Recreatieoord en camping Hoek van Holland
Gepubliceerd op: 20-02-2020
Geprint op: 30-11-2020
https://www.rotterdam.nl/vrije-tijd/camping-recreatieoord-hvh/
Ga naar de hoofdinhoud

Het college heeft besloten het recreatieoord Hoek van Holland te verkopen en zoekt een marktpartij als nieuwe exploitant. Het recreatieoord en bijbehorende camping zijn toe aan verbetering en modernisering.

De modernisering sluit aan bij de plannen om van Hoek van Holland een vierseizoenenbadplaats te maken. Dit houdt in dat meer mensen het hele jaar door van dit unieke stukje Nederland kunnen genieten. Daar zullen de recreanten én Hoek van Holland beide van profiteren. Het recreatieoord wordt verkocht aan een marktpartij die, met inachtneming van de rijke historie van het oord, zorgvuldig omgaat met de belangen van alle betrokkenen.

Aanbesteding

De gemeente Rotterdam start dit najaar met een aanbesteding om een geschikte partij te vinden. Om er zeker van te zijn dat alle belangen gehoord worden treedt het college in overleg met de gebiedscommissie over het verkoopproces.

De Recreanten Advies Raad (RAR) wordt ook betrokken bij de aanbesteding, zodat de belangen van recreanten op een goede manier behartigd worden. De inbreng van de betrokken partijen zal worden meegewogen in het verdere proces. De marktpartij moet met een concreet plan laten zien hoe met belangen wordt omgegaan.

Veelgestelde vragen

De gemeente Rotterdam is één van de laatste gemeenten in Nederland dat nog een recreatieoord exploiteert. De wet schrijft voor dat een gemeente dat alleen mag als het kostendekkend is en dat is nu niet het geval. Daarnaast kunnen commerciële exploitanten recreatieparken beter en professioneler exploiteren dan een gemeente.

We snappen dat dit besluit veel vragen of zorgen oproept bij de recreanten. Hieronder staat een lijst met de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Dan kunt u bellen met het contactcentrum 14010 of een email sturen naar verkooprecreatieoordhvhMO@rotterdam.nl.

Hier staan de verschillende redenen nog een keer op een rij:

 1. Het recreatieoord, inclusief camping, is toe aan verbetering en verdient modernisering
 2. Dit sluit aan bij de plannen om van Hoek van Holland een vierseizoenen badplaats te maken

Bovendien is de gemeente Rotterdam de laatste gemeente in Nederland dat nog een recreatieoord exploiteert. De wet schrijft voor dat een gemeente dat alleen mag als het kostendekkend is en dat is nu niet het geval. Commerciële exploitanten kunnen recreatieparken vaak beter exploiteren dan een gemeente.

Zee, strand, fiets- en wandelroutes en monumenten. Hoek van Holland is al heel lang een geliefde toeristische en recreatieve bestemming. Door te investeren de ontwikkeling van toerisme en recreatie zal dit ook impact hebben op de economische groei.

De modernisering van het recreatieoord gaat bijdrage aan de vierseizoenenbadplaats. Zo kunnen mensen het hele jaar door genieten van Hoek van Holland in plaats van alleen in het zomerseizoen. Meer bezoekers zorgen voor meer levendigheid bij ondernemers en evenementen. Het belang van het recreatieoord staat vastgelegd in het Toeristisch Recreatief Ontwikkelperspectief (TROP).

Ja, om er zeker van te zijn dat alle belangen gehoord worden vraagt het college een advies aan de gebiedscommissie over de verkoop en zal ook in overleg gaan met de Recreanten Adviesraad (RAR) van het recreatieoord. De inbreng van alle betrokken partijen wordt meegenomen bij de selectie van de nieuwe eigenaar bij de aanbesteding.

Koop breekt geen huur. Dat betekent dat alle lopende contracten worden overgenomen door de nieuwe eigenaar. Bij afloop van contracten kunnen nieuwe voorwaarden worden gesteld.

Dat is afhankelijk van het soort huurcontract dat u heeft. Neem hiervoor contact op met 14 010 of  verkooprecreatieoordhvhMO@rotterdam.nl.

De jaarlijkse wintersluiting heeft geen invloed gehad op het proces van besluitneming.

Ja, zodra de huurovereenkomst en het bestemmingsplan hierop zijn aangepast. Zo gaat het recreatieoord, net als de aanleg van de metro een bijdrage leveren aan het doel om van Hoek van Holland een vierseizoenen badplaats te maken.

Nee, de recreatiebestemming is opgenomen in het bestemmingsplan en daarmee is het wettelijk vastgelegd dat het gebied ze behoudt.

De gemeente zal in ieder geval de volgende criteria laten meewegen:

 • Belangen: Hoe gaat de koper om met de belangen van de recreanten, ondernemers en bewoners?
 • Toerisme: Hoe draagt de koper bij aan de ambitie van Hoek van Holland om een vierseizoenenbadplaats te worden?
 • Duurzaamheid: Hoe wordt het park verduurzaamd en de natuur behouden?
 • Landschap en historie: Hoe past het voorstel van de inrichting bij aan de landschappelijke en stedenbouwkundige kaders?
 • Prijs: Hoeveel wil de koper betalen voor het recreatieoord?

De gemeente zorgt ervoor dat proces transparant en eerlijk is. Bij de aanbesteding zullen de kwaliteitscriteria zwaarder wegen dan de prijs.

Er moest eerst een besluit genomen worden, voordat de gemeente daarover kon communiceren. De huurder is economisch eigenaar van het huisje en doet op basis hiervan investeringen.

Ja, dat betekent dat de gemeente meer uitgaven heeft (aan vaste lasten, personeel, onderhoud, etc.) dan inkomsten uit de huur. Met andere woorden de gevraagde huur is niet kostendekkend.

Voor de huurders betekent dit dat ze jarenlang minder huur hebben betaald dat eigenlijk had gemoeten.

Voor de gemeente betekent dit dat er geld bijgelegd moet worden om het park draaiende te houden. Geld dat de gemeente ook had kunnen besteden aan zaken waar alle Rotterdammers van profiteren zoals onderwijs of gezondheidszorg.

Dit is niet de enige reden om het park te verkopen. Bij het besluit tot verkoop heeft de gemeente verschillende afwegingen gemaakt:

 • Het park is verouderd en heeft een investering nodig van een professionele exploitant om het te moderniseren.
 • Hoek van Holland is een geliefde badplaats en de gemeente investeert in het creëren van een vierseizoenen badplaats. Zodat meer mensen van dit unieke stukje Nederland kunnen genieten, het hele jaar door. Denk o.a. aan het verlengen van de metrolijn tot aan het strand. Daar hoort ook een recreatieoord bij dat vier seizoenen open is voor toeristen die niet in het bezit zijn van een huisje.
 • Het exploiteren van een recreatieoord behoort niet tot de kerntaken van de gemeente. De wet schrijft voor dat een gemeente dat alleen mag als het kostendekkend is en dat is nu niet het geval.

Hoek van Holland

Hoek van Holland is de badplaats van Rotterdam en 'the place to be' voor jong en oud. Brede stranden, lekker eten, boten kijken op de Nieuwe Waterweg, wandelen in de natuur, de beroemde Maeslantkering: Hoek van Holland heeft het allemaal!

Voor toeristen die in Hoek van Holland willen overnachten is er een gezellige familiecamping. Daarnaast is er het recreatieoord, de 'houten kampeerstad aan zee', met zo'n 900 recreatiewoningen.

Goed de winter in

Nog even en het hek van het recreatieoord gaat weer dicht voor de winter. Zaterdag 31 oktober 2020 is de laatste dag om uw huisje of stacaravan winterklaar te maken. Maar beter wacht u niet tot het laatste moment!

Gesprongen waterleidingen, bevroren leidingen en cv ketels, die uitvallen. Dat is zonde en kunt u voorkomen. Hierna wat aanwijzingen om uw waardevolle bezit te beschermen. Met deze acties beperkt u het risico van schade optimaal.

Sluit de waterleiding af door de hoofdkraan dicht te draaien, open het aftapkraantje en open een kraan in uw recreatiehuisje / sta caravan. Controleer daarna pas of de watermeter helemaal stilstaat, zo voorkomt u lekkage en torenhoge rekeningen. Tip: u kunt achtergebleven water uit de leidingen blazen met een compressor. Heeft u geen compressor? Loop dan even langs de buren; misschien hebben zij er één.

Dus: hoofdkraan dicht, aftapkraan open  en leidingen leegblazen! Loopt de watermeter toch door? Meld dat dan direct bij de receptie!

Als de waterhoofdkraan dicht is, spoelt u de wc door tot de stortbak leeg is. In de toiletpot giet u een bekertje antivries.

Dus: spoelbak legen, antivries in de wc-pot!

Ons advies is: Schakel de cv in de winterperiode uit en tap alle leidingen en radiatoren af. Zo voorkomt u dat de boel kapot vriest. Draai dan ook de gaskraan dicht! Laat u de cv liever aanstaan op de vorstbeveiliging? Dan doet u dat op eigen risico. De gemeente aanvaardt geen aansprakelijkheid.

Wat is dan het risico van aanlaten?

Als de ketel tijdens de vorst uitvalt,  bevriest uw cv-systeem. Leidingen kunnen springen en radiatoren kunnen beschadigen. Me het laten draaien van de cv in de winterperiode neemt u dus een risico. Het uitvallen van de CV installatie kan eerder gebeuren dan u wellicht denkt. Bijvoorbeeld als de stroomvoorziening uitvalt. Dan schakelt de cv uit en stopt de gastoevoer.  

De elektriciteit in het huisje of de caravan kan ook uitvallen door onderhoudswerkzaamheden aan het elektriciteitsnet buiten het recreatieoord en de camping.

Dus : cv uitschakelen, leidingen en radiatoren aftappen en de gaskraan dicht!

Ramen en buitendeuren dicht en op slot. Voorkom dat de boel binnen vochtig wordt door te ventileren via een rooster. Geen raam op een kiertje zetten! Binnendeuren openlaten om door te luchten. Neem waardevolle spullen mee naar huis. Laat de gordijnen open, zodat dieven zien dat er in uw recreatiehuisje of stacaravan niets te halen valt. Zet beddengoed en kussens droog weg of neem ze mee naar huis. Zo voorkomt u dat het weer erin komt of schimmel. Berg de tuinset en parasols goed op en zet de schuurdeuren goed vast, voor als het gaat stormen. Om u snel te informeren bij calamiteiten is het handig uw 06 nummer zen e-mailadres bij de receptie te checken.

Alleen op de luchtdagen kunt u het terrein op om uw recreatiehuisje of stacaravan door te luchten. Een luchtdag is géén klusdag! Er mag echt alleen worden doorgelucht. Omdat het water afgesloten moet blijven, kunt u ook niet naar de wc. De toiletvoorziening in het recreatiegebouw is tijdens de luchtdagen geopend evenals het kleine toiletgebouw op de camping.  Overnachting tijdens een luchtweekend is niet toegestaan

Recreatieoord en camping 1e luchtdag 28 en 29 november 2020
Recreatieoord en camping 2e luchtdag 2 en 3 januari 2021
Recreatieoord en camping 3e luchtdag 6 en 7 februari 2021

De camping en het recreatieoord worden in de winterperiode gecontroleerd door het buurtpreventieteam. De deelnemers lopen dagelijks meerdere ronden over het terrein en melden calamiteiten en ongeregeldheden aan het beheer. Laat uw gordijnen open zodat zij kunnen checken of binnen 'alles oké' is. Wanneer iets alarmerends wordt ontdekt, dan hoort u dat zo snel mogelijk via de receptie. Zorg ervoor dat uw gegevens bekend en correct zijn!

Camping weer geopend vanaf 15 juni

Graag verwelkomen we passanten op onze familiecamping. Het sanitair is weer geopend en wordt tweemaal daags volledig schoongemaakt. Wij hebben plaatsen voor camper, caravans (allen enkel as en tot 6 meter), tenten en vouwwagens. Wij proberen tot 1 juli zoveel mogelijk ruimte tussen de plekken te bewaren door plekken om en om te boeken. In het hoogseizoen is dit door de vele reserveringen niet altijd mogelijk.

Op de camping gelden verder de RIVM richtlijnen zoals deze in de openbare ruimte ook gelden. Wij houden 1,5 meter afstand!

Wij doen ons uiterste best om u een zo goed mogelijke dienstverlening te bieden. Helaas is een volledige personele bezetting in deze tijd geen vanzelfsprekendheid. Mocht u onverhoopt voor een dichte deur van receptie of administratie staan, vragen wij om uw begrip. Vragen kunt u altijd stellen: online of telefonisch via 0174 - 382 550.

Slagbomen

De slagbomen sluiten weer; diegenen die al op het parkeerterrein staan, moeten eenmalig bellen om de slagboom te openen. Hierna functioneert dit weer normaal. Om een juiste werking te controleren zijn de slagbomen vanaf vrijdag 8 mei weer gesloten.

Voor campingrecreanten betekent dit ook, dat er vanaf dan ook weer op tijd gecontroleerd wordt. Wanneer u te lang met uw voertuig op de camping staat wordt uw kenteken geblokkeerd. U mag natuurlijk even laden en lossen, maar niet langer dan dertig minuten. Wanneer u langer dan dertig minuten met uw voertuig op de camping staat blokkeert het systeem automatisch uw kenteken.

Belangrijk

Omdat de medewerkers niet over persoonlijke beschermingsmiddelen beschikken, maar ook omdat een 100 procent bezetting niet te garanderen is, moet u in geval van een calamiteit altijd 112 bellen! De medewerkers van het recreatieoord kunnen vooralsnog geen EHBO / reanimatie uitvoeren.

Voor het recreatieoord en camping (blijven) verder de volgende beperkende maatregelen gelden:

 • Het recreatiegebouw en de keet op de camping blijven voorlopig gesloten
 • Meldingen en vragen kunt u het beste online stellen
 • Kom alleen naar het recreatieoord als dit echt noodzakelijk is, de richtlijn zoveel mogelijk thuis te blijven is nog altijd van kracht
 • Heeft u last van verkoudheid of koorts? Dan mag u helaas niet het recreatieoord of camping op. Blijf ook thuis wanneer iemand anders in huis verkouden is en/of koorts heeft
 • Nodig geen bezoek uit en voorkom groepsvorming. Kijk voor alle richtlijnen rond samenscholing en groepsvorming op de website van de Rijksoverheid
 • Voor klussen gelden weer de normale regels, met dien verstande dat ook door u ingeschakelde derden zoals aannemers en klusjesmannen zich aan de afstandsregels dienen te houden.

Beperkte storingsdienst

Wij werken met een beperkte storingsdienst, waardoor meldingen waarschijnlijk later dan normaal worden opgepakt. De medewerkers buitendienst beschikken niet over persoonlijke beschermingsmiddelen. We kunnen dus alleen storingen verhelpen als dit mogelijk is op ten minste anderhalve meter afstand van de recreant. Kijk dus niet mee over de schouder, maar blijf binnen wanneer een collega voor u aan de slag is.

Er wordt nog onderzocht of, en op welke wijze, individuele storingen in het internet en televisiesignaal opgepakt kunnen worden. Meld uw storingen in ieder geval wel.

Smalle paden, let op anderhalve meter afstand

Tot slot herhalen wij wat we in onze vorige brief ook benadrukt hebben: op het recreatieoord en camping zijn de doorgangen en paden soms heel smal. We verwachten dat u zelf zorgt dat u de RIVM-richtlijn van anderhalve meter afstand respecteert als u elkaar tegen komt. Ook verzoeken wij u om de landelijke maatregelen en gezondheidsadviezen op te blijven volgen.

De komende dagen monitoren wij hoe het verloopt. Mogelijk komen we daarna met aanvullende maatregelen of aanpassingen. Wees begripvol voor elkaar en het personeel en laten we hier samen het beste van maken.

Wees begripvol voor elkaar en het personeel.

Recreatieoord Hoek van Holland

Huisjes op het recreatieoord

Recreatieoord Hoek van Holland, de 'houten kampeerstad', ligt aan een uniek duingebied op enkele honderden meters van de Noordzee. De recreatiewoningen worden tussen 1 maart en 1 november gebruikt door vaste recreanten. De ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie net buiten de drukke stad.

Camping Hoek van Holland

Iemand zit te lezen voor de tent

Familiecamping Hoek van Holland ligt op vijf minuten lopen van het strand en het Natura 2000-duingebied. Groen, zee en strand. De camping heeft alles voor een ontspannen en gezellige vakantie. Er zijn verschillende toeristische plaatsen met stroom, camperplaatsen, tentplaatsen en een trekkershut.

Iets regelen?

Wilt u een campingplaats reserveren, de voorwaarden of tarieven bekijken, iets regelen voor uw woning op het recreatieoord of uw klacht of idee met ons delen? Dat kan makkelijk online via onderstaande knoppen.

Reserveren campingplaats

Een caravan op de camping

U kunt online een campingplaats reserveren. Bekijk de tarieven en plattegrond (pdf). Voor alle vaste, seizoens- en toeristische plaatsen gelden de Recron-voorwaarden en het kampeerreglement (pdf).

Aanvraag faciliteiten

Parkeerplaats van het recreatieoord

Van het aanvragen van een internetverbinding, het aanmelden van uw huisdieren tot het regelen van een parkeerplaats bij het recreatieoord: regel het eenvoudig online.

Aanvraag verbouwen

Huisjes op het recreatieoord

Voor alle aanpassingen aan uw recreatieverblijf (ook de kleine) heeft u schriftelijke toestemming nodig. Bekijk deze pagina voor meer informatie en om uw aanvraag in te dienen.

Storing, vraag, idee, melding of klacht?

De receptie

Heeft u een storing in bijvoorbeeld het televisie signaal, of wilt u een algemene vraag, opmerking, wens of idee delen, laat het de gemeente weten. Kijk op de pagina Storing, vraag of idee.

Afvalverwerking

Mensen met een kar met houtafval

Uw huisvuil kunt u, in een gesloten vuilniszak, kwijt in de daarvoor bestemde containers. Er zijn ook aparte containers voor papier en flessenglas. Bekijk de afvalwijzer voor het recreatieoord.

Toeristische informatie

De buker van het Atlantikwallmuseum

Bij Rotterdam Tourist Information Hoek van Holland kunt u terecht voor leuke tips en actuele toeristische informatie die van uw verblijf in Hoek van Holland een echte belevenis maken.

Aanvraag verkopen recreatieverblijf

Huisjes op het recreatieoord

Het einde van tijdperk komt in zicht en u wilt uw recreatiehuisje verkopen. Dan krijgt u te maken met de regels voor verkoop. Bekijk de voorwaarden en werkwijze.

Recreatieverblijf kopen

Huisjes op het recreatieoord

Regelmatig worden recreatieverblijven ter overname aangeboden. Bekijk het overzicht van te koop staande huisjes en informatie over het kopen van een recreatieverblijf.

Plaatsen of verbouwen caravan

Een caravan op de camping

U wilt graag een nieuwe stacaravan plaatsen of misschien wilt u een schuurtje op het kavel plaatsen of alleen de schutting aanpakken. Met toestemming van de gemeente is er veel mogelijk.