Ondernemen financiën
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 26-03-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/ondernemen-financiën/
Spring naar het artikel

Ondernemen vraagt om investeren. Als startende ondernemer kunt u daar waarschijnlijk wel hulp bij gebruiken. Als (startende) ondernemer kunt u in aanmerking komen voor een van de onderstaande landelijke subsidies of regelingen:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  Investeert u in bedrijfsmiddelen? Dan kunt u met een investeringsaftrek een bedrag van de winst aftrekken. U komt dan in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (kia). Uw investering is tussen de 2.301 en 314.673 euro (2018). De hoogte van de kia hangt af van het geïnvesteerde bedrag.
 • Bijstandsverlening zelfstandigen
  Hebt u als zelfstandig ondernemer financiële ondersteuning nodig? U kunt bij uw gemeente verschillende vormen van bijstand aanvragen. Bijvoorbeeld een lening, een krediet, of een aanvulling op uw inkomen.
 • Borgstelling MKB-kredieten
  Als mkb-ondernemer kunt u een borgstelling krijgen voor een gedeelte van een krediet. Daardoor kunt u bij de bank meer lenen dan u met uw onderpand zou krijgen. De bank kan bij de overheid een beroep doen op de Borgstelling MKB-kredieten. De overheid staat voor maximaal één miljoen euro garant. Sluit u als starter bij de bank een starterslening af van maximaal 266.667 euro? Dan staat de overheid borg voor 67,5 procent.
 • Een eigen bedrijf starten vanuit een uitkering
  Krijgt u een WW-uitkering en wilt u een eigen bedrijf starten? Overleg dan eerst met UWV. UWV kan u bijvoorbeeld adviseren over uw mogelijkheden om te starten met behoud van WW-uitkering. Wat zijn die mogelijkheden en waarmee moet u rekening houden? Ontvangt u een bijstandsuitkering en wilt u een onderneming starten? Bekijk dan de pagina Regionaal Bureau Zelfstandigen.
 • Startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid)
 • Als startende ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de startersaftrek. U betaalt dan minder belasting. Start u een eigen onderneming vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dan kunt u startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid aanvragen. U moet dan ten minste 800 uur per jaar aan uw bedrijf besteden.
 • Zelfstandigenaftrek
  Als zelfstandig ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. U betaalt dan minder belasting. Voor 2011 hangt het bedrag van de aftrek af van de hoogte van uw winst. Met een tabel op de website van de Belastingdienst kunt u de zelfstandigenaftrek berekenen. Sinds 2012 mag u een vast bedrag van 7.280 euro fiscaal aftrekken.

Microfinanciering

Ondernemen vraagt doorgaans om investeringen. Je moet producten in voorraad nemen, een pand huren of machines aanschaffen. Maar (startende) ondernemers ondervinden steeds vaker problemen bij het afsluiten van een starterslening. Het bedrag dat men wil lenen is vaak te laag of er zijn geen aantoonbare zekerheden aanwezig. Microfinanciering kan dan uitkomst bieden.

Microfinanciering: begeleiding én krediet

Microfinanciering bestaat uit twee onderdelen. Aan de ene kant gaat het om het adviseren en begeleiden van (potentiële) ondernemers met het opzetten of ontwikkelen van hun eigen bedrijf. Aan de andere kant kunnen ondernemers een krediet van maximaal 50.000 euro krijgen. De looptijd van de aflossing varieert van één tot tien jaar. Qredits is de organisatie die de microfinanciering uitvoert. Qredits besteedt ook veel aandacht aan de begeleiding vóór de start en de coaching ná de start van het bedrijf.
Een microfinanciering kan een uitkomst bieden. Microfinanciering is bedoeld voor ondernemende mensen die een eigen bedrijf willen beginnen of al hebben. Maar die hiervoor niet bij een bank terecht kunnen. Ook voor ondernemers die al een eigen bedrijf hebben en willen uitbreiden kan microfinanciering een uitkomst zijn.

Voorwaarden

Ondernemers moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen willen ze in aanmerking komen voor microfinanciering. Zo moeten zij ouder zijn dan 18 jaar, over de juiste ondernemersvaardigheden beschikken en een haalbaar ondernemingsplan kunnen maken. Qredits toetst de gegevens van de ondernemer bij het BKR (Bureau Kredietregistratie in Tiel). Een melding hoeft niet altijd een probleem te zijn. Maar alleen er geen grote openstaande schulden zijn of problematische betalingsachterstanden. Voor meer informatie en een voorbeeld van een ondernemingsplan kunt u terecht op de website van Qredits.