Green Mile
Gepubliceerd op: 07-01-2019
Geprint op: 22-02-2019
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/green-mile/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Aan de rand In het drukke Delfshaven liggen vier fascinerende groene plekken. Een cityhike langs deze Green Mile duurt ongeveer twee uur.

Tussen het kasteel van Sparta en de kinderboerderij Bokkesprong aan de Spaanse Bocht ligt de Spoordijk van stichting Natuurlijk Spangen. Sinds de goederentreinen verdwenen zijn gaat de natuur op de 800 meter lange dijk haar gang, er loopt een spannend paadje door de wildernis. De Spoordijk is bereikbaar via trappen vanuit het voetgangerspad achter de singel van de Spaanse Bocht.

Stijlvolle daktuinen

Het Dakpark heeft een spectaculair uitzichten op de havens rondom en de hoogbouw rondom. Het is met 1.200 meter lengte het grootste dakpark in Europa van Buro Sant en Co. Je kunt hier lekker zonnebaden en barbecueën, terwijl de kids aan het spetteren zijn. Als het waait trek je je terug in de Warmte Kamer, een ommuurde tuin met mediterrane planten.

In de zomer is er vaak een kiosk met huisgemaakte versnaperingen. Alle activiteiten, van yoga tot bootcamp, staan op dakparkrotterdam.nl. Het Dakpark is bereikbaar via de Hudsonstraat en de Vierhavensstraat.

Lekker eten uit je eigen stad

Lokaal, vers en hartstikke lekker. Je kunt naar de boontjes in de grond kijken, maar ze ook lekker opeten in het trendy restaurant. Tussen de voormalige havens rechts van de Spoordijk ligt stadsboerderij Uit Je Eigen Stad. Met het uitgestrekte akker, kassen en een kippen brengt Uit Je Eigen Stad de voedselproductie weer terug naar de stad. Er is elke zaterdag markt. Uit Je Eigen Stad is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het programma staat op uitjeeigenstad.nl. Het adres is Marconistraat 39.

Avantgardekunst in de permatuin

Bij de Keileweg kom je een fascinerend perceel tegen: een weelderige tuin met op de achtergrond meer dan levensgrote beelden van Atelier Van Lieshout. Het is de eerste en oudste voedseltuin van Nederland, vrijwilligers groenten kweken voor de armen van de stad. Op hetzelfde landje is de openlucht opslag van de beroemde beeldhouwer van Lieshout, het atelier zelf is niet toegankelijk. Op de Voedseltuin geeft Max de Moestuinman eigentijdse cursussen over permacultuur, voedselbossen en composteren. Kijk voor het programma op voedseltuin.com. Het adres is Westewagenstraat 60.

Tips

  • De route is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
  • Neem een flesje water mee en uw camera
  • U mag wildplukken voor eigen gebruik bij Natuurlijk Spangen

Meer informatie

Neem tramlijn 8 naar het eindpunt van het kasteel in Spangen. Loop om het stadion heen naar de Spoordijk en neem de eerste opgang de dijk op, loop de 800 meter tot de kas van Natuurlijk Spangen. Neem de trappen omhoog naar het Marconiplein, steek over richting torens en Dakpark. Bezoek de tuinen achter de kas. Loop via de trap achter de kas omlaag naar de winkels. Steek over richting benzinepomp, hier ligt de Voedseltuin met erachter AVL. Loop langs de havens naar het noorden, sla bij de rotonde links af voor Uit je Eigen Stad.