Spring naar het artikel

Rotterdam moet je leren kennen om ervan te houden. De app Rotterdam Routes neemt u mee op reis door de stad. Het vertelt het verhaal van Rotterdam door de ogen van echte Rotterdammers.

Zij nemen u mee langs verborgen parels, bijzondere plekken en bekende highlights. Rotterdam Routes verandert uw kijk op de stad en maakt van iedereen een local.

Download gratis de Rotterdam Routes app

Elke route heeft een eigen thema en een eigen Rotterdamse gids. De routes duren ongeveer één tot anderhalf uur en u kunt op elk punt op de route instappen. Download nu de app, start de route van uw keuze en beleef de stad aan de hand van een local.

De routes:

Ontdek de groene kant van Rotterdam. Volg de groene loper dwars door het centrum. Bijzondere bomen, oude parken, nieuwe stadsnatuur. Dore van Duivenbode - schrijfster en presentatrice - laat je de groene kant van Rotterdam zien. Volg haar langs de groene loper dwars door het centrum van Rotterdam. Onderweg vertelt Dore je het verhaal bij bijzondere bomen, oude parken en nieuwe stadsnatuur. Vindt rust in verborgen groene oases, stort je in de hectiek van de Markthal. Wist u dat een oude boom in het centrum van Rotterdam werd omgedoopt tot ‘graf van de onbekende dichter’?

Kleurrijke straten, obscure stegen, bijzondere winkels. Rotterdam in contrasten; de voor- en achterkant van de stad. Ari Deelder – regisseuse, scenarioschrijfster, DJ en ‘nachtburgemeestersdochter’ – neemt je mee door kleurrijke straten en obscure stegen. Langs de voor- en achterkant van de stad. Bruine kroegen, bijzondere winkels en bekende straten. Ze vertelt je het verhaal bij haar meest én minst favoriete plekken. Ontdek Rotterdam in contrasten. Wist u dat langs de Binnenweg meer dan 50 kapperszaken zijn te vinden?

Grote Rotterdammers uit heden en verleden. Luister op de plek waar zij leefden en werkten naar hun verhaal. Erik van Broekhuizen - cultuurkenner, architectuurliefhebber, Rotterdammer - leidt je door de stad langs straatnamen, gebouwen en standbeelden die horen bij grote Rotterdammers uit verleden en heden. Luister op de plek waar deze iconen werden geboren, woonden, werkten, vochten of worden geëerd naar hun verhaal. Van denker Erasmus tot bokser Bep van Klaveren. Van admiraal Witte de With tot dichter Jules Deelder. Wist u dat een Rotterdamse herbergier de eerste Nederlander was die rond de wereld voer?

De Rotterdamse geschiedenis, verbonden met het nu. Archeologie, historische gebouwen, trendy vintagewinkels. Hasna El Maroudi – journaliste, columniste en modevormgeefster –leidt je van archeologische vondsten naar trendy vintagewinkels. Langs de paleizen van de wederopbouw naar het Soho van Rotterdam. Hasna toont u de soms verborgen Rotterdamse geschiedenis, verbonden met het hier en nu. Wist u dat de Laurenskerk het enige middeleeuwse gebouw is van Rotterdam?

Kades, kranen, havens, bruggen en schepen. Ontdek de oorsprong van Rotterdam als wereldhavenstad. Leo Hogenboom - acteur en Rotterdammer in hart en nieren - voert u langs de havens in het centrum van Rotterdam. Volg Leo langs de Maas en de oudste stadshavens, over de Erasmusbrug, naar de Kop van Zuid.
Eens de vertrekplaats van duizenden landverhuizers, nu een bruisende mix van oude havengebouwen en moderne architectuur. Ontdek de oorsprong van Rotterdam als wereldhavenstad. Wist u dat Rotterdam is ontstaan vanuit het gehucht ‘Rotta’?

Op 14 mei 2015 is de Brandgrensroute gelanceerd met een speciaal optreden van rapper Winne. De Wederopbouwroute volgt op 18 mei. In deze route neemt presentator en artiest Malique Mohamud u mee door het Rotterdam van de jaren ’50 naar de jaren ’80. Deze routes vormen de eerste twee van een serie nieuwe routes in de app.

De busjes van snoepfabriek Jamin werden in WOII gebruikt voor de verspreiding van de illegale krant ‘Ons Volk’. En amper één dag na het bombardement spraken de burgemeester en wethouders al over de wederopbouw van de stad. Deze en nog veel meer verhalen over het bombardement en de wederopbouw staan binnenkort in de app Rotterdam Routes.

Meer informatie

De Rotterdam Routes app is gemaakt in opdracht van: gemeente Rotterdam en in samenwerking met Rotterdam Partners.
De app is mede mogelijk gemaakt door:

  • Mothership, projectleiding, origineel concept en ontwerp
  • BRAND communicatie, concept, samenstelling en redactie routes
  • Zicht online, strategie, doorontwikkeling concept, interactie ontwerp en visual design
  • YipYip, app development