Noordrand
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 30-11-2022
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/noordrand/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam is genoeg te beleven. Maar ook net buiten de stad kun je je hart ophalen. Wandelen of fietsen door oer-Hollandse weides en polders; er is zoveel te ontdekken.

Kom bijvoorbeeld naar de Noordrand van Rotterdam en ontdek wat dit unieke groene gebied te bieden heeft. Ga vogels spotten bij de Ackerdijkse Plassen. Ontdek de buitenplaatsen langs de Schie. Fiets van de Rotte naar de Schie over het Polderpad. Bezoek de Melkschuur en geniet van alle kleuren van de wilde bloementuin. En stop voor een kop koffie of een ijsje op de Belevenisboerderij Schieveen!

De Ackerdijkse plassen van Natuurmonumenten liggen achter polder Schieveen. Rondom dit natuurgebied loopt een pad langs uitkijktorens en vogelkijkhutten.

In de Ackerdijkse Plassen broeden meer dan zestig verschillende soorten vogels. U kijkt uit over drukbezochte graslanden waar de grutto’s lopen en kieviten buitelen. Vanuit de kijkhut is er kans een ijsvogel te spotten. Met een felblauwe flits en een plons in het water is dit vogeltje uit duizenden te herkennen. De puntige aalscholversnesten in de dode bomen in het moeras passen in een griezelfilm. In de schemering vliegen de Rotterdamse zilverreigers om de nacht door te brengen. Ze verzamelen eerst allemaal op de grond bij het water. Eén zilverreiger geeft een seintje en ze vliegen zo allemaal op in de bomen.

Bekijk de plattegrond voor de wandelroute rondom de Ackerdijkse plassen. Midden in het natuurgebied ligt de oeroude boerderij Ackerdijkse Plassen. Eén keer per maand kunt u vanaf hier het beschermde gebied ontdekken met een boswachter van Natuurmonumenten.

De rivier de Zweth ligt tussen de rijksweg en de brug aan het einde van de Hofweg. Er loopt een smal schelpenpad over de dijk. Gele plomp en waterlelie groeien in het water. Rietsigaren staan aan de oever. En zwaluwen scheren over het water met op de achtergrond de stad Rotterdam.

Aan de westkant van de rijksweg ligt buitenplaats De Tempel. U komt er vanuit de Hofweg via een tunnel onder de weg, volg de borden Crematorium Hofwijk.

De Tempel is een statig landgoed met eeuwenoude tuinen. De oude baroktuin is bewaard gebleven, ook de beelden zijn er nog. De oudste eik van Rotterdam staat hier. Het landgoed is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Rijksmonument

De Tempel is een oude buitenplaats met een bijzondere tuin tussen de West-Abstpolderseweg en de Schie. Het landgoed is sinds 2000 een rijksmonument. Wellicht staat in dit park de oudste en dikste eik van Rotterdam. Achter op het terrein staat ook nog een oude beuk. Het landgoed De Tempel ontleent zijn naam aan het slot De Tempel onder Berkel, tegen de grens met Overschie gelegen.

Geschiedenis

De naam van deze plek is terug te leiden naar 1290. In de 17e eeuw bezat de familie van Oldenbarnevelt de rechten over De Tempel. Dit was toen nog een buurtschap op de plaats van het gesloopte slot. Johan van der Hoeven bouwde in het begin van de 18e eeuw een landhuis. Dit stond op de plek van het huidige landgoed. Hij bracht de rechten van De Tempel over op het nieuwgebouwde landhuis. Dit werd door hem en volgende eigenaren vergroot en uitgebreid.

Kort na WO II verkocht de familie Van Beek het landgoed aan de gemeente Rotterdam voor 100.000 gulden. De enige voorwaarde was dat het landgoed gebruikt zou blijven voor het publieke belang.

Vleermuisreservaat

Op landgoed De Tempel leven heel veel dieren. Zo komen er 51 soorten broedvogels en is de noordrand van het landgoed uitgeroepen tot vleermuisreservaat. Er komen zes van de zeventien soorten vleermuizen voor die in ons land leven.

Het Polderpad is een initiatief van gemeenten Rotterdam en Lansingerland en Provincie Zuid-Holland. In de polders rondom het nieuwe fietspad investeren rijk, provincie en gemeenten in natuur en recreatie. Het nieuwe groengebied ‘Van Rotte tot Schie’ grenst aan drukbezochte parken als Lage Bergse Bos en Kralingse Bos. Het Polderpad gaat al deze bossen, parken en polders met elkaar verbinden. Kijk op polderpad.nl voor alle verhalen uit de polder.

Op de Rotterdamse Belevenisboerderij is het altijd feest, voor jong en oud! Er is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR, knuffel met boerderijdieren in de knuffelweide of ontdek bloemen en planten in de tuin. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken.

De Melkschuur is een prachtige plek vlakbij metrostation Rodenrijs. Vanaf hier kun je de vogels, bloemen en bijen ontdekken in de polders. Rondom de Melkschuur ligt een tuin vol wilde bloemen. Klim over de hekjes en loop dwars door de weilanden over het struinpad bij de Melkschuur.

Meer informatie

Samen met vrijwilligers onderhoudt boswachter Maurice Kruk hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of hij laat natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!
Lees de column van boswachter Maurice op Natuurmonumenten.nl.