Ga naar de hoofdinhoud

14 maart 2023

Algemeen

Leestijd: 2 min

Weer subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

Nog meer basisscholen in Rotterdam kunnen hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk maken. Met ingang van 15 maart is er weer subsidie beschikbaar om het schoolplein te transformeren tot een groenblauw plein.

Groenblauwe schoolpleinen hebben verschillende voordelen. Ze bieden een groene, avontuurlijke plek voor schoolkinderen, die er lekker in de buitenlucht kunnen bewegen.  Dat is goed voor de concentratie en geeft rust. Dit komt ten goede aan de leerprestaties op school. 

Ook zijn de groenblauwe schoolpleinen belangrijk om de stad klimaatbestendig te maken en meer groen toe te voegen. Tijdens warme dagen geeft het groen verkoeling en schaduw. Op regendagen zorgt het voor een betere opvang en afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval. 

De basisscholen die inmiddels een groenblauw plein hebben, zijn er enthousiast over. In dit filmpje. Link opent een externe pagina ziet u een aantal voorbeelden. 

Ook voor buurtkinderen 

Per basisschool is een subsidie van maximaal 80.000 euro beschikbaar. Het geld is onder meer bedoeld voor ontwerp, aanleg en beheer van het schoolplein, maar ook voor de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen. De gemeente stelt namelijk als voorwaarde voor de subsidie dat het schoolplein na schooltijd toegankelijk is voor buurtkinderen. Hierdoor profiteren ook zij mee; vaak zijn schoolpleinen de enige grotere speelplekken in een buurt.

Aanvragen kan tot 1 mei 

In totaal hebben 18 scholen de afgelopen jaren deze subsidie voor groenblauwe schoolpleinen gekregen. Met de groenblauwe schoolpleinen-regeling van 2023 kunnen opnieuw minimaal vijf schoolpleinen subsidie krijgen om hun plein aan te pakken. Aanvragen van de subsidie. Link opent een externe pagina kan tot uiterlijk 1 mei 2023. 

Punten voor motivatie en ligging

De aanvragen worden beoordeeld en van een puntentelling voorzien. De hoogst scorende scholen krijgen subsidie. Een school kan punten scoren op motivatie en op ligging. Scholen in een buurt met weinig groen, waar bijvoorbeeld regelmatig wateroverlast is, maken meer kans op subsidie. Hetzelfde geldt voor buurten waar veel overgewicht voorkomt onder kinderen.

Rotterdam gaat voor groen

Deze subsidie maakt onderdeel uit van ‘Rotterdam gaat voor groen’ en ‘Rotterdams WeerWoord’. Vanuit het actieprogramma Rotterdam gaat voor groen heeft de gemeente – samen met onder meer bewoners en bedrijven – 21,5 hectare groen toegevoegd aan de stad. Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.

Spelende kinderen op een plein met veel zand en hout
Kinderen aan het spelen op het groenblauwe schoolplein van basisschool de Vlinder. Foto: Arnoud Verhey.