Ondersteuning binnenvaartschippers
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 17-09-2019
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/binnenvaartschippers/
Spring naar het artikel
Foto: Joep Boute

U bent binnenvaartschipper en u heeft tijdelijke (financiële) problemen. Misschien moet u een grote investering doen, of overweegt u te stoppen met varen?

Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) biedt u advies, begeleiding en ondersteuning.

Bekijkt u eerst ons filmpje (1,5 minuut):

Welke ondersteuning voor u mogelijk is, hangt af van uw situatie. Tijdens een gesprek kijken wij samen naar de mogelijkheden. Wij luisteren naar u en denken met u mee.

RBZ werkt voor binnenvaartschippers in Zuid-Holland. Uw schip moet dus in Zuid-Holland liggen.

U wilt een doorstart maken met uw vaart, maar heeft de financiële middelen niet. RBZ kan u misschien helpen met:

 • een tijdelijke, aanvullende Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Dit is een renteloze lening die het inkomen aanvult tot bijstandsniveau. Hiermee kunt u in uw levensonderhoud voorzien
 • en/of een rentedragende lening voor bedrijfskapitaal
 • een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie en bedrijfsvoering) of coaching.

Voor deze ondersteuning geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:

 • u bent minimaal anderhalf jaar zelfstandig ondernemer
 • uw inkomensproblemen zijn tijdelijk en uw bedrijf is levensvatbaar
 • u kunt niet op andere manieren aan geld komen (zoals: inkomen partner, bank, familie, spaargeld en eigen vermogen).

Neem op tijd contact op met RBZ.

U ervaart gezondheidsproblemen, waardoor u niet in uw levensonderhoud kunt voorzien. Als uw gezondheidsproblemen tijdelijk zijn, kan RBZ u misschien ondersteunen met:

 • een tijdelijke, aanvullende Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Dit is een renteloze lening die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum. Hiermee kunt u in uw levensonderhoud voorzien
 • en/of een rentedragende lening voor bedrijfskapitaal
 • een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie en bedrijfsvoering) of coaching.

Moet u geopereerd worden of revalideren? Wacht u op een ziekenhuisopname voor een medisch noodzakelijke ingreep? Dan kan RBZ u misschien ondersteunen. Ook als u denkt aan het beëindigen van uw vaart. Neem tijdig contact op met RBZ, vóór een eventuele opname!

Neem op tijd contact op met RBZ. Een consulent kijkt samen met u naar de mogelijkheden. RBZ heeft gespecialiseerde medewerkers die bij u langs komen.

Uw bedrijf is niet (meer) levensvatbaar. Als u de vaart voortzet, raakt u in financiële problemen of worden deze steeds groter. U heeft daarom besloten (zo snel mogelijk) te stoppen. Voordat u de vaart feitelijk beëindigt, moet u nog enkele zaken regelen.

Mogelijk komt u in aanmerking voor:

 • een tijdelijke, aanvullende Bbz-uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Dit is een renteloze lening die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum. Hiermee kunt u in uw levensonderhoud voorzien tijdens het afbouwen van uw bedrijf
 • een IOAZ-uitkering nadat uw bedrijf beëindigd is. U moet dan 55 jaar of ouder zijn. Klik hier voor meer informatie
 • een traject van De Rotterdamse Zaak voor praktische ondersteuning (administratie en bedrijfsvoering) of coaching.

Neem op tijd contact op met RBZ.

U heeft jarenlang een onderneming gehad, maar de laatste tijd kunt u niet meer goed rondkomen en verdient u niet genoeg voor uw levensonderhoud. Misschien vraagt u zich af of u wilt doorgaan of stoppen.

U wilt doorgaan als binnenvaartschipper

Als u ouder dan 55 jaar bent, maar jonger dan de AOW-leeftijd, zijn er binnen het Bbz (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen) mogelijkheden. Dan kunt u in aanmerking komen voor een tijdelijke uitkering of voor bedrijfskapitaal.

Voor deze ondersteuning geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:

 • u bent 55 jaar of ouder en heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt
 • uw inkomen uit uw bedrijf of beroep is lager dan bijstandsniveau
 • u heeft minstens 10 jaar achter elkaar een bedrijf of een zelfstandig beroep uitgeoefend.

U kunt een Bbz-uitkering krijgen tot aan de pensioengerechtigde leeftijd, zolang u aan de voorwaarden voldoet.

U wilt stoppen als binnenvaartschipper

Als u erover denkt om te stoppen als binnenvaartschipper, omdat uw bedrijf onvoldoende opbrengt om van te leven, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. U vraagt deze uitkering aan voordat het bedrijf beëindigd is. De IOAZ kan eventueel door blijven lopen tot u de AOW-leeftijd bereikt.

Voor deze ondersteuning geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld:

 • u bent 55 jaar of ouder en u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt
 • u heeft de afgelopen 10 jaar onafgebroken gewerkt, waarvan minimaal de laatste 3 jaar als zelfstandige. Daarvoor werkte u 7 jaar als zelfstandige of in loondienst
 • u heeft 1.225 uur of meer per jaar in uw eigen bedrijf gewerkt. Dit is gemiddeld zo'n 24 uur per week.

Tot de mogelijkheden hoort ook een traject van De Rotterdamse Zaak of Stichting Ondernemersklankbord voor de nodige praktische ondersteuning of persoonlijke coaching.

Neem op tijd contact op met RBZ.

Contact opnemen met RBZ

Wilt u weten of RBZ iets voor u kan betekenen? Neemt u dan zo snel mogelijk contact op door een e-mail te sturen. RBZ belt zo snel mogelijk terug. U kunt ook bellen via het telefoonnummer 14 010. Vraag dan naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ). Geef duidelijk aan dat u binnenvaartschipper bent.

RBZ heeft gespecialiseerde medewerkers die bij u langs komen.

RBZ werkt voor binnenvaartschippers in Zuid-Holland. Dat betekent dat u met uw schip in Zuid-Holland moeten liggen en elders in Nederland kunt wonen.

Als uw schip niet in Zuid-Holland ligt, kunt u terecht bij een van de onderstaande binnenvaartgemeenten. Uw schip moet in de genoemde regio of provincie liggen:

 • gemeente Groningen: provincies Groningen, Friesland en Drenthe
 • gemeente Zwolle: provincies Overijssel en Flevoland
 • gemeente Nijmegen: provincie Gelderland en gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Grave, Lith, Mook en Middelaar en Oss
 • gemeente Nieuwegein: provincie Utrecht
 • gemeente Amsterdam: provincie Noord-Holland
 • gemeente Terneuzen: provincie Zeeland
 • gemeente Geertruidenberg: provincie Noord-Brabant, met uitzondering van gemeenten Asten, Boxmeer, Cranendonck, Cuijk, Deurne, Grave, Helmond, Lith, Mierlo, Oss en Someren
 • gemeente Maasbracht: gemeenten Asten, Cranendonck, Deurne, Helmond, Mierlo en Someren en provincie Limburg, met uitzondering van gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar.

Een ondernemer vertelt hoe hij een doorstart heeft kunnen maken met ondersteuning van RBZ. Bekijk hier een filmpje, dat gemaakt is door het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.

Wat doet RBZ nog meer?

RBZ ondersteunt mensen die een onderneming willen starten vanuit een (bijstands)uitkering. Ook ondernemers die moeite hebben een minimuminkomen te verdienen kunnen bij RBZ terecht voor advies, begeleiding, administratieve en financiële ondersteuning.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met telefoonnummer 14 010, vraag naar Rotterdam, Regionaal Bureau Zelfstandigen.
Postadres: Postbus 1024, 3000 BA  Rotterdam
E-mail: rbz.wi@rotterdam.nl

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten, neem dan contact op met RBZ.