Wijktuinen in West
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 20-02-2019
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/wijktuinen-in-west/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Rotterdam is de stad van de wijktuinen. Vooral in Rotterdam West zijn honderden bewoners met elkaar aan de slag in het groen. Langs de Essenburgsingel liggen de tuinen op een rij. De Spoortuin, Pluktuin, een educatieve tuin en Ieders tuin.

De groenstrook tussen het Spoor en de stad was lange tijd niemandsgebied. Nu willen de bewoners uit de stenige wijken aan de slag om hier een nieuw stadspark van te maken: het Essenburgpark. De tuinen worden daar onderdeel van. Het Essenburgpark is een gebied van zo’n 900 meter lang en 100  meter breed. Het ligt tussen de Essenburgsingel en de spoorlijn, de Mevlana moskee en de Diergaardetunnel.

Spoortuin

De Spoortuin is een woest stukje natuur met avontuurlijke paden langs de oever van de singel. Er is een grote groentetuin en een plek om te spelen en te wandelen. Het stuk grond tussen de singel en het spoor is door bewoners in beheer genomen. De ingang is rechts van de Diergaardetunnel. De tuin is vrij toegankelijk. Het hek is dicht, maar niet op slot. Activiteiten in de tuin staan op Facebook.

Pluktuin

De Pluktuin is een bewonersinitiatief van Pro Groen. De bewoners van de Essenburgsingel toverden een terrein dat al 18 jaar braak lag om tot een stadsboomgaard. Er staan 120 fruitbomen in bigbags. Er is een oosterse watertuin en op donderdagavond kan men het labyrint lopen. Op het terras en het podium worden buurtactiviteiten georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan muziek- en poëziemiddagen, highteas, kinderactiviteiten en jaarfeesten. U leert er chutney en roti maken maar ook Hollandse appeltaart. De Pluktuin is van april tot en met oktober op zaterdagen open voor publiek. De hoofdingang ligt aan de RFC-weg die voor de moskee. Met het trekpontje over de singel kunnen bezoekers ook direct oversteken. Het programma staat op Facebook.

Singeldingen is een zomerplezierplek in het Heemraadspark langs de Heemraadsingel. Rondom de kiosk op het terras vindt u hier 's zomers een aanstekelijk programma. Op een van de mooiste groene plekken van de stad! Twee keer per maand strijkt Rotterdamse Oogst neer op het Heemraadplein. Hier haalt u verse groenten en lekkers uit de regio.

Speeltuin BinnensteBuiten

De speeltuin BinnensteBuiten is een oase van groen. Hier komen spelende Rotterdamse betonrakkers in aanraking met de natuur. Wilgentunnels, waterpret en veel hoge oude bomen. Het winkeltje verkoopt koffie, thee, ijsjes en snoep. De speeltuin is van 12.00 tot 17.00 uur open, in de vakanties langer. De Speeltuin ligt tegenover het Heemraadsplein aan de Schonebergerweg 9.

Landgoed en strandbad

Het Landgoed Cool tot Terhave is een stadspark aan de Coolhaven achter het restaurant de Machinist. Het is trendy een plek om te picknicken met bijzonder buitenmeubilair in een strandbadachtige omgeving. Voor jonge kinderen is het Klein Avonturenpark er om veilig te spelen.

Tuin op de Pier

In het Lloydkwartier is de creatieve industrie van Rotterdam neergestreken in oude pakhuizen. Aan de kop staan woontorens. Maar niet elk stukje grond op de pier is ontwikkeld. De Tuin op de Pier ligt pal aan de Maas op een terrein dat eerst een braakliggende zandvlakte was. De oude bouwgrond is omgetoverd in een groene oase. Hier ontmoeten buurtbewoners elkaar, ze recreëren er en kweken er groentes, kruiden en bloemen. De tuin ligt tussen de Kratonkade en de Maas en is openbaar.