Het Huishoudboekje
Gepubliceerd op: 17-09-2021
Geprint op: 30-11-2021
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/het-huishoudboekje/
Ga naar de hoofdinhoud

Rotterdam introduceert Het Huishoudboekje. Hiermee kunnen Rotterdammers meer grip krijgen op hun inkomsten.

Ontdek binnen twee minuten wat Het Huishoudboekje is. En hoe het u kan helpen.

Hulp bij wisselende inkomsten per maand

Veel mensen hebben inkomsten uit verschillende bronnen. Bijvoorbeeld een uitkering van de gemeente, toeslagen van de belastingdienst, Kinderbijslag, of  loon uit deeltijdwerk. Deze inkomsten worden allemaal op een ander moment op uw rekening gestort. Als u een uitkering heeft en daarnaast nog werkt, wordt uw loon verrekend met uw uitkering.  

Die verrekeningen gebeuren meestal achteraf. Daardoor schommelt uw inkomen: de ene maand krijgt u meer geld dan in de andere maand. Dat maakt het lastig om overzicht te houden over uw inkomsten en uitgaven per maand. Het Huishoudboekje kan daarbij helpen.

Hoe werkt het huishoudboekje?

Met Het Huishoudboekje brengt de gemeente uw inkomsten samen. De gemeente bepaalt samen met u een gemiddeld inkomen per maand. Dit bedrag wordt dan elke maand op een vaste datum aan u overgemaakt.

Hierdoor heeft u elke maand hetzelfde bedrag en merkt u niks van de schommelingen. De schommelingen worden door de gemeente voorkomen. Dit zorgt voor rust en zekerheid.

Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden?

Onze medewerkers vertellen u graag meer over Het Huishoudboekje. Bel naar: 010 - 267 52 00 of stuur een e-mail naar huishoudboekje010@rotterdam.nl.

Veelgestelde vragen

Waarom zou ik meedoen aan Het Huishoudboekje?

Met Het huishoudboekje voorkomt u schommelingen in uw inkomen, U krijgt namelijk elke maand een vast bedrag. Dit maakt het makkelijker om overzicht te houden over uw inkomsten en uitgaven.

Een voorbeeld: u geeft aan dat u op de 24e van de maand uw geld wilt ontvangen. Dan kunt u meteen daarna uw vaste laten betalen, zoals uw huur, uw zorgverzekering, en uw telefoonabonnement. Zo weet u precies hoeveel geld u nog overhoudt voor boodschappen en andere uitgaven.

Hoe lang doe ik mee?

Het Huishoudboekje is nu nog een proef die loopt tot december 2021. U doet tot die tijd mee. Als u eerder wilt stoppen, dan kan dat. Neemt u dan contact op met uw contactpersoon bij de gemeente.

Als u een baan vindt en geen uitkering meer nodig hebt, dan geeft u dit door aan de gemeente. Na drie maanden stoppen we dan met Het Huishoudboekje. Wilt u Het Huishoudboekje langer gebruiken? Overleg dan met uw contactpersoon bij de gemeente.