelden gesprek

Wilt u weten of RBZ iets voor u kan betekenen? Meldt u zich dan aan voor een gesprek. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden om u te ondersteunen. Dit gesprek duurt een half uur tot drie kwartier.

De gesprekken vinden plaats op het OnderNemerSplein in Rotterdam. Woont u in Zoetermeer, Gouda of Leiden? Dan is het gesprek in uw woonplaats. Woont u in Vlaardingen, Schiedam of Maassluis? Dan vindt het gesprek in Vlaardingen plaats.

U kunt zich op drie manieren aanmelden voor een gesprek:

 1. u reserveert hier zelf uw afspraak
 2. u belt het algemene telefoonnummer 14 010 tijdens kantooruren. Vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ)
 3. u meldt zich aan door het formulier in te vullen. RBZ nodigt u per e-mail zo snel mogelijk uit voor een gesprek.

RBZ werkt voor de meeste gemeenten in de regio Rotterdam. Als u inwoner bent van een van onderstaande gemeenten kunt u bij RBZ terecht.

Alblasserdam Krimpen a/d IJssel Rotterdam
Brielle Lansingerland Schiedam
Capelle a/d IJssel Leiden Sliedrecht
Dordrecht Leiderdorp Vlaardingen
Gouda Maassluis Westvoorne
Hardinxveld-Giessendam Midden-Delfland Zoetermeer
Hellevoetsluis Nissewaard Zuidplas
Hendrik-Ido-Ambacht Oegstgeest Zwijndrecht
Hoeksche Waard Papendrecht  
Krimpenerwaard Pijnacker-Nootdorp  

Een ondernemer vertelt hoe hij een doorstart heeft kunnen maken met ondersteuning van RBZ. Bekijk hier een filmpje, dat gemaakt is door het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

Wat doet RBZ nog meer?

RBZ ondersteunt en coacht ook mensen die een onderneming willen starten vanuit een (bijstands-) uitkering. Ook ondernemers met schulden en binnenvaartschippers met ondernemersproblemen kunnen terecht bij RBZ.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met telefoonnummer 14 010, vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen.
Postadres: Postbus 1024, 3000 BA  Rotterdam
E-mail: rbz.wi@rotterdam.nl

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten, neem dan contact op met RBZ.