Esports
Gepubliceerd op: 03-07-2020
Geprint op: 17-09-2020
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/esport/
Spring naar het artikel

Esports en gaming zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het competitie-element en het samen gamen verbindt mensen met elkaar.

In Rotterdam omarmen we de populariteit van gaming en esports, we ervaren de innovatiekracht en de sociale meerwaarde en zien kansen om esports en gaming te koppelen aan (sport)verenigingen. Aan de ene kant om verenigingen toekomstbestendiger en aantrekkelijker te maken en aan de andere kant om een fysieke plek voor gaming en esports te bieden waar je elkaar ontmoet, samen competitief kan gamen en waar combinaties te maken zijn met sporten en bewegen.

Zomerprogramma

Rotterdammers die van sporten én gamen houden kunnen deze zomer in hun handen wrijven. In Rotterdam worden onder de noemer ‘Summer of Esports’ de hele zomer initiatieven en activiteiten gestart op het gebied van esports.

  • Tijdens de 'Summer of Esports' komt in Rotterdam Ahoy een arena waar deelnemers het tegen elkaar op kunnen nemen in een virtuele wereld. Met een Virtual Reality-bril op duiken, rollen en springen ze door de arena om de titel binnen te halen. Op het veld van Sparta worden 22 Playstations geplaatst. Esporters wijkbewoners en kinderen uit de wijk spelen hier een FIFA toernooi tegen elkaar. De winnaars worden gekroond tot 'Kampioen van Rotterdam'.
  • Daarnaast komt er een dansbattle met het spel Just Dance. Dansers en danseressen worden gevraagd om een dansvideo in te sturen. De winnaars krijgen een uitnodiging om in de Euromast de finale te spelen onder begeleiding van de zangkunsten van Emma Heesters
  • Ook is er een fietswedstrijd op het SS Rotterdam, hierbij fietsen tien teams de eerste etappe van de Tour de France, maar dan digitaal. In het Zwembad Rotterdam wordt ook digitaal gefietst. Dit is onderdeel van een triatlon waarbij in het zwembad wordt gezwommen en via loopbanden ook virtueel wordt hardgelopen.

Kijk voor de volledige zomerprogrammering op summerofesports.nl.

Vereniging van de toekomst

Verenigingen zijn belangrijk voor Rotterdam en hebben veel overeenkomsten met esports en gaming. Het samen bezig zijn met een (e)sport en het competitie-element verbindt. Verenigingen hebben een grote maatschappelijke meerwaarde. Verenigingen werken met vrijwilligers, wat bijdraagt aan sociale participatie en burgerschap. Een vereniging is bij uitstek een plek van het 'samen doen', door jong en oud en door mensen van verschillende afkomst. Verenigingen vormen ook sociale pleisterplaatsen in de wijk en zijn gevestigd op veelal groene voorzieningen. Rotterdam wil dat verenigingen over 20 tot 30 jaar nog steeds een prominente positie in de Rotterdamse samenleving innemen, maar daarvoor moeten verenigingen innoveren, aantrekkelijker en daarmee toekomstbestendig worden.

Rotterdam esportshoofdstad van Nederland

Rotterdam is een stad waar dingen ontstaan, we zijn innovatief en bieden de ruimte voor nieuwe ideeën. We geloven in de kansen die esports en gaming kunnen bieden om de Rotterdammer, verenigingen en diverse sectoren vitaler te krijgen. Rotterdam wil daar de voorloper in zijn en een voorbeeld worden voor de rest van Nederland. Rotterdam als esportshoofdstad van Nederland.

Definitie van esports

De literatuur, en de professionele esporters, omschrijven esports als gamen op een competitief niveau (online of op evenementen). In de Rotterdamse ambitie wordt esports omschreven als ‘iedere gameplay in een virtuele wereld’. Van games die thuis worden gespeeld of in een vol stadion, games die fysiek bewegen koppelen aan de virtuele wereld tot het toevoegen van technologische ontwikkelingen aan de sport die bijdragen aan gamification.

Samenwerking

Om dit doel te halen hebben diverse partners de intentie uitgesproken om samen te ontdekken hoe de kracht van esports kan worden benut om jongeren aan de vereniging te binden. En daardoor bij te dragen aan toekomstbestendige sportverenigingen. Dit in samenhang met het Actieprogramma Verenigingen (zie pdf hieronder). Hier wordt invulling aan gegeven via een 'living lab'. Een methodiek waarin wetenschap en innovatie worden gekoppeld aan de directe praktijk, ofwel ‘learning by doing’.

Kennisinstellingen, bedrijven, overheid, maatschappelijke organisatie én gebruikers brengen ieder specifieke kennis en ervaring in. Samen wordt een levensechte experimenteerruimte ontwikkeld. Een leeromgeving waarin praktische oplossingen worden gezocht.

De samenwerking bestaat uit de volgende consortiumpartners: House of Esports, Rotterdam Ahoy, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport, Erasmus Esports, Hogeschool Rotterdam, Albeda, Usportfor, Trust en Gemeente Rotterdam.

Meer Informatie

Heeft u vragen over het 'living lab', samenwerkingen of esports in Rotterdam? Neem dan contact op met Remco Aarts, r.aarts@rotterdam.nl

\