Film en Media Office
Gepubliceerd op: 25-03-2019
Geprint op: 17-10-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/film-en-media-office/
Spring naar het artikel
Foto: Lennie Visser

Rotterdam Film & Media Office is het centrale loket voor mediaproducenten die in Rotterdam willen gaan filmen.

Rotterdam moedigt mediaproducenten aan om producties te realiseren in de stad. De gemeente verleent graag medewerking aan mediaproducties en probeert deze zo goed mogelijk te faciliteren. Daarom heeft de stad het Rotterdam Film & Media Office, met een team van specialisten waaronder de Film Commissioner.

Rotterdam would love to host Eurovision Song Festival 2020.

Showreel bid ESF2020

Rotterdam is young, vibrant, creative, sexy and international. It offers the perfect mix for this massive media event to take place.

Lots of mediaproductions have chosen Rotterdam as backlot. To show EBU/AvroTros/NPO/NOS the screen potential of Rotterdam, we have created a special showreel for the bid ESF2020:

In drie stappen naar filmen in Rotterdam

Doorloop onderstaande drie stappen om toestemming te verkrijgen voor uw productie.

  1. Neem eerst het protocol Filmen in Rotterdam (pdf, English version) door voordat u de productie gaat aanmelden. Hierin staat beschreven wat de mogelijkheden zijn voor producties in de stad
  2. Check vervolgens of er op de gewenste datum en locatie geen evenementen zijn of cruiseschepen liggen. Dit in verband met bijvoorbeeld conflicterende verkeersafzettingen op de locaties ten tijde van de productie
  3. Tot slot schrijft u de opnamen in via de Centrale Filmplanning. Dit is een database waarin alle producties worden aangemeld en ter advisering worden uitgezet aan de gemeentelijke diensten.

Centrale Filmplanning

Om producties zo goed mogelijk van dienst te zijn moeten deze worden ingeschreven in de Centrale Filmplanning. Na aanmelding wordt de aanvraag in behandeling genomen. Een inschrijving in de Centrale Filmplanning geeft niet automatisch toestemming voor opnamen. Het inschrijfbewijs wordt door de Film Commissioner ter advisering uitgezet aan de gemeentelijke diensten. De Film Commissioner kan helaas niet garanderen dat alle voorgenomen opnamen gerealiseerd kunnen worden. De Film Commissioner coördineert de inschrijving en laat weten of u toestemming krijgt voor de opnamen.

Na inschrijving ontvangt u een inschrijvingsbewijs ter controle, met daarbij de routing voor vergunningen en ontheffingen.

Film Commissioner

De Film Commissioner fungeert als intermediair tussen producenten en gemeentelijke diensten, onder meer op het gebied van vergunningen. Kosteloos en zonder onnodige bureaucratie verleent de Film Commissioner service voor het toenemende aantal binnen- en buitenlandse producenten, die willen filmen en werken in Rotterdam. De Film Commissioner is lid van de Association of Film Commissioners International (AFCI) en de European Film Commissions Network (EUFC).

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wenst u nadere informatie? Neem dan contact op met Rotterdam Film & Media Office, telefoon 06 - 390 125 52.