Spring naar het artikel

Rotterdam is een waterstad. Hoe er hier met de klimaatverandering om wordt gegaan, is zo interessant dat bezoekers uit alle delen van de wereld de waterpleinen en groene daken bezoeken.

Het grootste groene dak van de stad ligt bovenop het Groothandelsgebouw naast het Centraal Station. Het terras is omgeven door metersbrede stroken bloeiende vetplanten. Vetplanten isoleren goed en kunnen per kwadraatmeter 12 liter regenwater opvangen. Met zijn pergola’s, bankjes en bloemperken is het dak een fijne plek en voelt haast als een wandeling in het park. Het adres is Stationsplein 45.

Dakakker

De Dakakker is de grootste dakboerderij van Europa. Er wordt niet alleen groenten, fruit en kruiden gekweekt, er is ook een restaurantje waar je de oogst direct kunt proeven. Van woensdag t/m zondag kun je ontbijten, lunchen en genieten van de tuin Op Het Dak. Het adres is Schiekade 189-303. Kijk op hun facebookpagina voor alle activiteiten.

Van Benthemplein

Als het giet, wordt er hier zo'n 1,7 miljoen liter water opgevangen. Het plein verandert dan in een gutsende wateroase met riviertjes en een meer. Dat water hoeft daardoor niet meer naar het riool, dat dus minder snel zal overstromen. Bij droog weer zijn er mooie plekken om te zitten en je kunt er basketballen en skaten.

Singels

Rotterdam heeft geen grachten, maar singels. Die lopen in cirkels rondom de stad en dateren uit het midden van de 19de eeuw. Gloeiende oevers, waterleven… de Rotterdamse singels zijn weelderig aangelegde waterpartijen met oude bomen, aantrekkelijke zitplekken en mooie historische gebouwen. Langs de Noordsingel en de aansluitende Bergsingel ontdek je zonnende schildpadden, pluizige sigaren van de kalmoes steken uit het water, ganzenfamilies houden de tram aan over en meters dikke kastanjes en platanen zomen de oevers. Een ontdekkingstocht langs de singel is als een reis terug naar de negentiende eeuw.

Zin in meer water

Neem de waterbus en ontdek de Maasdelta. Vanaf de Erasmusbrug vertrekt de waterbus naar Stellendam, natuureiland Tiengemeten en de vestingsteden Hellevoetsluis en Willemsstad. Bekijk de vertrektijden van de waterbus naar de Rotterdamse delta.