Spring naar het artikel

GetFunded 010 helpt innovatieve Rotterdamse bedrijven verder. Acht bedrijven draaien mee in het huidige programma.

De Europese Commissie heeft subsidies van 50.000 tot 2,5 miljoen euro via het programma SME Instrument, gericht op het MKB.

  • Ontdek de economische potentie van je innovatie.Via SME Instrument Phase 1 kunnen volwassen prototypes in aanmerking komen voor maximaal 50.000 euro subsidie voor een haalbaarheidsstudie.
  • In SME Instrument Phase 2 zijn subsidies van maximaal 2,5 miljoen euro beschikbaar voor technische ontwikkeling en business development.

Voor Phase 1 is een voorstel van 10 pagina’s nodig, voor Phase 2 een voorstel van 30 pagina’s. De concurrentie is groot: nog geen 10% van de aanvragers krijgt ook écht steun!

GetFunded 010

De gemeente Rotterdam wil het aantal Rotterdamse bedrijven dat hier wél in slaagt flink omhoog hebben. Daarom helpen de gemeente, VanPaz en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondernemers hun aanvraag voor het Horizon 2020 SME Instrument goed voor te bereiden.

Op dit moment worden acht innovators verder geholpen. Voor fase 1 zijn zes bedrijven geselecteerd: Better Future Factory, Hoppa Carsharing, MgAubel Infra, RanMarine Technology, RotterZwam, en Sensius. Voor fase 2 zijn dat CEAD en S4 Energy Nederland.

We kunnen momenteel geen nieuwe aanvragen aannemen.

Wat kost het en wat levert het op?

De aanvraag voor SME Instrument Phase 1 kost je niets. Niets om je aan te melden en niets als je een subsidie toegewezen krijgt. We zijn er om je te helpen.

Voor de aanvraag voor SME Instrument Phase 2 vragen we de bedrijven zelf ook te investeren met 3.000 euro (zie ook onder).

Het levert je wél extra kansen op: met een subsidie van de EC heb je betere kans om particuliere investeerders aan te trekken die je verder kunnen helpen. (Hun risico wordt dan immers kleiner en jouw verhaal dus aantrekkelijker.)

Het biedt je ook een goed moment om je financiële strategie voor de langere termijn opnieuw te bekijken.

Veel gestelde vragen

MKB-bedrijven, dus met minder dan 250 mensen in dienst, met een omzet van onder de € 50 mln en een balans van minder dan € 43 mln.

Je moet de ambitie hebben om je innovatie naar een hoger, internationaal niveau te tillen. Je idee moet een duidelijke Europese component hebben. De innovatie of technologie moet op demo-niveau zitten. Heb je een pilot of launching customer? Nog beter!
Voor wat betreft markten en technologische sectoren: de Europese Commissie (EC) heeft 13 categorieën vastgesteld, waaronder ICT, energie, ruimte, biotech, veiligheid, agrifood en transport. Maar stuur vooral je idee in, dan zorgen we samen dat het in de juiste categorie terecht komt!

Op dit moment helpt GetFunded 010 acht ondernemers verder en nemen we geen nieuwe inschrijvingen aan.

De selectiecriteria waarmee je wel of niet in GetFunded 010 terecht komt zijn vergelijkbaar met de criteria van de EC. Ze zijn verdeeld in drie onderdelen:

  1. Onderscheidend vermogen: Hoe origineel is je idee? Is het voor anderen makkelijk na te doen of na te maken? Is het disruptief? Waarom is het beter dan bestaande oplossingen en wat is de toegevoegde waarde? Begrijp je de risico’s en kansen van je innovatie?
  2. Impact: Hoeveel banen zal je innovatie opleveren, direct en indirect? Hoe veel geld gaat het opbrengen? Heb je al een idee welk verdienmodel je gaat gebruiken? Vergeet de Europese component niet!
  3. Implementatie: Dit draait helemaal om jou! Heb je je al bewezen? Heb je prijzen gewonnen? Zijn er bekende partijen of potentiële klanten die je innovatie nu al aanraden? En hoe geloofwaardig is je projectplan?

Aanvullend: de impact op de stad Rotterdam vormt een extra criterium in het geval van gelijke scores.

Meer informatie

Blijf op de hoogte via Twitter (@GetFunded010) en per e-mail via getfunded010@vanpaz.com.

Read this information in English