Spring naar het artikel

Zee, strand, fiets- en wandelroutes, monumenten. Hoek van Holland heeft toeristen veel te bieden. De gemeente wil deze kansen benutten en van het dorp een bloeiende vierseizoenenbadplaats maken.

Hoe en wat staat in het ‘Toeristisch-recreatief Ontwikkelperspectief’. De afgelopen twee jaar is aan dit plan gewerkt, samen met bewoners, ondernemers en andere partijen. Begin 2018 was de definitieve versie klaar. Hierin ligt de nadruk op natuur en landschap in combinatie met de rijke cultuurgeschiedenis van De Hoek. Daarnaast is een deel van de duinen aangewezen voor recreatiewoningen. Dit is eerder beschreven in het gebiedsplan 2014-2018 van de gebiedscommissie Hoek van Holland.

Inventarisatie cultureel erfgoed

De gemeente wil kansen voor Hoek van Holland benutten. Dat staat in het Toeristisch-recreatief Ontwikkelperspectief. De rijke cultuurgeschiedenis van De Hoek is een van de trekpleisters van het gebied. Op initiatief van de gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een overzicht gemaakt van het cultureel erfgoed. Het Fort 1881, de vuurtoren en de Atlantikwall zijn bekende voorbeelden. Maar ook het landschap, het dorp de kust en de aanleg van de Nieuwe Waterweg zijn van grote culturele waarde. De uitkomst van deze inventarisatie vindt u in onderstaande lijst (onder Documenten en links).

Verbinding

De volgende stap is te kijken hoe er een verbinding tot stand kan komen tussen de verschillende locaties. Letterlijk kan er een verbinding komen door wandel- of fietsroutes uit te zetten. Maar er ontstaat ook een verbinding tussen de verschillende cultuurhistorische objecten in het gebied. Dit gebeurt door het verhaal achter het erfgoed te onderzoeken. En daarbij te kijken welke raakvlakken er onderling zijn. Zo maakt de gemeente het culturele erfgoed van De Hoek meer zichtbaar aan het publiek. En dat is belangrijk. Want met de komst van de metro reist ook een groot aantal nieuwe toeristen naar De Hoek.